Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Eendraadschema tekenen

Eendraadschema tekenen

Kostprijs voor het opmaken van een elektrisch schema

Het kan gratis, maar dan moet je het wel zelf tekenen. Een elektricien kan je hierbij helpen.

Een elektrisch plan is niets meer dan een verzameling van documenten met symbolen en lijnen erop. Theoretisch gezien kan je dus zelf zo'n schema opstellen. Maar dat kost tijd en als je weinig ervaring hebt met elektrische installaties, kan het een heel lastige opgave worden. Vooral in oude woningen waar het moeilijk te achterhalen is waar de elektrische elementen zich precies bevinden, is dit een onmogelijke opgave voor een leek. Bovendien kan je dingen vergeten. Een onvolledig eendraadschema of situatieschema betekent een niet-conforme installatie en een negatieve keuring.

Prijs eendradsschema tekenen

Laat je het elektrisch plan toch uittekenen door een ervaren elektricien, dan mag je rekenen op een prijs rond de € 200 voor een volledig schema. Die prijzen variëren afhankelijk van:

  • Wat er getekend moet worden. Enkel het eendraadschema of enkel het situatieplan laten opmaken kost minder dan een volledig elektrisch schema met beide inbegrepen.
  • De grootte van de woning en de installatie zelf. Hoe groter en complexer de woning, hoe duurder de tekeningen worden.
Eendraadsschema tekenen

Elke elektricien heeft zijn eigen prijzen. Kies je voor de beste prijs-kwaliteit of is je budget beperkter? Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken kan je snel de beste keuze maken.

Situatie- en eendraadschema vormen een elektrisch schema

Van plan je woning te verkopen of zit je met een renovatie van de elektrische infrastructuur? Denk aan het plaatsen van elektrische verwarming of het installeren van zonnepanelen. Dan is een elektrische keuring verplicht. Bij die keuring wordt het elektrisch schema onder de loep genomen. Vooral bij renovaties schort daar wel eens iets aan. Doorheen de jaren zijn extra stopcontacten bijgevoegd die niet op het schema staan. Of erger: je bent het schema kwijt.

Het elektriciteitsplan of elektrisch schema bevat twee tekeningen: het eendraadschema en het situatieschema.

Eendraadsschema tekenen: symbolen elektriciteit

Het eendraadschema is een eenvoudige weergave van de elektrische infrastructuur in je woning. Alle leidingen, kabels, stopcontacten, lichtpunten en zekeringskasten vind je er snel op terug. Alles is genoteerd met letters, nummers en symbolen volgens de officiële AREI-richtlijnen.

Welke elektrische symbolen vind ik terug?

De elektrische symbolen zijn universeel: op elk elektriciteitsplan in heel het land worden dezelfde iconen gebruikt. Wat staat erop?

  • De zekeringskast met de hoofdschakelaar en of de installatie tweefasig of driefasig is. De schakelaars krijgen een letter en de elektrische leidingen in dezelfde stroomkring volgen die letter.
  • Schakelaars, stopcontacten, lichtpunten, de aarding, aftakdozen krijgen ook elk een uniek symbool

Het eendraadschema heeft je in één oogopslag een duidelijk beeld van de indeling en de grootte van de elektrische installatie. Je weet echter nog niet waar alles zich bevindt in de woning of het gebouw. Daar dient een ander schema voor.

Situatieschema: grondplan elektriciteit

Het situatieschema is de volgende stap in een conforme elektrische installatie. Het is een plattegrond gebaseerd op het grondplan van jouw woning. Met symbolen wordt aangeduid waar de verschillende elementen van het eendraadschema zich bevinden. Op het situatieschema zie je dus exact waar alle stopcontacten, lichtpunten, zekeringskasten, ... zich bevinden in het huis. Per verdieping wordt een situatieschema opgemaakt.

Moet het elektrisch schema door een elektricien worden opgemaakt?

Neen, dat is niet verplicht.

Zolang alles juist aangeduid staat en de AREI-reglementen en universele symbolen gebruikt worden, mag je het elektrisch schema gerust door Slisse & César van om de hoek laten tekenen.

Voorwaarde blijft natuurlijk dat alles correct weergegeven is. En zoals hierboven vermeld is dat niet altijd een gemakkelijke opgave. Als je elektrische installatie wordt afgekeurd omdat er fouten in het eendraadschema of situatie schema slopen, dan moet je die opnieuw laten opmaken - lees: een extra kost - en de installatie opnieuw laten keuren - lees: nog een extra kost.

Elektriciens werken met goede apparatuur die snel je elektrische installatie in kaart kan brengen. Het is dus geen overbodige investering om de schema's door een ervaren vakman te laten tekenen.

Hoe teken ik elektrische schema's

Zowel het eendraadschema als het situatieschema moeten verplicht aanwezig zijn bij de keuring van je elektrische installatie. Een erkende elektricien aanspreken die ze voor jou tekent, bespaart je een hoop tijd en waarschijnlijk ook wat gevloek. Wil je dat liever niet, dan kan je de schema's ook zelf opstellen. Hoe teken je een elektrisch schema? Deze stappen helpen je op weg

  1. De elektrische installatie begint bij de teller en de meterkast. Noteer welke differentieelschakelaar aangesloten is: twee- of driepolig, aantal ampère en het aantal milliampère.
  2. Teken daarna de leidingen en stroombanen. Plaats onderaan het blad een lange, horizontale lijn en werk met verticale aftakkingen. Teken één verticale lijn per aparte stroombaan.
  3. Benoem elke stroombaan met een letter (A,B,C, ...)
  4. Noteer het aantal ampère per stroombaan.
  5. Elke aftakking krijgt per stroombaan een cijfer.
  6. Noteer het juiste elektrische symbool bij elk aftakpunt.

 

Tip: noteer boven elke stroombaan waar die zich bevindt (garage, keuken, living). Zo vind je alles gemakkelijk terug op het situatieschema.

Symbolen op een elektrisch schema

Op het eendraadschema en het situatieschema staat een overzicht van alle elektrische elementen dat gebouw. Alle stopcontacten, leidingen, schakelaars en lichtpunten vind je er terug. Dat gebeurt met universele symbolen om alles overzichtelijk te houden.

Elk element krijgt een elektrisch symbool. Er is een symbool voor een schakelaar, een stopcontact, een kookplaat en ga zo maar door. Elk symbool is goedgekeurd door het AREI en is dus wettelijk bepaald. Je mag er niet van afwijken. Alle symbolen en hun betekenis vind je terug op deze website van de overheid.

Symbolen Elektrisch Schema

Is mijn elektriciteit nu conform?

Niet per se. De elektrische installatie zelf moet natuurlijk ook conform zijn.

Denk aan de isolatie van de kabels, onveilige afstand van de stopcontacten tot lavabo's, de zekeringskast of de aarding van de installatie. Zijn er mankementen, dan komen die aan het licht bij de keuring van de installatie. Zo'n keuring is verplicht bij het verkoop/ aankoop van een huis, wanneer je een nieuwe elektrische installatie gebruikt of wanneer je jouw installatie uitbreidt.

Vraag een elektrisch schema aan

Vraag een elektrisch schema aan