Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Golfplaten

Golfplaten leggen

Golfplaten plaatsen of vervangen? Bij Casius vind je informatie, richtprijzen en offertes op maat van erkende dakwerkers.

Types golfplaat: welke keuze?

Welke golfplaat je kiest als dakbedekking hangt af van waar je ze wil gebruiken. De standaard golfplaten op het dak uit pvc zijn goedkoper, maar een stuk minder stevig. Voor een simpel tuinhuis, een afdak of een tijdelijke oplossing zijn golfplaten uit pvc geen slechte keuze.

Wanneer stevigheid belangrijk wordt - bijvoorbeeld voor een groter tuinhuis of carport - kies je beter voor een golfplaat uit polycarbonaat, metaal of vezelcement. Ze zijn slagvaster, sterker en gaan algemeen genomen een stuk langer mee dan de goedkopere pvc-varianten. Golfplaten uit polycarbonaat, polyester, metaal of vezelcement zijn niet doorzichtig, dus voor pakweg een tuinhuis zal je verlichting moeten voorzien.

Zoek je een vakman voor het plaatsen of het vervangen van golfplaten?

Bij Casius brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met erkende dakwerkers uit jouw buurt! Klik op de groene knop en vergelijk offertes!

Golfplaat heeft enkele belangrijke voordelen

De voordelen van golfplaten spreken voor zich. Licht materiaal dat je zowel voor je dak als voor de gevel kan gebruiken. Golfplaten kosten niet veel en zijn gemakkelijk op maat te krijgen, in de kleur die je wenst. Zelfs met de duurdere varianten in polycarbonaat kan je goedkoop een tuinhuis afwerken. Grootste voordeel is misschien wel het gebruiksgemak. Je kan golfplaten in een handel voor bouwmaterialen ook vaak op rol kopen, in lengtes tot pakweg 30 meter en breedtes tot een drietal meter. Zo kan je met één of twee rollen snel een hele zijde van een dak afwerken

Golfplaat

Golfplaat en asbest

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Zolang asbest in gebonden toestand blijft, is er geen probleem. Zodra het afbreekt en de asbestvezels of -kristallen loskomen, kan het gevaarlijk worden. De asbestvezels komen in de longen terecht en kunnen op lange termijn asbestose of kanker veroorzaken.

Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger. In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Hoe golfplaten plaatsen?

Van plan om zelf wat werken uit te voeren of wil je weten hoe erkende vakmensen te werk wanneer ze een dak van golfplaten op je tuinhuis leggen? Ontdek het in volgend stappenplan.

  • Opmeten van het dak. Reken wat extra centimeters bij in de breedte en aan de bovenkant. De panelen moeten iets over elkaar moet leggen om het dak waterdicht te maken. Denk ook aan windveren aan de zijkant en aan de nok van je dak.
  • Zorg dat je met een bolle kant aan de zijkant van het dak begint. Zo kan het regenwater mooi aflopen.
  • Boor of schroef het eerste paneel nog niet definitief in het dak. Boor het lichtjes vast of gebruik klemmen. Zo kan je het nog wat verschuiven indien nodig.
  • Controleer de positie van de golfplaat. Als alles goed is, kan je die bovenaan en onderaan vastschroeven. Gebruik een meter om de juiste plek te vinden om de gaten te boren. Zo boor je de schroeven recht in het onderliggende dak.
  • Let op: al je met een nok werkt, kan je ervoor kiezen om de panelen eerst enkel onderaan vast te boren. Pas wanneer je de nok aanbrengt, kan je ook de schroeven bovenaan hard aanboren.
  • Gebruik lijm om de overlappende panelen extra waterdicht te maken.
  • Het laatste paneel is vaak maatwerk. Zaag op juiste lengte af, maar houd rekening met een klein beetje overschot zodat de regen niet naar binnen kan sijpelen.

Zijn de oude golfplaten beschadigd, maar vallen ze nog te redden? Dan kan je de scheur (of scheuren) gewoon herstellen in plaats van het hele dak en alle panelen te vervangen. Dat doe je door het stuk golfplaat dat beschadigd is te vervangen door een nieuw. Zit je met heel kleine scheurtjes? Dan kan je er een waterdichte coating op aanbrengen en eventueel wat glasvezel. Zorg altijd dat de coating die je koopt effectief ook past bij jouw golfplaten.

Prijs golfplaten

Hoeveel kost het om golfplaten te plaatsen? In onderstaande tabel geven we je een aantal richtprijzen mee. Dit zijn de richtprijzen van de materialen. Vraag gerust een aantal vrijblijvende offertes van dakwerkers aan voor een totaalprijs voor jouw dakwerken.

Type golfplaten Richtprijs per m²
Plastieken golfplaten Vanaf €6
Metalen golfplaten Vanaf €8
Dakpanplaten €10 - €15
Vezelcement gofplaten Vanaf €10

Hoe golfplaten meten?

Bij een golfplaat vind je doorgaans twee breedtes: de gewone breedte en de 'werkende' breedte. Die werkende breedte houdt rekening met de overlap die nodig is bij het plaatsen van van de golfplaten. Dat is dus de afmeting van de golfplaten die je gebruikt om te berekenen hoeveel golfplaten je zal nodig hebben.

Offertes golfplaten aanvragen

Recente opdrachten voor dakwerken

donderdag 21 september 2023

Plat dak repareren

Plat dak boven dakkapel herstellen,+_6m2 Wat moet er aan je dak gedaan worden?: Dak herstellen / repareren Om wat voor herstellingswerkzaamheden gaat het?: Plat dak herstellen Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakdekken en dakherstelling Halmaal
donderdag 21 september 2023

Nieuw hellend dak leggen

Graag dakplaten met 30mm isolatie . Wat voor nieuw dak wil je laten plaatsen?: Nieuw hellend dak Asbest: wat is de huidige situatie?: Geen dak aanwezig (compleet nieuw dak) Wil je een volledig nieuw dak laten plaatsen of je dak renoveren?: Nieuw dak plaatsen Wat moet er aan je dak gedaan worden?: Nieuw dak / dak renoveren Wat is de oppervlakte (m2) van het nieuwe dak?: 132 Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakdekken en dakherstelling Ardooie
woensdag 20 september 2023

Plat dak repareren

Roofing onder de latten van het terras lijken water door te laten. Gevolg de muur sijpelt aan de binnenkant. Wat moet er aan je dak gedaan worden?: Dak herstellen / repareren Om wat voor herstellingswerkzaamheden gaat het?: Plat dak herstellen Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakdekken en dakherstelling Brussel
Offertes aanvragen