Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Verwarmingsketel hoog rendement

Hoogrendementsketel

Is een hoogrendementsketel nog de moeite waard? Want voor je een investering doet, wil je weten wat het rendement is en of er geen beter opties voorhanden zijn.

Wat is een hoogrendementsketel?

Een hoogrendementsketel - of kortweg HR-ketel - kan op aardgas of stookolie werken. Zoals de naam doet vermoeden, ligt het rendement een stuk hoger. Maar hoe kan dat?

Een klassieke verwarmingsketel verbrandt stookolie of aardgas om warmte op te wekken. Bij die verbranding ontstaan gassen en één daarvan is waterdamp. Normaal ben je die gassen kwijt langs je schoorsteen, maar een hoogrendementsketel haalt warmte uit die gassen en geeft die opnieuw af aan het retourwater. Gevolg: jouw ketel hoeft dat water minder hard op te warmen om het op temperatuur te krijgen. Je verbruikt minder energie en dus stijgt je rendement.

Hoogrendement- of condensatieketel?

Een condensatieketel heeft een hoog rendement en een HR-ketel ... tja, die heeft ook een hoog rendement, toch? Wat is dan nog het verschil? Een condensatieketel is de zuinigste van alle hoogrendementsketels en brengt dus het grootste rendement op. Zowel voor aardgas als voor stookolie kan je een HR- of een condensatieketel plaatsen.

Voor aardgas

heb je drie keuzes. Standaard HR-ketels bestaan nog, maar worden nog maar weinig verkocht. Een ketel krijgt het HR+ label wanneer het rendement minimaal 88.6% bedraagt. Als laatste is er het HR TOP-label, beter bekent als condensatieketels.

... of stookolie

De oude Optimaz-labels liggen in de vuilbak. Tegenwoordig krijgen stookolieketels een label met een letter, waarbij de letter A wordt toegekend aan de meest efficiënte ketels. Ook hier geldt dat de ketels met het hoogste rendement beter bekent staan als condensatieketels.

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

Gratis offertes aanvragen

Prijs van mijn HR-ketel

De prijs hangt vooral af van het merk en het rendement van de ketel die je kiest. Een hoogrendementsketel kost je ongeveer € 1.500 à € 2.500. Kies je toch voor een condensatieketel, dan mag je rekenen op een prijskaartje tussen de € 2.500 en € 5.000.

Hoogrendementsketel

Wat met de premies?

Sinds 2015 moeten alle nieuwe cv-ketels condensatieketels zijn. Goede maatregel, maar het betekent wel dat je dieper in je portemonnee moet kijken wanneer je je oude ketel wil vervangen. Gelukkig zijn er premies voorhanden die je helpen je investering sneller terug te verdienen.

Via de Vlaamse overheid kan je een premie voor verwarming aanvragen. Die geldt niet specifiek voor een condensatieketel, maar valt wel onder de renovatiepremie. Je komt in aanmerking als je 4 verschillende werken uitvoert die telkens minstens 2.500 euro kosten. Meer info over de voorwaarden vind je op deze website.

Verder kunnen er nog premies bij je netbeheerder en bij jouw stad of gemeente te verkrijgen zijn.

Vraag gratis offertes aan!

Recent ontvangen opdrachten

zaterdag 17 juni 2023

CV ketel en radiatoren vervangen

Ik heb op dit moment stookolie ketel en wil graag een zuinige hoogrendement ketel voor in de plaats Moeten er ook radiatoren vervangen worden?: Ja, ik wil ook radiatoren laten vervangen Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel kopen Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Aardgas Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Turnhout
zaterdag 22 april 2023

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Ik wil mijn oude gasboiler met een output van 21 kW vervangen door een hoogrendements (min A) condensatieketel. Moeten er ook radiatoren vervangen worden?: Nee, de radiatoren zijn in orde Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: CV-ketel plaatsen / vervangen Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Aardgas (condensatieketel) Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Oetingen
zaterdag 08 april 2023

Reparatie 1 radiator en nieuwe hoogrendementsketel

1 radiator van onze centrale verwarming doet het niet meer. We zouden ook graag kijken voor een nieuwe verwarmingsketel.


CV en verwarming Aalter
Offertes aanvragen