
Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔
Onderaan zijn je buitenmuren gevoelig voor opspattend vocht, vuil, mosvorming, … Daarom is een gevelplint plaatsen essentieel bij een grondige gevelrenovatie. Uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? Hoeveel betaal je ongeveer voor gevelplinten per lopende meter? En kan je zulke muurplinten zelf plaatsen of laat je die klus beter over aan een professionele gevelwerker? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
De onderkant van een buitenmuur is kwetsbaar en wordt elke dag blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Het kan vriezen, een andere keer zit je met striemende regen of heb je bakkken modder. Het probleem met veel water en ander vocht: het zorgt voor schimmel- en mosvorming en in sommige gevallen krijg je last van opstijgend vocht.
Tijdens het uitvoeren van een gevelrenovatie kan je ook kiezen om een gevelplint te plaatsen. Dankzij een gevelplint heeft jouw woning een extra bescherming en voorkom je renovaties in de toekomst. Hoeveel kosten gevelplinten? En welke soorten zijn er beschikbaar? Ontdek er alles over op deze pagina.
Ben je op zoek naar een specialist voor gevelplinten? Bij Casius brengen we je gratis en zonder verplichtingen in contact met de beste vakmannen in Diest.
Ook wie in Assent, Averbode, Bekkevoort, Deurne (Vl-Br), Donk, Halen, Kaggevinne, Kortenaken, Linkhout, Loksbergen, Meldert (Vl-Br), Molenbeek-Wersbeek, Molenstede, Ransberg, Schaffen, Scherpenheuvel, Sint-Margriete (Kortenaken), Testelt, Waanrode, Webbekom, Zelem, Zichem woont vind hier zeker een goede vakman om gevelplinten te plaatsen.
Bij het renoveren van je gevel kan je kiezen om gevelplinten te plaatsen en daar zijn goede redenen voor. Een gevelplint is niet enkel een fysieke upgrade, maar beschermt je woning ook effectief tegen schade.
De variatie aan materialen om een gevel onderaan af te werken groeit, maar een gevelplint in blauwe steen of arduin komt nog altijd het vaakst voor. Ze kosten vrij veel, maar zijn heel duurzaam en gaan dus lang mee. Nieuwere soorten gevelplinten, zoals die uit composiet of cementgebonden sandwichpanelen, winnen aan populariteit.
Natuursteen en arduin zijn de populairste materialen voor een gevelplint. Ze zijn steenhard - haha, heb je ‘m? - en kunnen goed tegen de invloeden van het weer. Je lijmt deze types duurzame hardsteen rechtstreeks tegen de gevel. Het zijn ondoordringbare steensoorten die zelden barsten of afbrokkelen.
De bekendste van de natuurstenen is blauwe hardsteen, en dan vooral Chinese, Vietnamese of Belgische blauwsteen. De Chinese variant is harder en heeft een warmere, bruinere kleur dan Belgische hardsteen. Blauwe hardsteen is gegeerd en van hoge kwaliteit en dat weerspiegelt zich in de prijs: dit is het duurste materiaal voor het plaatsen van een gevelplint.
Wil je zware gevelplinten uit hardsteen aan je laten voorbijgaan, kan je kiezen voor composiet, kunststof of houtsoorten. Vooral hout vergt meer onderhout dan hardsteen, maar het geeft jouw huis wel een aparte uitstraling. Uiteraard kan je bij dit type gevelplinten ook een isolatie voorzien achter de panelen of plinten. Zo heb voeg je een extra isolerende laag toe aan je woning.
De gevel cementeren is een volwaardig alternatief voor blauwe hardsteen. Het interessante aan deze techniek is dat je de gevelplint op verschillende manieren kan laten afwerken. Een laag sokkelcement plaatsen en afwerken met granietkorrels of een gecementeerde gevelplint schilderen in een kleur naar keuze. Dit alternatief is een flink pak goedkoper dan natuursteen of arduin. Het nadeel is wel dat het iets meer onderhoud met zich meebrengt.
De kosten voor het plaatsen van een gevelplint zijn voornamelijk afhankelijk van het gekozen materiaal en het uurtarief van de vakman. Als je kiest voor een kwalitatieve natuursteen of arduin betaal je makkelijk 100 à 130 euro per lopende meter. Bij de andere materialen mag je rekenen op 50 à 90 euro per vierkante meter.
Plaatsen van gevelplinten Wat is de oppervlakte van de gevel?: Meer dan 100 m² Uit welk hoofdmateriaal bestaat de gevel?: Bakstenen Welke herstelwerken moeten worden uitgevoerd?: Algemene gevelrenovatie (scheuren, beschadigingen, ...) Welk type werken moeten worden uitgevoerd?: Gevel herstellen / renoveren Ben je eigenaar van het gebouw?: Ja, ik ben eigenaar
Een jaar geleden heeft een zelfverklaarde vakman gevelplinten in eerste keus Belgische blauwe steen gelijmd tegen onze achtergevel. Een jaar later zijn vele van deze plinten gelost. De reden zou zijn dat er verkeerde lijm werd gebruikt. Dat kan gebeuren maar het lijkt me raar omdat niet alle plinten zijn gelost. Problemen komen nu eenmaal voor maar het is hoe deze worden opgelost wat belangrijk is. De vakman heeft beloofd om alles te komen herstellen maar na 3 maanden is dat nog steeds niet gebeurt owv allerlei excuses. We zijn ons vertrouwen en geloof in die man dus helemaal kwijt. De gevelplinten moeten volledig opnieuw geplaatst worden door een vakman. Het gaat om 70 lopende meter ongeveer.
Belgische blauwsteen als gevelplint plaatsen rondom de woning. Het gaat om 16 op 12 meter, een gemiddelde hoogte van 52.5 cm, maar die verschilt rondom de woning. Dikte van 3 cm gewenst.
De bestaande cementplint brokkelt af en er zou een gevelsteen in hardsteen in de plaats moeten komen. De voorgevel bestaat uit 1 deel van om en bij de 3 meter dan een deur en dan nog een klein stukje gevel van +-50cm. De hardsteen zou tot onder het raam moeten komen en het raam begint op ongeveer 1m30