Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Golfplaten

Golfplaten leggen

Golfplaten leggen

Golfplaten plaatsen of vervangen? Bij Casius vind je informatie, richtprijzen en offertes op maat van erkende dakwerkers.

Golfplaten plaatsen

Types golfplaten: welke keuze?

Welke golfplaat je kiest hangt af van waar je ze wil gebruiken. De standaard golfplaten op het dak uit pvc zijn goedkoper, maar een stuk minder stevig. Voor een simpel tuinhuis, een afdak of een tijdelijke oplossing zijn golfplaten uit pvc geen slechte keuze.

Wanneer stevigheid belangrijk wordt - bijvoorbeeld voor een groter tuinhuis of carport - kies je beter voor golfplaten uit polycarbonaat, metaal of vezelcement. Ze zijn slagvaster, sterker en gaan algemeen genomen een stuk langer mee dan de goedkopere pvc-varianten. Golfplaten uit polycarbonaat, metaal of vezelcement zijn niet doorzichtig, dus voor pakweg een tuinhuis zal je verlichting moeten voorzien.

Voordelen golfplaten

De voordelen van golfplaten spreken voor zich. Licht materiaal dat je zowel voor je dak als voor de gevel kan gebruiken. Golfplaten kosten niet veel en zijn gemakkelijk op maat te krijgen. Zelfs met de duurdere varianten in polycarbonaat kan je goedkoop een tuinhuis afwerken. Grootste voordeel is misschien wel het het gebruiksgemak. Je kan golfplaten ook op rol kopen, in lengtes tot pakweg 30 en breedtes tot een drietal meter. Zo kan je met één of twee rollen een hele zijde van een dak afwerken

Golfplaten 3

Golfplaten en asbest

Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Zolang asbest in gebonden toestand blijft, is er geen probleem. Zodra het afbreekt en de asbestvezels of -kristallen loskomen, kan het gevaarlijk worden. De asbestvezels komen in de longen terecht en kunnen op lange termijn asbestose of kanker veroorzaken.

Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger. In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.

Hoe golfplaten plaatsen?

Van plan om zelf wat werken uit te voeren of wil je weten hoe erkende vakmensen te werk wanneer ze een dak van golfplaten op je tuinhuis leggen? Ontdek het in volgend stappenplan.

  • Opmeten van het dak. Reken wat extra centimeters bij in de breedte en aan de bovenkant. De panelen moeten iets over elkaar moet leggen om het dak waterdicht te maken. Denk ook aan windveren aan de zijkant en aan de nok van je dak.
  • Zorg dat je met een bolle kant aan de zijkant van het dak begint. Zo kan het regenwater mooi aflopen.
  • Boor of schroef het eerste paneel nog niet definitief in het dak. Boor het lichtjes vast of gebruik klemmen. Zo kan je het nog wat verschuiven indien nodig.
  • Controleer de positie van de golfplaat. Als alles goed is, kan je die bovenaan en onderaan vastschroeven. Gebruik een meter om de juiste plek te vinden om de gaten te boren. Zo boor je de schroeven recht in het onderliggende dak.
  • Let op: al je met een nok werkt, kan je ervoor kiezen om de panelen eerst enkel onderaan vast te boren. Pas wanneer je de nok aanbrengt, kan je ook de schroeven bovenaan hard aanboren.
  • Gebruik lijm om de overlappende panelen extra waterdicht te maken.
  • Het laatste paneel is vaak maatwerk. Zaag op juiste lengte af, maar houd rekening met een klein beetje overschot zodat de regen niet naar binnen kan sijpelen.

Zijn de oude golfplaten beschadigd, maar vallen ze nog te redden? Dan kan je de scheur (of scheuren) gewoon herstellen in plaats van het hele dak en alle panelen te vervangen. Dat doe je door het stuk golfplaat dat beschadigd is te vervangen door een nieuw. Zit je met heel kleine scheurtjes? Dan kan je er een waterdichte coating op aanbrengen en eventueel wat glasvezel. Zorg altijd dat de coating die je koopt effectief ook past bij jouw golfplaten.

Prijs golfplaten

Hoeveel kost het om golfplaten te plaatsen? In onderstaande tabel geven we je een aantal richtprijzen mee. Dit zijn de richtprijzen van de materialen. Vraag gerust een aantal vrijblijvende offertes van dakwerkers aan voor een totaalprijs voor jouw dakwerken.

Type golfplaten Richtprijs per m²
Plastieken golfplaten Vanaf €6
Metalen golfplaten Vanaf €8
Dakpanplaten €10 - €15
Vezelcement gofplaten Vanaf €10

Offertes golfplaten aanvragen

Recente opdrachten voor dakwerkern

donderdag 22 juli 2021

Dak van houten chalet herstellen of vervangen

Onlangs kochten we een chalet. Nu zoeken we iemand die het plat dak van de chalet wil herstellen of vernieuwen (eventueel met hout). Het oorspronkelijk dak is bekleed met roofing waar rotswol onder zat. Chalet stond lange tijd leeg en veel water vergaard en dus na verloop van tijd veel kracht verloren. Dak van 5 meter op 4.5


Dakdekken en dakherstelling Zandhoven
dinsdag 20 juli 2021

Hellend dak repareren

Het probleem is dat we verleden week bij de hevige regenval geconstateerd hebben dat er een lekkage was in het dak zonder dat we konden bepalen waar de lek juist was. Om het lek te detecteren en te maken hebben we graag een specialist nodig die dit karweitje kan verhelpen asap. Een ervaren dakwerker zou dit probleem kunnen oplossen, daarom graag wat meer informatie over zulke klussen.


Dakdekken en dakherstelling Hamme-Mille
maandag 19 juli 2021

Renoveren en isoleren pannendak 200m²

In het kader van een totaalrenovatie gaf de architect aan dat de dakstructuur niet in optimale staat meer is. Betreft een hellend pannendak van minstens 200 m² (deze overspant 2 aansluitende woningen, van mezelf en mijn zus. Dus, verstevigen draagstructuur, nieuwe pannen en langs de binnenzijde met spuitisolatie uitvoeren. Nadien wordt dit afgewerkt met gyproc door mijn aannemer.


Dakdekken en dakherstelling Bonheiden
Offertes aanvragen