Nieuwe mazoutketel plaatsen of vervangen
Haal ik met een mazoutketel een hoog rendement? Laat ik mijn oude mazoutketel vervangen of schakel ik beter over naar een andere warmtebron? Ontdek de voor- en nadelen van verwarmen met stookolie.
Welk rendement heeft mazout?
In september 2015 kregen alle nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie, gas of elektriciteit een nieuw energielabel dat aangeeft hoe zuinig je ketel is. De oude Optimaz-labels werden vervangen door een nieuw label dat gaat van G - verbruikt meer dan een Hummer met een gat in de tank - tot A - zo zuinig als een Nederlander in crisis. Dankzij die nieuwe labels kan je heel snel zien tot welke klasse je ketel hoort en hoe zuinig die al dan niet is.
Condensatieketels met een A-label worden snel de nieuwe standaard. Wie een ouder toestel heeft met het oude Optimaz-label hoeft niet onmiddellijk te panikeren. Je ben niet verplicht om die te vervangen. Pols even bij een installateur om te vragen naar de mogelijkheden om jouw bestaande ketel zuiniger te maken.
Ontdek waarom Leentje uit Aalst beroep doet op Casius.
Welke mazouttank installeer ik?
Wie met mazout wil verwarmen, moet altijd een tank installeren. In tegenstelling tot aardgas kan je geen leiding installeren die de stookolie tot aan je verwarmingsketel brengt. Een tank plaatsen en een voorraad mazout inslaan is dus de boodschap.
Stalen en betonnen tanks worden al jaren gebruikt. Om ze tegen het water in de grond te beschermen, krijgen ze een corrosiewerende laag rond zich. Een tank uit kunststof is ongevoelig aan corrosie of wortels die naar binnen groeien.
Als je er de plaats voor hebt, kan je een mazouttank bovengronds laten installeren. Toch komen de meeste nog onder de grond terecht. Wie voor een stalen tank gaat, moet die verplicht dubbelwandig maken en moet er een beveiliging op installeren die waarschuwt wanneer de tank lekt of te vol is. Tanks die volledig in orde zijn, herken je aan het groene deksel bovenop.
Hoe groot je tank moet zijn, hangt van je verbruik af. Een gemiddeld gezien verbruikt rond de 2.500 liter per jaar, dus met een tank van 3.000 liter heb je meestal wel genoeg.
Onderhoud en keuring
Een verwarmingsinstallatie op mazout bestaat uit twee delen: de tank en de ketel. Beide onderdelen moeten gekeurd worden. De mazoutketel moet je elk jaar laten keuren door een erkende installateur.
De keuring voor een mazouttank is een ingewikkeld beestje. Voor je de installatie in gebruik neemt, moet die onder de loep worden genomen. De regels voor tanks geplaatst voor 1995 zijn anders dan die voor recentere tanks. Bovendien is er een verschil voor tanks groter dan 5.000 liter en kleiner dan 5.000 liter. Een uitgebreide uitleg vind je op de website van de Vlaamse overheid.
Prijs van een mazoutketel
Verschillende factoren bepalen de prijs van de installatie van een mazoutketel, zoals het rendement van je ketel en de grootte of het type van de tank. Ga je voor een ketel met het A-label - het hoogste rendement - mag je op een bedrag richting de € 8.500 rekenen, inclusief installatie. Kies je een ketel met een iets lager rendement of kijk je om te besparen op de tank, dan komt je goedkoper uit. Reken op een minimumprijs rond de € 4.500.
Je oude mazoutketel vervangen? Een goed idee!
Je oude stookolieketel vervangen is meestal een goed idee. Nieuwe mazoutketels halen bijna altijd een hoger rendement waardoor je aanzienlijk kan besparen op energie.
Je stookolieketel vervangen heeft echter ook een ecologisch voordeel. De nieuwste mazoutketels zijn immers geschikt voor het gebruik van bio-olie. De stookolie die je voor je nieuwe mazoutketel gebruikt, kan zo bijvoorbeeld tot 20% bio-olie bevatten die gewonnen wordt uit het recycleren van bijvoorbeeld frituurvet.
Een mazoutketel vervangen is zowel voor het milieu als voor je portemonnee dus een goed idee!
Recente opdrachten mazoutketel plaatsen
Cv-ketel mazout
Onderhoud van een Viessman mazoutketel + leveren van de nodige attesten, uit te voeren na 2 oktober.
Watergedragen, traditionele vloerverwarming
We willen onze woning renoveren. We gaan de dekvloeren uitbreken en willen vloerverwarming plaatsen om de huidige mazout ketel te vervangen met een warmtepomp. De totale oppervlakte is 136m2 en interessant om te weten is dat er onder de vloer een kruipkelder aanwezig is, waardoor we de vloer dus niet kunnen uitbreken. In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Vloerverwarming infrezen Wat is de oppervlakte van de vloer?: Meer dan 100 m²