Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
houten tuinhuis isoleren

Tuinhuis isoleren

Isolatie voor je tuinhuis?

Heb jij een blokhut of een tuinhuisje dat je benut als ontspanningsruimte? Dan is het belangrijk dat hier altijd een aangename temperatuur heerst. En dan stelt zich de vraag "ga je je tuinhuis isoleren of niet?" Hoe gaat de isolatie van een tuinhuis in zijn werk en wat zijn de kosten om een tuinhuis te isoleren? Je leest het allemaal op deze pagina!

Hoe een tuinhuis isoleren?

Een tuinhuis, blokhut of schuurtje isoleren kan je op meerdere manieren doen. Zo kan je de vloer, het dak en de wanden van je tuinhuis isoleren. 

Wanden tuinhuis isoleren

Met het oog op warmtebehoud in een tuinhuis is het verstandig om de wanden te isoleren. Voor de isolatie van de wanden heb je de keuze uit het tuinhuis isoleren aan de buitenkant of aan de binnenkant:

Tuinhuis isoleren aan de buitenkant

Bij deze techniek wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant, rondom het tuinhuis, aangebracht. Vervolgens wordt de isolatielaag bedekt met hout of gipsplaat.

Tuinhuis isoleren aan de binnenkant

Voor het isoleren van een schuurtje of tuinhuis langs de binnenzijde wordt er meestal gebruikgemaakt van een scheidingswand. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de muur en de scheidingswand.

Wanden tuinhuis isoleren: werkwijze

 

  1. Dampscherm tuinhuis: we bevestigen een dampdoorlatende folie aan de binnenkant van het tuinhuis.
  2. We plaatsen houten balken tegen de folie aan.
  3. We zagen de isolatieplaten op maat en bevestigen deze tegen de wand.
  4. We bevestigen een dampremmende folie tegen de isolatieplaten.
  5. We plaatsen een binnenwand op ongeveer 4 cm afstand. Voor de wandisolatie van een tuinhuis kan er gebruikgemaakt worden van EPS, glaswol, steenwol, PUR- en PIR-isolatieplaten.

 

tuinhuis interieur zonder isolatie

Dak tuinhuis isoleren

Niet enkel de wand, maar ook het dak van een tuinhuis kan geïsoleerd worden. Er bestaan verschillende methodes voor het isoleren van het dak van een tuinhuisje. Je kan het dak van een tuinhuisje zowel aan de binnenkant als een de buitenkant isoleren.

Plat dak van een tuinhuis isoleren van binnenuit: koud plat dak isoleren

Wanneer we van binnenuit isoleren, wordt de draagconstructie niet mee geïsoleerd. De isolatie wordt direct onder het dakbeschot aangebracht.

Plat dak van een tuinhuis isoleren van buitenuit: warm plat dak isoleren

Als je de constructiematerialen mee wilt laten isoleren, kies je voor deze methode. In dit geval moet de dakbedekking verwijderd worden om de isolatieplaten rechtstreeks op het dakbeschot aan te kunnen brengen. Daarna wordt er een waterkerende laag (roofing of EPDM) aangebracht op het plat dak.

Bovenop het tuinhuisje isoleren: omgekeerd dak isoleren

Het isolatiemateriaal wordt op de bestaande dakbedekking gelegd. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal zou kunnen wegwaaien, brengen we daarna grind of tegels aan. Opgepast, deze methode is enkel geschikt voor tuinhuisjes waarvan de constructie in uitstekende staat verkeert en uiterst stevig is.

Schuin dak tuinhuisje isoleren

We plaatsen een houten of metalen raamwerk aan de binnenkant. Hiertussen wordt het isolatiemateriaal bevestigd. Ook in dit geval plaatsen we een dampscherm om te vermijden dat vochtige of warme lucht condenseert. We bedekken de isolatie met gipsplaat of met houten of kunststof panelen voor een mooie afwerking. Voor de dakisolatie van een tuinhuis kan er gebruikgemaakt worden van glaswol, steenwol en PIR-isolatieplaten.

Isolatie Houten Tuinhuis

Benieuwd naar de prijs voor jouw isolatiewerken? Vraag 3 gratis prijsoffertes aan!

Vloer tuinhuis isoleren

Wil je je tuinhuis echt volledig isoleren? Dan volstaat wand- en dakisolatie alleen niet. Ook vloerisolatie van een tuinhuis is essentieel met het oog op warmtebehoud. Het beste is je tuinhuisvloer isoleren voordat je je tuinhuisje gaat zetten.

Wanneer je een reeds bestaand tuinhuis gaat isoleren, kan het gaan om de isolatie van een houten vloer, een betonnen vloer of een tegelvoer. Of het nu gaat om een tegelvloer van een tuinhuis te isoleren of om een houten vloer van een tuinhuis te isoleren, er wordt altijd op dezelfde manier gewerkt.

Vloer bestaand tuinhuis isoleren: werkwijze

  1. We bevestigen een dampdoorlatende folie op de vloer.
  2. We plaatsen houten balken/latten op de vloer.
  3. We maken de isolatieplaten op maat en plaatsen deze tussen de balken.
  4. We plaatsen een nieuwe vloer op ongeveer 1.5 cm afstand van de wand.
  5. We plaatsen de vloerplinten voor een nette afwerking.

Voor de vloerisolatie van een tuinhuis kan je zowel PUR- als PIR-isolatieplaten als resolschuim gebruiken.

Kosten tuinhuis isoleren

Waarschijnlijk ben je benieuwd naar het kostenplaatje voor het isoleren van je tuinhuis. Hoeveel je hier precies voor betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren. Ga je zowel wandisolatie als vloerisolatie als dakisolatie voorzien? Hoe groot is het te isoleren oppervlak? Welke isolatiematerialen ga je gebruiken?

Kosten per materiaal per vierkante meter

In onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen voor de materialen die je kan gebruiken om je tuinhuis te isoleren.

Type isolatiemateriaal Prijs per m²
Glaswol €5 - €10
Steenwol €5 - €10
EPS-platen €10 - €15
Isolatiefolie €11 - €16
PUR €20 - €25
PIR €25 - €30
Resolschuim €12 - €45

Oppervlakte van het tuinhuis

Het spreekt voor zich dat de oppervlakte ook een grote rol speelt in de kostprijs. Moet je grote oppervlaktes isoleren dan zal je meer betalen voor je materiaal. Als je het werk laat doen zal de vakman ook meer uren kwijt zijn en dit ook doorrekenen in zijn prijsofferte.

Gedeeltelijke of volledige isolatie

Wanneer je enkel vloerisolatie voorziet i.p.v. vloer-, dak- en wandisolatie, zal je logischerwijze minder betalen. Denk er wel aan dat een goed geïsoleerd tuinhuisje volledig geïsoleerd moet worden. Heb je een groot tuinhuis waar je vaak tijd in zal doorbrengen? Dan is het interessant om het zo goed mogelijk te isoleren. Gebruik je het tuinhuis meer voor opslag? Vraag je dan eerst af of het wel zinvol is om de kosten voor de isolatiewerken te maken.

Tuinhuisje isoleren: zelf doen of overlaten aan een vakman?

Of je nu een betonnen of een houten tuinhuis gaat isoleren, het is altijd verstandig om deze klus over te laten aan een isolatiespecialist. Een professional beschikt over jarenlange ervaring en weet bijgevolg precies hoe hij jouw tuinhuisje moet isoleren. Via het groene formulier kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen voor jouw tuinhuisisolatie!

Vergelijk meerdere offertes!

Offertes isolatiewerken