Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Mazoutketel vervangen

Nieuwe mazoutketel plaatsen of vervangen

Nieuwe mazoutketel plaatsen of vervangen

Haal ik met een mazoutketel een hoog rendement? Laat ik mijn oude mazoutketel vervangen of schakel ik beter over naar een andere warmtebron? Ontdek de voor- en nadelen van verwarmen met stookolie.

Welk rendement heeft mazout?

In september 2015 kregen alle nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie, gas of elektriciteit een nieuw energielabel dat aangeeft hoe zuinig je ketel is. De oude Optimaz-labels werden vervangen door een nieuw label dat gaat van G - verbruikt meer dan een Hummer met een gat in de tank - tot A - zo zuinig als een Nederlander in crisis. Dankzij die nieuwe labels kan je heel snel zien tot welke klasse je ketel hoort en hoe zuinig die al dan niet is.

Condensatieketels met een A-label worden snel de nieuwe standaard. Wie een ouder toestel heeft met het oude Optimaz-label hoeft niet onmiddellijk te panikeren. Je ben niet verplicht om die te vervangen. Pols even bij een installateur om te vragen naar de mogelijkheden om jouw bestaande ketel zuiniger te maken.

Ontdek waarom Leentje uit Aalst beroep doet op Casius.

Welke mazouttank installeer ik?

Wie met mazout wil verwarmen, moet altijd een tank installeren. In tegenstelling tot aardgas kan je geen leiding installeren die de stookolie tot aan je verwarmingsketel brengt. Een tank plaatsen en een voorraad mazout inslaan is dus de boodschap.

Stalen en betonnen tanks worden al jaren gebruikt. Om ze tegen het water in de grond te beschermen, krijgen ze een corrosiewerende laag rond zich. Een tank uit kunststof is ongevoelig aan corrosie of wortels die naar binnen groeien.

Als je er de plaats voor hebt, kan je een mazouttank bovengronds laten installeren. Toch komen de meeste nog onder de grond terecht. Wie voor een stalen tank gaat, moet die verplicht dubbelwandig maken en moet er een beveiliging op installeren die waarschuwt wanneer de tank lekt of te vol is. Tanks die volledig in orde zijn, herken je aan het groene deksel bovenop.

Hoe groot je tank moet zijn, hangt van je verbruik af. Een gemiddeld gezien verbruikt rond de 2.500 liter per jaar, dus met een tank van 3.000 liter heb je meestal wel genoeg.

Onderhoud en keuring

Een verwarmingsinstallatie op mazout bestaat uit twee delen: de tank en de ketel. Beide onderdelen moeten gekeurd worden. De mazoutketel moet je elk jaar laten keuren door een erkende installateur.

De keuring voor een mazouttank is een ingewikkeld beestje. Voor je de installatie in gebruik neemt, moet die onder de loep worden genomen. De regels voor tanks geplaatst voor 1995 zijn anders dan die voor recentere tanks. Bovendien is er een verschil voor tanks groter dan 5.000 liter en kleiner dan 5.000 liter. Een uitgebreide uitleg vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Verwarmingsketel onderhouden mazout gas

Prijs van een mazoutketel

Verschillende factoren bepalen de prijs van de installatie van een mazoutketel, zoals het rendement van je ketel en de grootte of het type van de tank. Ga je voor een ketel met het A-label - het hoogste rendement - mag je op een bedrag richting de € 8.500 rekenen, inclusief installatie. Kies je een ketel met een iets lager rendement of kijk je om te besparen op de tank, dan komt je goedkoper uit. Reken op een minimumprijs rond de € 4.500.

Je oude mazoutketel vervangen? Een goed idee!

Je oude stookolieketel vervangen is meestal een goed idee. Nieuwe mazoutketels halen bijna altijd een hoger rendement waardoor je aanzienlijk kan besparen op energie.

Je stookolieketel vervangen heeft echter ook een ecologisch voordeel. De nieuwste mazoutketels zijn immers geschikt voor het gebruik van bio-olie. De stookolie die je voor je nieuwe mazoutketel gebruikt, kan zo bijvoorbeeld tot 20% bio-olie bevatten die gewonnen wordt uit het recycleren van bijvoorbeeld frituurvet. 

Een mazoutketel vervangen is zowel voor het milieu als voor je portemonnee dus een goed idee!

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten mazoutketel plaatsen

maandag 24 januari 2022

Cv-ketel mazout vervangen

Huidige mazoutketel ongeveer 30 jaar oud. Is aan vervanging toe.


CV en verwarming Lebbeke
maandag 24 januari 2022

CV ketel en radiatoren vervangen

Wij willen graag verwarming plaatsen in ons huis. Het is een renovatie. Wij willen radiatoren die werken via CV op mazout. Het zou gaan om 7 kamers.


CV en verwarming Beveren-Waas
maandag 17 januari 2022

CV op pellets plaatsen

Oude mazoutketel vervangen, huidige leidingen blijven gebruiken. Wil graag CV op pelletkachel.


CV en verwarming Houtvenne
maandag 17 januari 2022

Oude mazoutketel vervangen door een zuiniger type

Oude mazoutketel moet vervangen worden door een liefst even zuinige en goedkope oplossing. Ideaal zou zijn een HR mazoutketel. Dit is en blijft voor mijn huis de goedkoopste oplossing...


CV en verwarming Rotselaar
maandag 17 januari 2022

Cv-ketel mazout vervangen door aardgas

Nu het misschien nog kan heb ik interesse om m’n mazoutketel te vervangen. De huidige is van 1995. Er ligt ondertussen gas in de straat, maar niet tot in huis. Ik zou willen gaan voor de ‘simpelste’/‘goedkoopste’ oplossing maar sta open voor advies.


CV en verwarming Lochristi
donderdag 13 januari 2022

Mazoutketel vervangen

Wij zouden graag onze brander laten vervangen Deze is 20/25 jaar oud. Het is een mazoutketel, hij start niet meer goed op


CV en verwarming Overpelt
maandag 10 januari 2022

Cv-ketel mazout vervangen

Mazoutketel vevangen naar gasketel.


CV en verwarming Asse
maandag 10 januari 2022

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Wij hebben 15 jaar geleden onze mazoutketel laten vervangen door een gasketel. Nu heeft men ons verteld na onderhoud ketel, dat het nu toch interessant is om onze ketel te vervangen. Nu dat de gasprijzen zo in de hoogte zijn gegaan en we in de toekomst willen afstappen van fossiele brandstoffen, dachten wij aan een hoge rendementsketel of een hybride systeem, dat we dan in de toekomst vrij gemakkelijk kunnen overstappen naar een warmtepomp. Wij wonen in een HOB met een opp. van 231 m² (105 m² + 63 m² en terras van 42 m² + 63 m²).


CV en verwarming Edegem
maandag 10 januari 2022

Cv-ketel mazout vernieuwen

Mazoutketel graag vervangen. Deze is ongeveer 30 jaar oud. Liefst zo milieuvriendelijk mogelijk alternatief.


CV en verwarming Dilsen
maandag 10 januari 2022

Mazoutketel vervangen door warmtepomp

We zoeken een firma die bekend is met warmeluchtverwarmingssystemen Er is een warmelucht verwarming (1981) die onderhoud nodig heeft of aan vervanging toe is. Die werkt nu op mazout (vermoedelijk) en ik zou graag overschakelen naar warmtepomp of iets anders. Er is geen gas aanwezig.


CV en verwarming Geraardsbergen
maandag 10 januari 2022

Stookolieketel vervangen - mazout

Nieuwe stoololieketel plaatsen op mazout.


CV en verwarming Lanaken
zaterdag 08 januari 2022

Plaatsen van vloerverwarming op gelijkvloers

We zouden graag vloerverwarming hebben . Nu hete lucht verwarming op mazout. Maar we zouden graag van de mazout af. En eerst vloerverwarming leggen om later over te schakelen naar eventueel warmtepomp. Gaat over de begane grond. Woning is volledig onderkelderd. Op eerste verdieping zijn radiatoren.


CV en verwarming Mol
woensdag 29 december 2021

Nieuwe gasketel installeren

Onze mazoutketel verstookt te veel dus graag info over onze opties. We willen overschakelen naar een gasketel om het huis en het sanitair te verwarmen. Verbruik ken ik niet vanbuiten, er zouden 10 kamers verwarmd moeten worden. Radiatoren hoeven niet vervangen te worden.


CV en verwarming Bilzen
woensdag 29 december 2021

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Momenteel verwarmen wij en is ons warm water op mazout. Graag zouden wij komend jaar overschakelen naar een alternatief.


CV en verwarming Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 28 december 2021

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Voorzien gasaansluiting in woning Vervangen verwarmingsketel op basis van stookolie door gascondensatieketel Mazouttank opvullen


CV en verwarming Deurne
dinsdag 28 december 2021

Lek in leiding herstellen

Lek herstellen in leiding naar CV mazout ketel


CV en verwarming Wilrijk
dinsdag 28 december 2021

Mazoutketel vervangen door een gascondensatieketel

Zou graag een mazoutketel willen vervangen door een gascondensatieketel. De mazouttank verwijderen of opspuiten. Voor de nieuwe gasinstallatie moet ook nog een gasleiding naar straat gelegd worden.


CV en verwarming Wilrijk
donderdag 23 december 2021

Cv-ketel mazout vervangen

40 jaar oude installatie vernieuwen aan de nieuwe normen. Het is een mazoutketel en die zou moeten vervangen worden. + Onze boiler zou ook moeten vervangen worden (130-150L)


CV en verwarming Opwijk
donderdag 23 december 2021

Onderhoud van Buderus mazoutketel

Onderhoud + attest van een mazoutketel van het merk Buderus.


CV en verwarming Aalst
donderdag 16 december 2021

Cv-ketel op mazout plaatsen

We wensen een nieuwe CV ketel op mazout. De oude is aan vervanging toe.


CV en verwarming Genk
woensdag 15 december 2021

CV-ketel onderhouden

Jaarlijks onderhoud CV-ketel Buderus mazout


CV en verwarming Kessel
Offertes aanvragen