Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Houtrot behandelen?

Heb je houten ramen, deuren of ander schrijnwerk? Dan bestaat de kans dat je vroeg of laat met houtrot te maken krijgt. Het is cruciaal dat je het houtrot zo snel mogelijk laat behandelen of herstellen om verdere verspreiding en beschadigingen te voorkomen. Het niet tijdig herstellen van houtrot aan bijvoorbeeld je ramen kan er voor zorgen dat je compleet nieuwe kozijnen moet laten steken. Het spreekt voor zich dat dit werk een pak duurder is dan een klein stuk houtrot herstellen.

Bij houtrot denken we in eerste instantie voornamelijk aan ramen maar ook andere houten constructies van je woning kunnen met rottend hout te maken krijgen. Denk hier aan de balken van je dak, een houten steunbalk of houten (binnen)deuren. Ook de houtsoort speelt een belangrijke factor in het al dan niet te maken krijgen met houtrot. Zo hebben sommige houtsoorten zoals Merbau of Ceder nu eenmaal een hogere weerstand tegen houtrot dan andere houtsoorten.

Graag snel handelen? Vraag via het groene formulier gratis een aantal prijsoffertes aan voor het herstellen van houtrot.

Oorzaken houtrot

Houtrot wordt om het simpel te schetsen veroorzaakt door vocht. Vocht in combinatie met een lage temperatuur is het ideale klimaat voor houtrot om zich te nestelen. Naast vocht zijn er nog een aantal andere oorzaken die houtrot kunnen veroorzaken:

  • Koudebruggen
  • Verfschade
  • Te strak of nauwkeurig geplaatste vensterdorpels
  • Te strakke afwateringsprofielen
  • Te strakke loodslabben
  • Slecht beluchte gevelvulling
  • Beschadigingen aan de kozijnen
  • Foute of onnauwkeurige montage van ramen of deuren
Houtrot Raam

Rot hout herstellen of vervangen?

Stel je voor je aan de werken begint of een vakman gaat zoeken altijd de vraag of de reparatie van houtrot de juiste keuze is. Heb je bijvoorbeeld een raamkozijn dat bijna compleet aangetast is door houtrot? Dan kan het efficiënter, goedkoper en gewoon slimmer zijn om het hele raamprofiel te vervangen. Ook bij houten balken of deuren die aangetast zijn is het slim je diezelfde vraag te stellen om de juiste keuze te maken.

Stappenplan houtrot herstellen

Stap 1

Detecteer waar het probleem zich situeert. Roestbruine plekken of een afbrokkelende structuur wijzen je de weg. Ook een klemmend raam of een klemmende deur kunnen ook op houtrot wijzen. Meet nu de vochtigheid van het hout. Geen vochtmeter ter beschikking? Gebruik dan een schroevendraaier om in het hout te steken. Zo ontdek je de plaatsen waar het hout aangetast is.

Stap 2

Krab het rotte hout weg door gebruik te maken van een verfkrabber, frees of houtbeitel. Zorg ervoor dat je ook enkele centimeters naast het rotte stuk weghaalt om zeker te zijn dat je houtrot geen kans geeft om zich opnieuw te verspreiden.

Stap 3

Is de aangetaste plek stofvrij en helemaal droog? Dan is het tijd om een impregneermiddel, de zogenaamde houtrotstop, aan te brengen. Dit middel zorgt ervoor dat het aangetaste hout terug hard wordt. Hierna is het tijd om een houtrotvuller aan te brengen. Smeer de pasta mooi egaal uit met een plamuurmes.

Stap 4

Eens de houtrotvuller gedroogd is moet je de oppervlakte goed afschuren. Twijfel je of je voldoende middel hebt gebruikt kan je dit proces nog altijd eens herhalen zodat zeker alles gedekt is. Zorg er wel voor dat alles egaal is voor je begint met opschuren.

Stap 5

Eens het vulmiddel droog en geschuurd is kan je de ramen, deuren of balken opnieuw gaan schilderen. Laat je dit liever doen in combinatie met bijvoorbeeld andere schilderwerken? Dan kan je opteren om een professionele schilder in te schakelen.

Houtrot Detecteren

Kosten houtrot reparatie

Ga je het rotte hout zelf herstellen? Buiten je tijd en een paar tientallen euro’s voor een impregneermiddel en houtrotvuller kost je dit niks. Benieuwd naar de kosten voor het laten repareren van houtrot door een vakman of klusjesman? Het is moeilijk hier een exact bedrag op te plakken omdat het afhangt van de situatie. Hoeveel ramen, deuren of balken zijn er? Werkt de vakman of klusjesman met een prijs per uur of een vast tarief per herstelling? Reken gemiddeld op een prijs tussen de € 50 en € 200 euro om houtrot te herstellen.

Offertes houtrot herstellen

Vraag 3 gratis offertes aan