Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman

Zwevende trap plaatsen?

Of het nu gaat om een nieuwbouw of een renovatie, de trap is niet enkel op functioneel maar ook op esthetisch vlak een cruciale factor in je interieur. Bij een verbouwing is het interessant om de trap op dezelfde locatie te plaatsen als voordien, zo moet je geen nieuw trapgat maken of verplaatsen. Bij een nieuwbouw heb je uiteraard meer mogelijkheden, dit kan je op voorhand overleggen met je architect.

Zwevende trap verankeren

Hoe gaat dat nu precies in zijn werk de constructie van een zwevende trap? Om het simpel uit te leggen worden de zwevende traptreden verankerd tegen de muur. Op deze beugels kan men dan het gekozen materiaal plaatsen. Zorg ervoor dat je muren stevig genoeg zijn zodat de traptreden voldoende draagkracht hebben. Een andere optie is een gelaste trapboom waar men de treden dan op gaat monteren. Meestal denken we bij een zweeftrap aan een trap met één open zijde maar het is ook mogelijk om een zwevende trap tussen twee muren te plaatsen. In het laatste geval is de draagkracht lichter omdat je niet een maar twee muren hebt. Hiernaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk een zwevende trap met een draai en dus op meerdere muren te monteren.

Zwevende trap met leuning of toch zonder?

Het is gebruikelijk om aan de kant van de muur, waar de trap gemonteerd is, een leuning te plaatsen. Aan de open kant van de trap wordt bijna nooit een trapleuning of balustrade gezet. Het grote nadeel van een trap met een zijde zonder leuning is de veiligheid. Heb je jonge kinderen maar wil je toch absoluut die mooie zweeftrap plaatsen? Wees dan extra aandachtig om ongelukken te vermijden en opteer misschien toch voor een leuning aan elke kant van de trap.

Liever toch geen zwevende trap? Inspiratie omtrent de andere opties lees je op de pagina trap plaatsen.

zwevende trap met gelaste trapboom

Materialen zwevende trappen

Zwevende trap uit hout

In de meeste gevallen opteren de mensen voor hout als materiaal voor dit type trap. Hout is vrij makkelijk te bewerken, heeft een interessante prijs-kwaliteit verhouding en er is een ruim aanbod aan verschillende houtsoorten en kleuren. Een zweeftrap uit hout is ook interessant omdat je de zwevende traptreden nadien nog kan schilderen of bekleden met een ander materiaal. Een nadeel aan hout is dat het wel kan krimpen of uitzetten door vocht.

Naast talloze houtsoorten zijn er ook nog een aantal andere materialen die kunnen gebruikt worden voor een zweeftrap. Wij geven een kort overzicht van de populairste materialen.

Zwevende trap uit staal

Heb je veel staal in je interieur en opteer je daarom voor een stalen zwevende trap? Deze soort zweeftrap is een pak onderhoudsvriendelijker dan hout. Het grootste nadeel is de hogere prijs.

Zwevende trap uit glas

Wil je de zweeftrap nog een extra dimensie geven? Dan moet je zonder twijfel gaan voor een glazen trap. Je kan op deze manier je interieur echt een eyecatcher geven maar je zal er het extra onderhoud wel moeten bijnemen.

Zwevende betontrap

De voordelen van een zweeftrap uit beton zijn gelijkaardig aan die van een houten constructie. Het grootste nadeel is dat je eventuele vlekken wel moeilijker weg kan werken.

Naast de bovenstaande opties zijn er wel nog een tal van andere materialen beschikbaar. Een zwevende trap uit metaal of inox, composiet of natuursteen zien we ook af en toe. Vraag gerust aan je aannemer wat de voor- en nadelen en mogelijkheden van de verschillende materialen zijn.

zwevende houten trap

Zwevende trap prijs

Wat is de prijs of wat zijn de kosten voor het plaatsen van een zwevende trap? De plaatsing van een zweeftrap zal je in de meeste gevallen meer kosten dan bijvoorbeeld het renoveren van een bestaande trap. De kostprijs van een zwevende trap is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal treden, het gekozen materiaal en de kosten voor de plaatsing zijn de belangrijkste factoren. De gemiddelde kostprijs voor het plaatsen van een zwevende trap ligt tussen de € 4.000 en € 7.000.

Zwevende trap zelf plaatsen of laten plaatsen?

Ben je een doe-het-zelver en ben je van plan zelf een zweeftrap te maken? De constructie en het verankeren van een zwevende trap is geen simpele opdracht maar voor een doorwinterde klusser is dit perfect te doen. Er is ook een verschil tussen zelf een zwevende trap maken en een reeds geproduceerde trap installeren. Het spreekt voor zich dat niet elke klusser het juiste materiaal heeft om zelf een trap op maat uit de grond te stampen. Enkel de montage van een zwevende- of semi zwevende trap is dan weer een ander verhaal.

Wij adviseren alvast om de zwevende trap te laten plaatsen door een professionele schrijnwerker of door de firma die de trap maakt. De vakmannen in kwestie hebben vaak jarenlange ervaring in het monteren van trappen en zullen dit dus ook snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Het neemt ook het risico weg dat je fouten maakt bij de montage en de trap moet laten demonteren. Het spreekt voor zich dat je dit naast een pak tijd en geld ook redelijk wat frustraties bespaart.

Vraag via het groene formulier een aantal vrijblijvende prijsoffertes aan!

Offertes zwevende trap

Soortgelijke opdrachten

donderdag 22 september 2022

Metalen trap plaatsen

We zijn op zoek naar een trap met industriële look (houten treden en zwart metalen frame) of een zwevende trap


Trappen Mol
vrijdag 16 september 2022

Zweeftrap plaatsen

Ik zoek een houtbewerker die een zwevende trap kan maken ter vervanging van een uitklapbare zoldertrap. Het gaat om een trap met een kwartslag en een hoogte van ongeveer 2m30.


Trappen Hoboken (Antwerpen)
dinsdag 13 september 2022

Trap + ingebouwde kast op maat maken

Graag hadden wij offerte gekregen voor een trap, bestaande uit een vast meubel met verwerkte kast (de eerste 6-7 treden) en daaropvolgend zwevende treden, in donker hout. Wij kunnen de meetstaat en meer plannen bezorgen. Het gaat om een nieuwbouwwoning. Qua stijl zoeken we een mix van volle treden (waar een schuif in kan) en zwevende treden. Huis zal met donkere parket worden afgewerkt, dus hout mag ook donkere kleur hebben.


Trappen Brakel
zondag 04 september 2022

Houten trap plaatsen

Wij zouden graag 2 trappen laten plaatsen in een nieuwbouwwoning tussen verdieping 1&2 en tussen verdiepingen 2&3. We zouden in eerste instantie een idee willen hebben van de grootteordes van prijzen voor 2 zwevende trappen in hout en/of staal. Is het mogelijk hier een realistische prijsvork voor te geven?


Trappen Leuven
donderdag 04 augustus 2022

Houten trap plaatsen

Ik wens een zwevende trap te plaatsen in hout, welke soort weten we nog niet; Wij hebben 17tredes nodig + plaatsing. Ik heb een plan dat ik kan doorsturen.


Trappen Wolvertem
dinsdag 07 juni 2022

Metalen trap plaatsen

Een buitentrap aan de veranda plaatsen met leuningen


Trappen Zwevezele
Prijsoffertes aanvragen