Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
constructie nieuwbouw

Bouwen of renoveren in 2022

Bouwen of renoveren in 2022? Houd rekening met deze veranderingen

Wil jij in 2022 je woning gaan verbouwen, een ander huis kopen of een renovatie uitvoeren? Let dan goed op de zaken die op dit vlak per 1 januari gewijzigd zijn. Het is altijd zinvol even de geldende regels en eisen te checken, want per jaar zijn er wijzigingen. Als je hier geen rekening mee houdt, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Voorkom problemen en ontdek in dit artikel de belangrijkste veranderingen.

Nieuwe woningen: strenger S-peil

Als je in 2022 nieuwbouw wilt plegen krijg je te maken met de strengere norm qua S-peil. Dit heeft te maken met de energie-efficiënte van de bouwschil (dak, buitenmuren, ruiten, vloeren) van je woning. In plaats van S31 gaat S28 gelden. Je huis of appartement zal dus beter moeten scoren op het S-peil. Beter isoleren wordt dus nog belangrijker. Het E-peil, dat de globale energieprestatie van je woning uitdrukt, blijft gelijk: E30. Haal je het nieuwe S-peil niet? Dan is er een tussenoplossing: indien je wel een waarde van S29, S30 of S31 haalt, voldoe je aan de eisen als het E-peil niet meer dan E25 bedraagt.

Verbouwing: strenger E-peil

Voor ingrijpende energetische renovaties in bestaande woningen wijzigt het E-peil wel. Wie vanaf 2022 een bouwaanvraag doet, dient een E-peil met een maximale hoogte van E60 te behalen. Dit was E70.

Hervorming premiesysteem energiebesparing


Ergens in de tweede helft van 2022 hervormt de overheid het premiesysteem voor energiebesparende investeringen en renovatie. Dit betekent dat je vanaf dan bepaalde premies via één loket online kunt aanvragen. Dit geldt zowel voor particulieren als bedrijven en voor alle huizen, appartementen en andere gebouwen. In 2022 zijn er energiepremies te verkrijgen voor:

  1. Isolatie en beglazing, zoals muurisolatie en vloerisolatie;
  2. Installaties, bijvoorbeeld warmtepomp en zonneboiler;
  3. Toestellen (enkel voor beschermde afnemers).

 

Vloerisolatie

Verbod stookolieketels

Nog best veel woningen in België/Vlaanderen worden middels stookolie verwarmd. Het is echter een fossiele energiebron die zeer vervuilend is. Dit is de reden waarom de overheid het gebruik ervan wil afbouwen. De verwarming van woningen moet met duurzamere vormen van energie gaan plaatsvinden. Met ingang van 1 januari 2022 is het derhalve niet meer toegestaan om een stookolieketel in bestaande gebouwen te plaatsen als aansluiten op het aardgasnet in de betreffende straat mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan mag het enkel indien je een oude verwarmingsketel vervangt. Bouw je een nieuw huis of voer je een ingrijpende energetische renovatie aan je woning uit? Dan mag je geen stookolieketel plaatsen. Dit mag zelfs niet als er voor jouw woning geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Alternatieven voor een stookolieketel zijn onder meer een gasketel, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet.

Thuisbatterij: premie daalt en nieuwe milieubijdrage

Met een thuisbatterij is het mogelijk om het teveel aan zelfopgewekte stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen, op te slaan. Ben je van plan om in 2022 een thuisbatterij te plaatsen? Dan bedraagt de premie maximaal 1725 euro en maximaal 40% van de factuur (inclusief btw). In 2023 daalt de maximale premie verder naar 1150 euro en in 2024 naar 575 euro. Vanaf 2025 is er geen premie meer te verkrijgen. Let er op dat er elk jaar een beperkt subsidiebudget beschikbaar is. Dien je aanvraag dus tijdig in. Daarnaast geldt er vanaf 1 januari 2022 een milieubijdrage en terugnameplicht voor thuisbatterijen. Dit is nodig voor een goede verwerking van afgedankte exemplaren. Hiermee wil de overheid de zorg voor het milieu garanderen. De nieuwe bijdrage geldt enkel voor thuisbatterijen die na 1 januari 2022 op de markt komen. De kosten zijn 2,39 euro per kilo voor lithium-ion exemplaren en 1,27 euro per kilo als het om batterijen op basis van zoutwater gaat.

Recent energieprestatiecertificaat (EPC)

Als je in 2022 je woning verkoopt, mag je alleen gebruikmaken van een EPC dat vanaf 2019 is opgemaakt. Voorheen mocht het EPC wel tien jaar oud zijn. Dit certificaat is onmisbaar voor de overdracht van de woning aan de koper. Op het EPC staat het energielabel (A+ tot F) van de woning vermeld. A+ geldt als uitstekend en F is erg onder de maat. Bij huurwoningen kan men blijven volstaan met een EPC van maximaal tien jaar oud. Verder geldt per 1 januari 2022 dat grote appartementsgebouwen over een EPC voor de gemeenschappelijke ruimtes moeten beschikken. Het betreft een verplichting voor appartementencomplexen met minimaal vijftien gebouweenheden. In 2023 gaat deze plicht ook gelden voor middelgrote appartementengebouwen en vanaf 2024 tevens voor kleine wooncomplexen met twee tot vier gebouweenheden. Met een gebouweenheid bedoelt de overheid zowel de appartementen van de bewoners als andere soorten eenheden, bijvoorbeeld kantooreenheden, medische praktijken en horecaruimtes.

EPC normen

Op zoek naar offertes voor je bouw- of renovatiewerken? Laat ons weten wate er moet gebeuren via het groene offerteformulier en wij bezorgen je een aantal vrijblijvende prijsoffertes!

Renovatieverplichting

Vanaf 2022 start er een renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen. Dit houdt in dat er binnen vijf jaar na overdracht van een gebouweenheid aan een aantal energiebesparende maatregelen moet worden voldaan. Eenzelfde soort regeling komt er vanaf 2023 voor energieverslindende woningen. In de praktijk zal het gaan om de verplichte renovatie van woongebouwen met een E en F energieprestatiecertificaat. Om een en ander mogelijk te maken zal de Vlaamse overheid met financiële steunmaatregelen komen.

Aanscherping premievoorwaarden micro-WKK

Wie met een micro-warmtekrachtinstallatie (brandstofcel kleiner dan 10 kW) start, kan hiervoor ook in 2022 een premie ontvangen. Dit geldt echter niet meer voor exemplaren die gebruik maken van een fossiele brandstof. Voor installaties die draaien op biogas kun je wel steun krijgen.

Verlaging registratiebelasting koopwoning

Koop jij in 2022 een nieuwe eigen woning en is dat je enige? Dan profiteer je van een verlaging van de registratierechten ten opzichte van 2021. Deze hoogte van deze rechten gaat van zes naar drie procent. Laat je jouw nieuwe thuis op een ingrijpende manier energetisch renoveren? Dan betaal je zelfs nog minder registratiebelasting, namelijk slechts één procent. Ben je van plan om een tweede of zelfs een derde woning te kopen? Dan krijg je te maken met een verhoging van de registratierechten. Je draagt in dit geval 12% af, terwijl dat vorig jaar nog 10% was.

Verplichte schatting voor hypothecaire lening

Wil je een hypotheek af gaan sluiten voor je nieuwe woning? Dan is het vanaf 2022 verplicht om de waarde te laten schatten als je wilt lenen bij de bank. De bank zal dus niet meer kijken naar de verkoopprijs, maar naar de waardeschatting. Dit kan grote gevolgen hebben als je een hoger bod uitbrengt dan de geschatte waarde van de woning. De hoogte van je lening is namelijk niet meer afhankelijk van de aankoopprijs, maar van de objectieve waarde van het huis of appartement. Dit kan betekenen dat je de financiering van je droomhuis niet rond krijgt. De invoering van de verplichte schatting is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Europese Bankenautoriteit, de EBA. Het doel ervan is te voorkomen dat banken te hoge hypothecaire leningen verstrekken. Dit is in het belang van zowel de huiseigenaar als de bank. Mocht je als huiseigenaar de kosten van de lening niet meer kunnen betalen, dan komt het immers tot een gedwongen verkoop. Als deze te weinig oplevert, hebben krijgen jij en de bank een probleem. Het is kortom belangrijk dat de kosten van je lening passen bij je financiële draagkracht.

Muntstukken

Invoering capaciteitstarief elektriciteit

Vanaf midden 2022 wordt het capaciteitstarief voor een deel van het nettarief van elektriciteit ingevoerd. Met het nettarief betaal je voor de kosten van onder andere het onderhoud van het elektriciteitsnet. Dit vind je terug op de factuur van je energieleverancier. Met de invoering van het nieuwe tarief betaal je straks deels op basis van de netcapaciteit in plaats van alleen je afname. De overheid wil hiermee te hoge piekbelasting van het net tegengaan. Je gaat door het nieuwe tarief meer betalen als je bijdraagt aan de hoge pieken in de vraag naar elektriciteit. Door je stroomverbruik beter over de dag te verdelen, bespaar je kosten en help je om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Je vermindert hiermee dus de kans dat een deel van de bevolking, inclusief jezelf, vanwege een te hoge vraag een tijdje zonder stroom komt te zitten.

Meer informatie omtrent dit topic vind je op onze pagina elektriciteitswerken.

Subsidie zonnepanelen niet omlaag

De Vlaamse regering was van plan om de subsidie voor zonnepanelen in 2022 te verlagen, maar dit gaat niet door. De premie is vooralsnog essentieel om mensen te stimuleren tot de aankoop van zonnepanelen. Het maximale subsidiebedrag blijft 1500 euro. Dit bedrag is begrensd tot veertig procent van het aankoopbedrag, inclusief btw. Het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Een belangrijke voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie is dat je de panelen op het dak van een gebouw laat plaatsen. De installatie dien je uit te laten voeren door een erkende vakspecialist. De zonnepanelen moeten bovendien minimaal vijftien jaar op hetzelfde perceel blijven.

Heb je zelf bouw- of verbouwplannen dit jaar?

Ben je benieuwd van welke mogelijkheden jij kunt profiteren, wil je advies of zoek je een bedrijf die jouw klus kan uitvoeren? Via onze service vind je gauw een vakkundig bedrijf dat jou graag nader informeert en je een passende offerte geeft. Al meer dan 20 jaar brengt Casius de particulier in contact met de beste vakmannen uit de buurt!

Gratis prijsoffertes vergelijken

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

We deden al een drietal keer beroep op Casius en waren telkens heel tevreden. Snelle reactie op onze aanvraag en de geselecteerde vakmensen waren allemaal bekwaam, betrouwbaar en hielden zich aan de gemaakte afspraken. We zouden iedereen aanraden om van de diensten van Casius te gebruiken. Niet twijfelen, gewoon DOEN!

Frieda Ringoet

Met behulp van Casius vond ik snel een goede schrijnwerker voor het vervangen van drie oude ramen. Heel tevreden van de dienstverlening.

Kato Mannaerts

Prijsoffertes aanvragen