Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Buitenverlichting Montage

Wat doet een elektricien?

Wat doet een elektricien?

De taken van een elektricien op een rijtje

Wat doet een elektricien?

Een elektricien focust zich op het aanleggen, onderhouden en herstellen van elektrische installaties in de woning. Zijn of haar grootste taak is om te zorgen dat de stroom op een veilige manier de woning of het gebouw binnenkomt. Doel is dat je als bewoner stroom kan gebruiken zonder dat er kortsluiting ontstaat. Er is een verschil tussen elektriciens die zich focussen op particuliere woningen en specialisten die zich richten op industriële elektriciteitswerken. Als laatste heb je elektriciens gespecialiseerd in het aansturen van elektrische machines in fabrieken of transportmiddelen.

Werken met elektriciteit en stroom is gevaarlijk. Het is voor elke elektricien een must om steeds volgens de vooropgestelde normen te werken. Hij of zij moet zich dan ook voortdurend bijscholen om op de hoogte te blijven van nieuwe normeringen en technieken. Naast het aanleggen van een nieuwe elektrische installatie is het opsporen en verhelpen van allerlei elektrische storingen een belangrijke taak.

De taken van een elektricien

elektricien meting

Wat doet een elektricien niet?

“Miljaar, mijn wasmachine werkt niet meer. Snel efkes een elektricien bellen.” Vaak denken mensen bij een elektricien te moeten zijn om elektrische apparaten te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan klassiek witgoed zoals wasmachines of koelkasten. Da’s een misverstand. Het herstellen van dergelijke apparaten wordt door een witgoedmonteur gedaan, niet door een elektricien. Het is zo dat defecten van deze machines een storingen en vaak ook stroomuitval van het elektriciteitsnetwerk veroorzaken. Niet helemaal onlogisch dat je dan eerst aan een elektricien denkt, maar helaas kan die je dan meestal niet helpen.

Wat kost een elektricien?

De prijs van een elektricien is afhankelijk van zijn ervaring. Zo zal een beginnend elektricien doorgaans minder aanrekenen dan een elektricien met pakweg 30 jaar ervaring. Een elektricien kost je gemiddeld tussen de 35 en 55 euro per uur.

Offertes elektricien aanvragen

Recente opdrachten voor elektriciens

donderdag 10 juni 2021

Renoveren elektrische installatie - woning 1950

De oude installatie werd afgekeurd, na expertise, eind 2015. Hiervan heb ik een gedetailleerd verslag dat ik zeker kan doormailen naar de vakman. Het betreft een halfopen gebouw, 2 bouwlagen, uit de jaren '50. Ik vermoed dat er sinds dan weinig aanpassingen aan elektriciteit gebeurd zijn. Deels is er aarding voorzien, maar daar zou verlies opzitten. De woning is verhuurd maar de installatie is wel echt aan vernieuwing toe. Liefst in opbouw.


Elektriciteit Opwijk
donderdag 10 juni 2021

Uitbreiden vernieuwde installatie + keuring

Afwerken van een elektriciteitsinstallatie die voor 95% af is, tevens moet deze -na aanpassing- ook gekeurd worden. Tweedraadsschema beschikbaar (basic - geen domotica), betreft voornamelijk bijplaatsen stopcontacten en schakelaars. Teller is volledig nieuw, er zijn voldoende punten per zekering voorzien, wel dient (waar de meter hangt) een extra stuk uitbreiding voorzien te worden.


Elektriciteit Neerlinter
dinsdag 08 juni 2021

Installatie stopcontact buiten

Ik zoek iemand die tegen muur een buiten-veilig stopcontact. Aan de andere kant hiervan zit de keuken. Daar kan eventueel de stroom van gehaald worden.


Elektriciteit Brussel
Offertes elektriciens vergelijken