Condensatieketel plaatsen
Over condensatieketels wordt veel gezegd. Beter rendement, voordeliger op termijn en zuiniger. Op deze pagina ontdek je de voor- en nadelen en vind je een overzicht van enkele richtprijzen.
Wat is een condensatieketel?
Een condensatieketel is een zuinigere soort verwarmingsketel. Op een eenvoudige manier bespaart een condensatieketel plaatsen je tot 15% energie, enkel door ook de warmte van de rookgassen opnieuw te gebruiken. Deze slimme technologie is zeker in tijden van hoge energieprijzen een must in elke woning en bij het vervangen van je oude ketel.
Hoe werkt het?
Bij klassieke verwarmingsketels verdwijnen de gassen via de schoorsteen. Condensatieketels werken op een andere manier. Ze vangen de gassen op en onttrekken er opnieuw warmte aan. Maar hoe werkt dat?
De waterdamp in de verbrandingsgassen wordt afgekoeld tot die terug vloeibaar wordt. Je krijgt dus opnieuw water. Tijdens dat proces komt warmte vrij die opnieuw benut wordt door de ketel. Het rendement gaat omhoog en de uitstoot gaat naar beneden. Je krijgt uiteindelijk een verwarmingsketel die een pak ecologischer is.
Welke condensatieketels zijn er?
Een condensatieketel benut de verbrandingsgassen, dus werken ze zowel op gas als op stookolie/ mazout.
Hoe kan Casius je helpen?
Prijs van een condensatieketel
"Wa kost da??" Wel, de prijs van een condensatieketel hangt vooral af van de brandstof waar je ketel op draait en het rendement waar je voor kiest om warm water te maken. Ketels met een hoger rendement kosten natuurlijk meer, maar die prijs haal je er vlotjes uit. Afhankelijk van jouw keuze betaal je tussen de € 2.500 en € 5.000 voor een condensatieketel.
Ben je op zoek naar een erkend vakman om je te helpen bij de aankoop en installatie van jouw nieuwe ketel? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij een specialist uit jouw regio.
Hoeveel bespaar je met condensatieketel?
Met een condensatieketel bespaar je ongeveer 15% energie ten opzichte van een gewone verwarmingsketel. Maar heb je nu een oude ketel, dan kan dat extra rendement oplopen tot meer dan 30%. Heb je nog een oude ketel die aan vervangen toe is? Het effect van een nieuwe condensatieketel zal je zeker voelen in het energieverbruik van je centrale verwarming... en dus ook in je portemonnee!
Wat met de premies?
Sinds 2015 moeten alle nieuwe cv-ketels condensatieketels zijn. Goede maatregel, maar het betekent wel dat je dieper in je portemonnee moet kijken wanneer je je oude ketel wil vervangen. Gelukkig zijn er premies voorhanden die je helpen je investering sneller terug te verdienen.
Via de Vlaamse overheid kan je een premie voor verwarming aanvragen. Die geldt niet specifiek voor een condensatieketel, maar valt wel onder de renovatiepremie. Je komt in aanmerking als je 4 verschillend werken uitvoert die telkens minstens 2.500 euro kosten. Meer info over de voorwaarden vind je op deze website.
Verder kunnen er nog premies bij je netbeheerder en bij jouw stad of gemeente te verkrijgen zijn.