Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Mantelzorgwoning in tuin

Mantelzorgwoning in tuin bouwen?

Ontdek meer info over een extra zorgwoning in jouw eigen tuin.

Mantelzorgwoning in je tuin?

Een mantelzorgwoning in de tuin? Het lijkt misschien een vreemd idee, maar het kan zowel voor jou als voor je ouders of schoonouders of een andere zorgbehoevende een mooie oplossing zijn. Een zorgwoning moet je zien als een onafhankelijke woning waarin de zorgbehoevende zijn zelfstandigheid bewaart, met als bonus dat de zorgwoning zich in de nabijheid van je eigen woning bevindt. Dit type van woning biedt tegelijkertijd veiligheid en onafhankelijkheid. Een ander niet te verwaarlozen voordeel is dat een vergunning voor een compacte woning in de tuin relatief gemakkelijk te verkrijgen is. De formaliteiten hier rond kun je vergelijken met het aanvragen van een vergunning voor een garage of een tuinberging. Heel vaak is een mantelzorgwoning in je tuin een betere oplossing dan een zoektocht naar een serviceflat of een zorginstelling.

Een vergunning voor een zorgwoning

De reden waarom een vergunning vrij gemakkelijk loopt is dat een zorgwoning niet bekeken wordt als een volledig nieuwe woning, maar eerder als een aanvulling op een bestaande woning. Bij twijfel en voor je begint stap je best eens naar de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Daar helpt men je graag met het realiseren van de mantelzorgwoning in je tuin, en dit onder de juiste voorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld eveneens vereisten naar isolatie voor ramen, wanden, vloeren en dak, waar je rekening mee moet houden. Combineer je het realiseren van een zorgwoning met de heraanleg van de tuin, en bijvoorbeeld het plaatsen van een tuinafsluiting of schutting, dan sla je twee vliegen in een klap. Je kunt dit alles dus in een vergunning laten opnemen.

Het ontwerp van een zorgwoning in de tuin

Denk goed na over het ontwerp van de zorgwoning en schakel hier een architect en eventueel een aannemer voor de ruwbouw of afwerking voor in. Er komt meer bij kijken dan enkel het ontwerpen van de zorgwoning zelf. Er moeten nieuwe nutsleidingen en aansluitingen op het water-, elektriciteitsnet of de rioleringen komen. De afstand tot je eigen woning en de nabijheid bij andere woningen moet je eveneens bekijken.

Meer informatie over ontwerpen en vergunningen? Lees meer op architect en vergunning.

Zorgwoning In De Tuin (1)

Mantelzorgwoning: een combinatie van een bouwproject en een tuinproject

Wil je van start gaan met het bouwen van een zorgwoning, dan komt het er bijvoorbeeld op aan om het goede moment te kiezen. Het bouwen van een zorgwoning kun je bekijken als een combinatie van een bouwproject en een tuinproject. Daarom is het een goed idee om in de lente met de bouw van start te gaan. Het weer is meestal geschikt voor bouwwerken in de lente, en de kans op vriesdagen, waardoor de bouw stil kan liggen, is uitgesloten. De grond is geschikt om grondwerken uit te voeren en om bijvoorbeeld bijkomende bestratingen te voorzien. De lente is verder het ideale tijdstip omdat de dagen langer beginnen te duren. Dit alles betekent evenwel dat je op tijd moet beginnen met het plannen en het aanvragen van de nodige vergunningen.

Tips voor het interieur van je zorgwoning

Naast deze plannen is ook een belangrijke rol weggelegd voor het interieur. Hoe het interieur werkt, waar en hoe je gaat wonen en hoe je de ruimte wil indelen, zijn vragen die je je zeker moet stellen. Voldoende bewegingsruimte en een minimum aan trappen is belangrijk. Verder is het mooi meegenomen dat je de ruimte maximaliseert binnen een compacte ruimte. Dit wordt nog belangrijker als de tuin waarin je de woning wenst te bouwen beperkt is qua grootte.

Een open woonkamer

Bij de meeste zorgwoningen zie je een open woonkamer terugkomen. Hierbij integreer je de keuken in de leefruimte, zodat je een combinatie van een living en een leefkeuken krijgt. Daarnaast is het aangewezen om een badkamer en een slaapkamer te voorzien. Je beperkt in het ontwerp het aantal deuren en zorgt ervoor dat elke ruimte met een rolstoel toegankelijk is.
In een zorgwoning moet er voldoende opbergruimte zijn, maar de woning mag ook niet met kasten volgestouwd worden. Bij de verhuis naar een zorgwoning moet de zorgbehoevende goed nadenken over wat hij of zij in zijn leven wil behouden. Een proces van opruiming van de eigen woning gaat hand in hand met het verhuizen naar een zorgwoning. Het selecteren van zaken die je wenst mee te nemen naar een zorgwoning, kan ook een uitgelezen kans zijn om hier een mooi proces van te maken. Al te vaak gebeurt een verhuis naar een woonzorgcentrum holderdebolder en is er geen ruimte om te bedenken of te bespreken wat je precies wil behouden in je leven. Een goede schrijnwerker kan je helpen met het nodige maatwerk om elke vierkante centimer optimaal te benutten!

Bepaal de juiste kleuren voor de muren

De concrete interieurinrichting van een zorgwoning is heel belangrijk. Een uitgebalanceerde keuze naar kleuren toe, geeft een gevoel van thuis zijn en van rust. Vraag desnoods je schilder om advies voor je schilderwerken. Daarnaast is het belangrijk om het juiste meubilair te kiezen, dat duurzaamheid met comfort en ergonomie combineert. We spreken over zachte kleuren, maar anderzijds kunnen bepaalde felgekleurde objecten zeker ook hun nut hebben. Denk maar aan een felgekleurde telefoon om in noodgevallen snel iemand te kunnen bellen, of enkele opvallende kunstwerken om de geest en de waarneming actief te houden. Zorg dus voor een optimale combinatie van veiligheid en esthetiek, van rust en levendigheid.

Mantelzorgwoning hout

Graag een richtprijs?

Vul ons formulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met de beste vakmannen in de regio.

Opdracht plaatsen

Kies de juiste formule voor de mantelzorgwoning

Laten we even terugkeren naar het bouwen van een mantelzorgwoning. Je hebt hierbij de keuze om deze volledig vanaf nul op te bouwen, maar vaak is er bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om een vrijstaande garage tot zorgwoning te verbouwen. Formules zoals prefab woningen zijn zeker ook mogelijk.

Een mogelijkheid waar je inderdaad nog niet aan gedacht had, is het ombouwen van een vrijstaande garage tot een zorgwoning. Hierbij heb je al een bepaalde ruwbouw voorhanden. Je kunt het herwerken van een garage tot zorgwoning vergelijken met het strippen van een woning, waarna je hem isoleert en volledig opknapt. Vaak is er al elektriciteit en water in een garage, waardoor je minder werk hebt met voorbereidende nutsleidingen.

Offertes zorgwoning in de tuin aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd.

Jos Vandervoort

Soortgelijke opdrachten

zondag 27 februari 2022

Bijbouw plaatsen in houtskeletbouw

Ons huis is 22 jaar oud. Wij wensen een bijgebouw te plaatsen tegen onze bestaande woning (zal dienst doen als bureau, in de toekomst studio, mantelzorg, ...). Tevens willen wij een nieuw terras plaatsen en bekijken of het nuttig kan zijn om nu ineens de buitenmuren extra mee te isoleren. Dus wij zoeken een architect die ons kan helpen.


Bouwtekening en ontwerp Kuringen
zondag 20 mei 2018

Mantelzorgwoning eenvoudige stijl

Ik wil een mantelzorgwoning naast onze woning op de oprit. Afmetingen: max 8 m op 4 m. Eenvoudige stijl.


Verbouwing Keerbergen
vrijdag 30 maart 2018

Mantelzorgwoning bouwen in tuin

Ik wil een mantelzorgwoning voor mijn moeder. Om in de tuin te plaatsen.


Verbouwing Wilrijk
Gratis offertes aanvragen