
Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔
De kurk voor kurk isolatie wordt gemaakt van de geschilde schors van de kurkeik die voornamelijk in Portugal voorkomt. Omdat de kurk gewonnen wordt uit de schors, hoeft de boom hiervoor niet gekapt te worden en is kurk dus een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Na het schillen, groeit de schors gewoon opnieuw terug aan. Men laat de schors drogen om hem daarna te verhitten. Door de gedroogde schors te verhitten, gaat het materiaal uitzetten en dit verschijnsel noemen we "geëxpandeerde kurk". Eens dit proces, dat ongeveer een jaar duurt, afgerond is, wordt de kurk vermalen of in platen geperst. De vermalen kurk is bij velen beter bekend onder de noemer "kurkkorrels isolatie" terwijl de andere variant "kurk isolatie plaat" heet. Geëxpandeerde kurkplaat is zowel geschikt voor dak- als voor muur- als voor vloerisolatie. Kurkkorrels isolatie is ideaal voor muren, vloeren en uitvullingschapes.
• Water- en vochtafstotende werking: omdat isolatiekurk een zeer water- en vochtafstotende werking heeft, is deze manier van isoleren ideaal voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer.
• Trekt geen insecten en knaagdieren aan: muizen, termieten en andere insecten maken van isolatiemateriaal dikwijls hun woonplaats. En dat in grote groepen. Wanneer jij hebt gekozen om te isoleren met kurk hoef je je hier geen zorgen over te maken want kurk trekt deze ongewenste bezoekers niet aan.
• Brandwerend isolatiemateriaal: kurk heeft een zeer goede brandwerende werking.
• Rotbeschermend materiaal: kurk zal niet vlug gaan rotten.
• Isolatiewaarde van kurk is zeer goed: kurk heeft een Lamba waarde van 0.038 - 0.040 W/mK (= Watt/meters in graden Kelvin).
• Kurk geluidsisolatie: kurk heeft een uitstekende akoestische isolatie waarmee het ideaal is voor de muziekkamer of voor het isoleren van de buitengevel aan de straatkant.
• Lange levensduur: de isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks af na verloop van de jaren.
• Isolatiekurk is 100% natuurlijk: kurk is afkomstig van boomschors en is daarmee een uiterst ecologisch materiaal.
• Niet schadelijk voor de gezondheid: tijdens het aanbrengen van kurk isolatie hoef je geen speciale handschoenen en beschermende mondkapjes te dragen want kurk is totaal onschadelijk voor de gezondheid.
Hoewel de nadelen verbonden aan kurk isolatie verwaarloosbaar zijn i.v.m. de vele voordelen, is er toch eentje dat het vernoemen waard is. Kurk is namelijk veel duurder dan de meeste, andere isolatiematerialen.
Kurk is een isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. We gaan hieronder dieper in op de meest voorkomende toepassingen.
Kurk isolatie aan de buitengevel is nog steeds enorm populair. Dat komt omdat het een dubbele isolatie biedt. Enerzijds is er de kurk akoestische isolatie en anderzijds de kurk thermische isolatie. Door de gevel te isoleren met kurk, wordt hij waterdicht gemaakt, maar blijft hij toch dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen waardoor het binnenshuis altijd fris zal ruiken. De kurkkorrels worden in lagen van 3 tot 4 mm dikte in de buitenmuur (of in de spouwmuur) gespoten. Kurk isolatie zorgt ervoor dat je in je woning steeds van een aangenaam leefklimaat geniet. Zo zorgt kurk in de zomer voor de gewenste koelte terwijl je in de winter juist geniet van extra warmte.
Ook de binnenmuur kan je makkelijk met kurk isoleren. In dit geval wordt er meestal gebruikgemaakt van kurkplaten die op maat afgezaagd worden. Kurkplaten tegen de binnenmuur zorgen voor extra warmte- en geluidsisolatie.
Niet enkel voor de muren, maar ook voor de daken is kurk een uitstekende isolator. Er wordt een houten frame gemaakt waarop de kurkplaten vervolgens aangebracht worden. Meestal zijn er meerdere lagen nodig om voldoende dikte te bereiken. De platen worden om en om gelegd om te vermijden dat de naden boven mekaar komen te liggen. Dit wordt gedaan om koudebruggen tegen te houden.
De laatste jaren wordt er ook steeds meer gekozen voor plafondisolatie om koudebruggen en ongewenste geluiden afkomstig van andere (holle) ruimtes in de woning geen kans te geven. Het plafond wordt opgevuld met kurkkorrels en kan zowel langs de onder- als langs de bovenkant geïsoleerd worden.
Kurk isolatie op rol wordt veelal gebruikt om vloerisolatie aan te brengen. De kurk op rol wordt meestal gebruikt bij zwevende dekvloeren. Voor houten vloeren maakt men in de praktijk meestal gebruik van kurkkorrels.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is kurk duurder dan andere, groene isolatiematerialen. PUR-schuim en glaswol bijvoorbeeld, zijn een pak goedkoper per vierkante meter dan het geval is voor kurk. Toch loont het de moeite om te investeren in duurzame kurk isolatie. En dat om de volgende redenen: kurk biedt je tal van interessante voordelen (zoals hierboven vernoemd) en in sommige situaties kan je rekenen op aantrekkelijke premies om de prijs behoorlijk naar beneden te halen. Hoeveel je precies betaalt voor het isoleren met kurk is in de eerste plaats afhankelijk van de uitvoering van de kurk. Kies je voor kurkkorrels, kurk op rol of kurkplaten? Verder speelt ook de benodigde hoeveelheid een grote rol in het uiteindelijke prijskaartje.
In het algemeen kunnen we stellen dat je voor kurk isolatie in Kontich gemiddeld zo'n 20 tot 40 euro per vierkante meter betaalt.
Of het nu gaat om kurk als geluidsisolatie voor het plafond om of kurk isolatie voor de muur, het is nooit een goed idee om hier zelf aan te beginnen. Speciaal opgeleide vakmannen weten precies waar ze op moeten letten tijdens het isoleren en zij hebben zoveel ervaring dat het voor hen een fluitje van een cent is om deze klus snel en efficiënt uit te voeren. Daar komt nog eens bij dat jij, als doe-het-zelver, waarschijnlijk ook niet uitgerust bent met al het nodige materiaal om jouw vloer, dak of muur naar behoren te kunnen isoleren. Wanneer je toch zelf begint aan de isolatie met kurk loop je het risico op onherroepelijke schade en ontneem je jezelf de kans op een aantrekkelijke isolatiepremie. Bovendien geniet je bij een isolatiespecialist bijna altijd van een garantieperiode die je jezelf natuurlijk ook niet kunt geven. Heb je na verloop van de jaren een probleem met je isolatie? Ook dan kan je een beroep doen op de isolatiespecialist!
Wij zoeken een aannemer voor de (buiten)isolatie van ons plat dak (110 vierkante meter) en onze voor- en achtergevel (samen ongeveer 130 vierkante meter) waarbij er ook een afwerkingslaag op de gevels dient geplaatst te worden (dus ofwel spouwisolatie met een afwerkingslaag ofwel buitengevelisolatie met een afwerkingslaag). De werf is in Edegem (dicht bij Antwerpen) in zou moeten gebeuren na het zomer bouwverlof van 2023
Ik wil mijn kruipkelder isoleren onder een betonnen vloer met vloerverwarming. De bodem van de kruipkelder is van zand, de hoogte van de kruipkelder is 1.20m De oppervlakte is 120m².
Ik ben opzoek naar iemand dat onze kruipkelder wil isoleren De kruipkelder is een goede 52 cm hoog en is droog. De doorgang om in de kruipkelder te komen is wel iets kleiner.
Vakman gezocht om gevel te isoleren en of bezetten met spuitkurk.
Kelder is droog Gat waar je door moet kruipen gaat van 36 cm naar 44 cm naar meer dan 50 cm De ondergrond van het stuk van meer dan 50 cm is harde grond Ondergrond van het stuk van 44 cm is beton Kruipkelder zou geisoleerd moeten worden met zo veel mogelijk pur Nu komt boven de kruipkelder normaal ook 3cm Pur voor vloerverwarming en dan chappe De Kruipkelder is ongeveer 26m² Voor de vloer is er een stuk van +- 26 m² dat met PUR geisoleerd moet worden met een hoogte van 3cm en een stuk van +- 60,4 m² dat zoveel mogelijk geisoleerd moet worden, dit met een hoogte van 12 cm of meer Het stuk kruipkelder is belangrijk dat dit zo rap mogelijk gebeurt Voor het deel van pur en chap zal dit pas kunnen na dat de elektriciteit ligt
We zouden graag onze kruipkelder met een hoogte van 80cm willen laten isoleren met EPS parels. De oppervlakte is ongeveer 50m². Eventueel ook de muren isoleren.