Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Visual Stories Micheile Zvprbbmt8qa Unsplash

5 manieren om je renovatie te financieren

Heb je een woning gekocht die je volledig wilt renoveren? Droom je al langer van een nieuwe keuken? Of wil je jouw huis duurzamer maken met de stijgende energieprijzen? Welke reden je ook hebt, bij een renovatie komt vaak een stevig prijskaartje kijken. Als je jouw spaarrekening liever niet wilt leeghalen, zijn er gelukkig nog andere manieren om je renovatie te financieren.

1. Renovatielening

Zoals het woord al doet vermoeden, dient een renovatielening specifiek voor het financieren van je renovatiewerken. Met dit krediet kan je onder andere jouw badkamer of keuken renoveren, maar je kan het ook gebruiken voor bijvoorbeeld het plaatsen van een zwembad of alarmsysteem. Wie bij de bank aanklopt voor een verbouwingslening moet aan de hand van offertes of facturen de kosten van de renovatiewerken kunnen bewijzen. Op basis daarvan leent de kredietgever je een bepaald bedrag dat je vervolgens maandelijks met rente moet terugbetalen.

De rentevoet van een renovatielening ligt hoger dan die van een hypothecaire lening, waardoor dit type lening vooral voordelig is voor kleinere bedragen. Positief is dat je in tegenstelling tot bij een woonkrediet geen bijkomende kosten, zoals dossier- of notariskosten moet betalen. Let ook op het verschil met een persoonlijke lening voor alle doeleinden. Een persoonlijke lening aanvragen doe je beter voor de inrichting van je woning en niet voor de renovatie ervan, omdat de rentevoeten een stuk hoger liggen.

2. Energielening

Ga je jouw woning beter isoleren of ben je van plan om zonnepanelen te leggen? Voor energiebesparende werken die jouw woning helpen verduurzamen, kan je bij verschillende kredietverleners ook in aanmerking komen voor een energielening of groene lening. Ook bij dit krediet moet je offertes of facturen voorleggen en het leenbedrag met interest terugbetalen. Een energielening kan je echter enkel aanvragen als een bepaald percentage van je renovatiewerken bijdragen tot het energiezuiniger maken van je woning, waarbij het percentage en de specifieke voorwaarden verschillen per bank. Het grootste voordeel? De rentevoeten van groene leningen zijn zeer voordelig en duiken bij de meeste banken niet boven de 2%.

3. Wederopname hypothecaire lening

Loopt er nog een woonkrediet op de woning die je wilt verbouwen? Dan is een wederopname van je hypothecaire lening waarschijnlijk het voordeligst voor jou. Het deel dat je al hebt terugbetaald aan jouw bank kan je opnieuw opnemen om je renovatie te financieren. Een voorbeeld: enkele jaren geleden heb je een hypothecaire lening van € 300.000 afgesloten en daarvan heb je al € 90.000 afbetaald. Met een wederopname kan je dat volledige bedrag of een deel ervan opnieuw lenen om je renovatiewerken te betalen.

Er zijn verschillende voordelen aan een wederopname. Ten eerste leen je tegen de huidige lage rentetarieven. Deze is dus waarschijnlijk lager dan het tarief waartegen je enkele jaren geleden jouw woonlening afsloot. Ten tweede zijn er ook geen notariskosten die vaak hoog oplopen. Enkel de dossierkosten moet je betalen. Ten slotte kan je ook zelf de looptijd en het leenbedrag kiezen. Een hypotheek blijft in België 30 jaar geldig, dus je kan zelfs een wederopname doen als je woonkrediet al is afbetaald.

Verbouwing

4. Nieuwe hypothecaire lening

Heb je nog geen hypothecaire lening lopen of staan er hele grote en dure renovatiewerken op de planning? Dan kan je ook een nieuwe hypothecaire lening afsluiten waarbij je een groot bedrag kan lenen tegen een vaak voordelige rentevoet. Ook bij deze lening moet je een maandelijkse aflossing doen waarbij je een deel van het kapitaal plus rente betaald. Een groot verschil met andere kredieten is dat de bank een garantie vraagt, wat meestal je woning is, voor het geval je de lening niet zou afbetalen. Hou er rekening mee dat je bij een hypothecaire lening zowel dossier- als notariskosten moet betalen. Vaak is ook een schuldsaldoverzekering een vereiste voor de kredietverstrekker.

5. Premies en leningen van de regionale overheid

In zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er regionale premies en subsidies om milieuvriendelijke investeringen aan te moedigen. De premies verschillen per regio, maar zo zijn er bijvoorbeeld om je ramen te vervangen, zonnepanelen te plaatsen of je dak te isoleren. Je kan deze subsidies in combinatie met een lening gebruiken.

In elk gewest worden er ook leningen verstrekt om energiebesparende renovaties te financieren. Er zijn verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen, maar in Vlaanderen maak je bijvoorbeeld kans op de renteloze energielening, in onze hoofdstad is dat de Brusselse Groene Lening met een rentevoet tussen 0 en 2%, en in Wallonië kan je in aanmerking komen voor de renteloze lening Rénoprêt.

Offertes voor je renovatiewerken?

Offertes aanvragen