Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Elektriciteit leggen

Elektriciteit leggen nieuwbouw

Aan het bouwen en op zoek naar informatie over de elektrische installatie? Casius gidst je langs nuttige info, een prijsoverzicht en bied je gratis offertes van vakmensen uit je regio aan.

Elektriciteit leggen: een checklist

Plannen

Voor je ook één leiding legt, moet je goed weten wat waar moet komen. Hoe moeten die leidingen lopen? Waar plaats je de stopcontacten en hoeveel moeten er zijn? Is een eenfasige aansluiting voldoende of moet je elektriciteit leggen met een driefasig netwerk?

Controleer ook of je een tijdelijke aansluiting nodig hebt. Een werfkast laten aansluiten op het netwerk moet je aanvragen bij de netbeheerder en laten controleren.

Leidingen boren en leggen

Tijd om te boren en kappen. Teken grondig uit waar de gaten en gleuven moeten komen. Neem hier de tijd voor, want fouten kan je moeilijk rechtzetten. Is alles mooi opgetekend? Dan mag je beginnen frezen.

Houd goed bij waar de leidingen liggen. Zijn er later problemen of wil je uitbreiden, dan kan je gemakkelijk zien waar alles ligt. Als de leidingen er liggen, is het tijd voor de isolatie, chape en stukadoorswerken.

Schakelaars en stopcontacten

Pleisterwerken zijn opgedroogd en de vloer is gelegd. Dan is het tijd om de schakelaars en stopcontacten te installeren.

Zekeringskast aansluiten

Het aansluiten van de zekeringskast is het sluitstuk van de elektrische installatie. Vaak is dit een van de laatste werken voor je huis is afgewerkt. Bij de aansluiting kan je jouw netwerk grondig op problemen testen.

Tip: Maak gebruik van onze gratis dienst en vergelijk zo meerdere prijsoffertes van erkende elektriciens uit de buurt!

Aardpen slaan

Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 of 50mm2 die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Een aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt ervoor dat stroom de aarde in geleid kan worden. Benieuwd naar de prijs? Lees dan het artikel kosten aardpen slaan

Na de werken

Wanneer je elektriciteitsnetwerk klaar is, moet je dit laten keuren door een erkende organisatie. Enkel zo kan je het keuringsrapport krijgen dat je nodig hebt. Meer info over het keuren van je elektrische netwerk vind je op deze pagina.

De aansluiting van je elektriciteit moet je aanvragen bij de netbeheerder. Die zal je elektriciteit pas aansluiten op het net wanneer je een leverancier hebt. Via deze leverancier kan je ook je EAN-nummer krijgen.

Gratis offertes aanvragen

Wat is de prijs van een elektrisch netwerk?

Exacte prijzen vastleggen is heel erg moeilijk bij het leggen van elektriciteit. Elektriciens rekenen meestal niet per uur, maar per per aansluitingspunt. Ook de prijs van domotica is moeilijk in te schatten. De tabel hieronder heeft je een eerste richtprijs over wat elektriciteit leggen je zal kosten.

Over wat gaat het? Richtprijs
Zekeringskast aansluiten € 1.500
Volledige elektriciteit leggen € 6.000 - € 10.000
Domotica installeren € 3.000 - € 6.000

Prijzen vergelijken is de ideale manier om een exacte kost van jouw project te ontdekken. Hieronder kan je gratis en vrijblijvend jouw offertes aanvragen bij erkende vakmensen uit je regio.

Tips bij elektriciteit leggen

Meerdere keren beroep gedaan op hun diensten. Altijd tevreden van geweest. Een aanrader zeker omdat het voor de consument volledig gratis is. Het principe is dat je op hun website zegt wat er moet gebeuren en dat zij het nodige doen om een geschikte kandidaat te vinden in je eigen gebuurte.

Manuel Lootens

Offertes aanvragen