Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Verwarmingsketel hoog rendement

Hoogrendementsketel

Is een hoogrendementsketel nog de moeite waard? Want voor je een investering doet, wil je weten wat het rendement is en of er geen beter opties voorhanden zijn.

Wat is een hoogrendementsketel?

Een hoogrendementsketel - of kortweg HR-ketel - kan op aardgas of stookolie werken. Zoals de naam doet vermoeden, ligt het rendement een stuk hoger. Maar hoe kan dat?

Een klassieke verwarmingsketel verbrandt stookolie of aardgas om warmte op te wekken. Bij die verbranding ontstaan gassen en één daarvan is waterdamp. Normaal ben je die gassen kwijt langs je schoorsteen, maar een hoogrendementsketel haalt warmte uit die gassen en geeft die opnieuw af aan het retourwater. Gevolg: jouw ketel hoeft dat water minder hard op te warmen om het op temperatuur te krijgen. Je verbruikt minder energie en dus stijgt je rendement.

Hoogrendement- of condensatieketel?

Een condensatieketel heeft een hoog rendement en een HR-ketel ... tja, die heeft ook een hoog rendement, toch? Wat is dan nog het verschil? Een condensatieketel is de zuinigste van alle hoogrendementsketels en brengt dus het grootste rendement op. Zowel voor aardgas als voor stookolie kan je een HR- of een condensatieketel plaatsen.

Voor aardgas

heb je drie keuzes. Standaard HR-ketels bestaan nog, maar worden nog maar weinig verkocht. Een ketel krijgt het HR+ label wanneer het rendement minimaal 88.6% bedraagt. Als laatste is er het HR TOP-label, beter bekent als condensatieketels.

... of stookolie

De oude Optimaz-labels liggen in de vuilbak. Tegenwoordig krijgen stookolieketels een label met een letter, waarbij de letter A wordt toegekend aan de meest efficiënte ketels. Ook hier geldt dat de ketels met het hoogste rendement beter bekent staan als condensatieketels.

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

Gratis offertes aanvragen

Prijs van mijn HR-ketel

De prijs hangt vooral af van het merk en het rendement van de ketel die je kiest. Een hoogrendementsketel kost je ongeveer € 1.500 à € 2.500. Kies je toch voor een condensatieketel, dan mag je rekenen op een prijskaartje tussen de € 2.500 en € 5.000.

Hoogrendementsketel

Wat met de premies?

Sinds 2015 moeten alle nieuwe cv-ketels condensatieketels zijn. Goede maatregel, maar het betekent wel dat je dieper in je portemonnee moet kijken wanneer je je oude ketel wil vervangen. Gelukkig zijn er premies voorhanden die je helpen je investering sneller terug te verdienen.

Via de Vlaamse overheid kan je een premie voor verwarming aanvragen. Die geldt niet specifiek voor een condensatieketel, maar valt wel onder de renovatiepremie. Je komt in aanmerking als je 4 verschillende werken uitvoert die telkens minstens 2.500 euro kosten. Meer info over de voorwaarden vind je op deze website.

Verder kunnen er nog premies bij je netbeheerder en bij jouw stad of gemeente te verkrijgen zijn.

Vraag gratis offertes aan!

Recent ontvangen opdrachten

vrijdag 03 februari 2023

Warmtepomp plaatsen

Voor sanitair warm water wensen we ofwel een doorstromer (apart dus ) ofwel de huidige HR-hoogrendementsketel op gas willen gebruiken. Bij plaatsing van een warmtepomp zou bij onze huidige HR-hogerendementsketel de aansluiting voor de radiatorverwarming afgekoppeld kunnen worden maar zou deze nog wel kunnen dienen voor het sanitair warm water; klopt dit ? We hadden graag een Hybride warmtepomp gehad.


CV en verwarming Wijnegem
dinsdag 17 januari 2023

Ventilatiesysteem plaatsen

We wonen in een bosrijke omgeving en hebben behoorlijk wat condens. Het glas in onze ramen wordt binnenkort vervangen naar hoogrendementsglas, maar we willen toch ook wel iets doen aan het binnenklimaat en daarvoor lijkt een systeem C misschien wel ideaal. Ik denk dat het wel haalbaar is om vanuit de garage verbinding te maken met het toilet beneden, de douche beneden en de badkamer boven. Het toilet boven moet bekeken worden, dat lijkt me complexer. Dan is er nog een ruimte waar we graag een douche zouden plaatsen, maar dat moet ook bekeken worden.


CV en verwarming Sint-Andries
dinsdag 17 januari 2023

CV-ketel onderhouden Vaillant

2 jaarlijks onderhoud van hoogrendementsketel Vaillant 2018.


CV en verwarming Aartselaar
Offertes aanvragen