Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Gevelplint

Gevelplint plaatsen

Gevelplint plaatsen

Hoe kan een gevelplint mijn huis helpen?

Gevelplinten zijn kousen

Een woning zonder gevelplint is een beetje als gaan skiën zonder kousen. Op het eerste zicht geen groot verschil, maar ‘t is verdorie koud vanonder. Ondergetekende is lang niet de enige met die mening, dus zie je bij een nieuwbouw of een renovatie van een oude gevel steeds meer gevelplinten opduiken. Zo’n plint onderaan de gevel is uiteraard niet verplicht, maar kan serieus  wat voordelen bieden.

De onderkant van een buitenmuur is kwetsbaar en wordt elke dag blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Het kan vriezen, een andere keer zit je met striemende regen of heb je bakkken modder. Veel water zorgt voor schimmel- en mosvorming of soms zelfs voor opstijgend vocht. Een gevelplint tegen je muur kwakken is ideaal om dit te voorkomen.

Welke soorten gevelplinten zijn er?

De variatie aan materialen om een gevel onderaan af te werken groeit. Nieuwere soorten gevelplinten, zoals die uit composiet of cementgebonden sandwichpanelen, winnen aan populariteit. Maar hoewel het aanbod groeit, zien we nog altijd een paar duidelijke favorieten. Spoiler alert, blauwsteen is er één van.

Natuursteen en arduin zijn de populairste materialen voor een gevelplint. Ze zijn steenhard - haha, heb je ‘m? - en kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Je lijmt deze types duurzame hardsteen rechtstreeks tegen de gevel. Het zijn ondoordringbare steensoorten die zelden barsten of afbrokkelen. De bekendste van de natuurstenen is blauwe hardsteen, en dan vooral Chinese of Vietnamese blauwsteen. De Chinese variant is harder en heeft een warmere, bruinere kleur dan Belgische hardsteen. Blauwe hardsteen is gegeerd en van hoge kwaliteit en dat weerspiegelt zich in de prijs: dit is het duurste materiaal voor het plaatsen van een gevelplint.

Gevelplint woning

De gevel cementeren is een volwaardig alternatief voor blauwe hardsteen. Het interessante aan deze techniek is dat je de gevelplint op verschillende manieren kan laten afwerken. Een laag sokkelcement plaatsen en afwerken met granietkorrels of een gecementeerde gevelplint schilderen in een kleur naar keuze. Dit alternatief is een flink pak goedkoper dan natuursteen of arduin. Het nadeel is wel dat het iets meer onderhoud met zich meebrengt.

Een keramische gevelplint is een andere mooie keuze om de woning af te werken. Het materiaal lijkt sterk op natuursteen, maar is goedkoper en beschikbaar in meer kleuren kleuren. Deze plint, gemaakt uit gebakken klei, is kleurvast en gemakkelijk te onderhouden.

Wat kost een gevelplint?

De kosten voor het plaatsen van een gevelplint zijn voornamelijk afhankelijk van het gekozen materiaal en het uurtarief van de vakman. Als je kiest voor een kwalitatieve natuursteen of arduin betaal je makkelijk 100 à 130 euro per lopende meter. Bij de andere materialen mag je rekenen op 50 à 90 euro per vierkante meter.

Offertes voor gevelplinten aanvragen

Offertes aanvragen