Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Verwarmingsketel hoog rendement

Hoogrendementsketel

Hoogrendementsketel

Is een hoogrendementsketel nog de moeite waard? Want voor je een investering doet, wil je weten wat het rendement is en of er geen beter opties voorhanden zijn.

Wat is een hoogrendementsketel?

Een hoogrendementsketel - of kortweg HR-ketel - kan op aardgas of stookolie werken. Zoals de naam doet vermoeden, ligt het rendement een stuk hoger. Maar hoe kan dat?

Een klassieke verwarmingsketel verbrandt stookolie of aardgas om warmte op te wekken. Bij die verbranding ontstaan gassen en één daarvan is waterdamp. Normaal ben je die gassen kwijt langs je schoorsteen, maar een hoogrendementsketel haalt warmte uit die gassen en geeft die opnieuw af aan het retourwater. Gevolg: jouw ketel hoeft dat water minder hard op te warmen om het op temperatuur te krijgen. Je verbruikt minder energie en dus stijgt je rendement.

Hoogrendement- of condensatieketel?

Een condensatieketel heeft een hoog rendement en een HR-ketel ... tja, die heeft ook een hoog rendement, toch? Wat is dan nog het verschil? Een condensatieketel is de zuinigste van alle hoogrendementsketels en brengt dus het grootste rendement op. Zowel voor aardgas als voor stookolie kan je een HR- of een condensatieketel plaatsen.

Voor aardgas

heb je drie keuzes. Standaard HR-ketels bestaan nog, maar worden nog maar weinig verkocht. Een ketel krijgt het HR+ label wanneer het rendement minimaal 88.6% bedraagt. Als laatste is er het HR TOP-label, beter bekent als condensatieketels.

... of stookolie

De oude Optimaz-labels liggen in de vuilbak. Tegenwoordig krijgen stookolieketels een label met een letter, waarbij de letter A wordt toegekend aan de meest efficiënte ketels. Ook hier geldt dat de ketels met het hoogste rendement beter bekent staan als condensatieketels.

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

Gratis offertes aanvragen

Prijs van mijn HR-ketel

De prijs hangt vooral af van het merk en het rendement van de ketel die je kiest. Een hoogrendementsketel kost je ongeveer € 1.500 à € 2.500. Kies je toch voor een condensatieketel, dan mag je rekenen op een prijskaartje tussen de € 2.500 en € 5.000.

Hoogrendementsketel

Wat met de premies?

Sinds 2015 moeten alle nieuwe cv-ketels condensatieketels zijn. Goede maatregel, maar het betekent wel dat je dieper in je portemonnee moet kijken wanneer je je oude ketel wil vervangen. Gelukkig zijn er premies voorhanden die je helpen je investering sneller terug te verdienen.

Via de Vlaamse overheid kan je een premie voor verwarming aanvragen. Die geldt niet specifiek voor een condensatieketel, maar valt wel onder de renovatiepremie. Je komt in aanmerking als je 4 verschillende werken uitvoert die telkens minstens 2.500 euro kosten. Meer info over de voorwaarden vind je op deze website.

Verder kunnen er nog premies bij je netbeheerder en bij jouw stad of gemeente te verkrijgen zijn.

Vraag gratis offertes aan!

Recent ontvangen opdrachten

zondag 26 december 2021

Oude verwarmingsketel vervangen door hoogrendementsketel

Onze verwarming is op aardgas en liggen op zolder . Wij willen onze oude ketel vervangen door een nieuw hoogrendements ketel en ook verplaatsen in kelder. Ook de system van leidingen moet nieuw leggen. Convectieverwarming dan lopen de leidingen naar de radiatoren via vloer of wand. Daar naast moeten ook 2 nieuwe radiatoren plaatsen.


CV en verwarming Deurne
maandag 08 november 2021

Warmtepomp lucht plaatsen

We hebben een mazoutketel van 18 jaar oud en zouden die graag vervangen door een warmtepomp. Die moet eigenlijk geplaatst worden waar nu de mazoutketel staat en dat is achteraan in ons huis (wasplaats). We hebben nog van die oude fonten radiatoren en ons huis is matig geïsoleerd (dakisolatie, vloerisolatie en hoogrendementsbeglazing) geen spouwmuurisolatie. Het is een halfopen bebouwing.


CV en verwarming Assebroek
maandag 02 augustus 2021

Gasketel vervangen

Huidige verwarmingsketel is 20 jaar oud en aan vervanging toe. Installatie op gas. Enkel de ketel te vernieuwen door een duurzame hoogrendementsketel. Er moet ook een nieuwe buis in de schouw worden geïnstalleerd.


CV en verwarming Hoeilaart
maandag 19 juli 2021

Installeren van een warmtepomp lucht - lucht

Nieuw te plaatsen warmtepomp in een aanbouw van 3m op 6m op 2,6m hoogte. De rest van de ruimtes worden verwarmd met een aardgas hoogrendementsketel van Vaillant (2jaar oud). We denken voor een lucht-lucht pomp te gaan, maar lucht- water is ook een optie, graag wat uitleg.


CV en verwarming Lint
dinsdag 23 februari 2021

Verwarmingsketel vervangen

Verouderde mazoutketel vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op mazout. Andere optie is overschakelen op gas en een nieuwe gasketel.


CV en verwarming Lommel
zondag 24 mei 2020

Gasketel vervangen

Wij willen onze oude bestaande gas cv ketel vervangen door een hoogrendement wandmodel CV ketel. Het nieuw CV wandmodel heb ik van een jong renovatie in mijn bezit ( geen condensatie ketel ). De vraag is voor vervanging en aansluiten CV. Het meenemen van de oude ketel en plaatsen van onze nieuwe ketel. Is voor de gelijkvloers.


CV en verwarming Hulshout
dinsdag 07 mei 2019

Verwarmingsketel vervangen

Verwarmingsketel van 1996 is aan vervanging toe. Verwarmen op gas. Zoek hoogrendementsketel die energiezuinig is


CV en verwarming Onze-Lieve-Vrouw-Waver
woensdag 17 april 2019

Grond - water warmtepomp plaatsen

Vrijstaande woning met 1 verdiep + zolder, bouwjaar 1985 - Isolatie : dubbel glas, spouwmuurisolatie, isolatie zoldervloer - 160 m2 te verwarmen oppervlakte in 3 circuits : 68 m2 living, hall, bureau met vloerverwarming, 22 m2 badkamer + keuken met vloerverwarming, 70 m2 slaapkamers met lage temperatuur radiatoren - kamerhoogte : 2m40 (living 2m80) - huidig systeem : hoogrendementsketel op stookolie Viessman Vitotronic 100 / Vitoflame 200 / Vitola 200, jaarlijks verbruik ca 2000 l stookolie, watertemperatuur 44-46 °C rechtstreeks geïnjecteerd in warm water circuit, dus geen voorverwarmde waterreserve - Sanitair water via elektrische boilers (badkamer, keuken). - Gewenste werken : vervanging bestaand verwarmingssysteem met behoud bestaande vloerverwarming en radiatoren


CV en verwarming Nieuwerkerken (Aalst)
maandag 04 maart 2019

Complete CV installatie op gas

Ik wil mijn oude gasketel vervangen door een hoogrendementsgasketel en kunnen genieten van de voorhanden renovatiepremies (Vlaanderen+Fluvius netwerverdeler). 2 tot 5 ruimtes verwarmen.


CV en verwarming Leopoldsburg
woensdag 30 januari 2019

Tweejaarlijks onderhoud Wolf gas hoogrendementsketel

Onderhoud voor onze 8 jaar oude Wolf CV-ketel. Met attest van keuring.


CV en verwarming Gent
dinsdag 15 januari 2019

Oude combi gasketel ACV Delta vervangen door condensatieketel

Oude combi gasketel ACV Delta vervangen door condensatieketel icm warmtepompboiler. Warmwatervoorziening via ofwel warmtepompboiler ofwel doorstromer (te bespreken ter plaatse met eigenaar). Temperatuurregeling via buitenvoeler en binnenthermostaat. Installateur moet kennis en gedegen installatie ervaring hebben van hoogrendementsketels en warmtepompen (lucht/water). Ook verwachten wij dat deze op de hoogte is van de huidige premies die toegekend worden op federaal /Vlaams of provinciaal vlak voor de installatie van dergelijk materiaal. Verdere details zoals vermogen gasketel etc worden geleverd na bezoek ter plaatse.


CV en verwarming Tienen
woensdag 09 januari 2019

Zonneboiler plaatsen

Hoogrendement condensatieketel in gebruik. Zonneboiler te plaatsen op het dak (huis 2 verdiepingen hoog), zuid gericht. CV installatie op eerste verdieping.


CV en verwarming Berchem (Antwerpen)
woensdag 02 januari 2019

Lucht - lucht warmtepomp plaatsen

Vakman voor een eventuele plaatsing v/e warmtepomp in een veranda met volgende afmetingen 5.4 m op 3m op 2.82m hoog voorzien van polycarbonaat als dakbedekking en beglazing(dubbel) hoogrendement.


CV en verwarming Hamme (O-Vl)
zaterdag 24 november 2018

Lucht - lucht warmtepomp installeren

Renovatie oude stal tot woonruimte (B&B - airB&B) Gelijkvloers met open ruimte tot dakgebint Opp +/- 50 m² Volume +/- 1650 m³ Hoog rendement houtkachel (9 - 10 kW) met actieve luchtblazer aanwezig De installatie moet dienen om te verwarmen, en koelen (airco) het gaat over 1 ruimte . Een hoogrendementskachel zal ook worden geplaatst in die zelfde ruimte .


CV en verwarming Molenbeek-Wersbeek
dinsdag 20 november 2018

Huidige ketel vervangen door HR ketel

De bestaande mazoutketel is 25 jaar oud en ik denk dat er beter een hoogrendementsketel op mazout geplaatst kan worden.


CV en verwarming Vleteren
Offertes aanvragen