Prijsstijging in de bouw
Wil je een huis laten bouwen of heb je plannen voor een verbouwing? Kijk dan niet op als een bouwbedrijf fors meer geld vraagt dan een jaar geleden. Door een groot tekort aan bouwmaterialen zijn de prijzen enorm gestegen. Dit is het resultaat van de stijgende vraag naar nieuwe woningen en het fikse aantal mensen dat hun huis graag wil laten verbouwen.
Schaarste in de bouwsector drijft prijs op
Het aanbod van bouwmaterialen kan momenteel niet tegen de vraag op. De prijzen van grondstoffen zoals hout, ijzer en koper blijven maar stijgen. De kosten kunnen wel vijfentwintig tot vijftig procent hoger liggen dan vorig jaar. De oorzaak hiervan is dat er veel minder aanbod is dan normaal. Er is een achterstand in de leveringen ontstaan vanwege de coronacrisis. Veel leveranciers brachten door de pandemie hun productie omlaag. In sommige gevallen lagen bedrijven zelfs een tijdje helemaal stil. Daarnaast ontstonden problemen bij de wereldwijde aanvoer van materialen, met name middels containers over de zee. De gehele logistiek raakte in de war en is nog steeds van slag. De stijgende prijzen van grondstoffen zie je terug in de prijzen van alle bouwproducten die daarvan gemaakt worden. Kijk bijvoorbeeld naar de hogere kosten van spijkers, schroeven en moeren.
Grotere vraag leidt ook tot hogere bouwkosten
De verwachting was dat de coronacrisis tot enige afkoeling op de woningmarkt zou leiden, maar in werkelijkheid is juist sprake van een verhitting. De vraag naar de nieuwbouw en verduurzaming van woningen zit nog steeds in de lift. Daarnaast besloten veel particulieren tijdens de coronacrisis hun spaargeld in de verbouwing van hun huis te steken. Mensen waren meer thuis en hierdoor ontstond de behoefte aan meer woongerief. Ook gingen geplande vakanties niet door en zo bleef er meer geld over voor klussen in huis. Populaire projecten zijn onder meer de badkamer renoveren en de keuken renoveren. Deze ontwikkeling stuwt de vraag en de kosten van bouwmaterialen op.
Prijzen ruwbouw, dakwerken en binnenschrijnwerk fors hoger
Architecten, aannemers en bouwbedrijven staan behoorlijk voor het blok. De activiteiten in de bouwsector trokken de afgelopen maanden sneller aan dan verwacht. De meerderheid van de bouw heeft nu te kampen met leveringsproblemen en grote prijsstijgingen. De inkoopkosten van isolatiemiddelen, houten platen, aluminium en staal rijzen de pan uit. Dit heeft met name grote gevolgen voor de prijzen van dakwerken, ruwbouw en binnenschrijnwerk. De prijs kan soms binnen een dag al scherp stijgen. Deze prijsontwikkeling maakt het voor veel vakmannen moeilijk om hun inkopen te doen en offertes op te stellen.
Kosten verbouwingen ook omhoog
De stijgende kosten van bouwmaterialen leiden aan de ene kant tot hogere prijzen voor nieuwe huizen. Aan de andere kant zorgen ze er voor dat het renoveren van je woning duurder is geworden. Dit geldt voor bijna iedere klus. Dus of het nu gaat om een totaalrenovatie van je huis, het vervangen van de badkamer of isolatie plaatsen, de aannemer zal je gegarandeerd een hogere rekening presenteren. Verder is het mogelijk dat je verbouwing vertraging oploopt doordat materialen, zoals op maat gemaakte kozijnen, vanwege corona niet op tijd geleverd kunnen worden.
Doorberekenen prijs naar klant
Uiteraard zie je wel vaker dat de prijzen in de bouw fluctueren. Een aannemer houdt hier rekening mee en neemt kleinere prijsstijgingen veelal voor eigen rekening. Een afwijking van één tot vijf procent zit vaak wel in de prijsopgave verrekend. Helaas kan de stijging in de huidige markt wel eens hoger uitpakken. De vraag is wie dat gaat betalen. In veel gevallen zal dat toch de klant zijn, want bedrijven moeten een boterham kunnen blijven verdienen. Opdraaien voor hogere kosten is voor een ondernemer simpelweg geen gezonde optie. De meeste bedrijven in de bouw werken daarom inmiddels met een prijsvoorbehoud in hun offertes. In bepaalde gevallen kun je zelfs rekenen op dagprijzen voor bouwmaterialen. Dit hoeft overigens niet altijd in het nadeel van de klant te zijn. Ook een prijsdaling is immers mogelijk.
Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor je bouw- en renovatiewerken. Via het groene offerteformulier kan je een aantal offertes aanvragen.
Bouw of verbouwing doorzetten of niet?
Heb je plannen voor het laten bouwen van je droomhuis of je zolder renoveren? Grote kans dat je je nu afvraagt of je die moet doorzetten of niet. Als je geen haast hebt, is het wellicht slim om je bouwproject even te parkeren en te wachten op het moment dat de markt weer stabiliseert. Zo voorkom je dat de kosten te hoog voor je worden en een hele reeks andere problemen. Als er leveringsproblemen zijn, zou je bijvoorbeeld wel eens heel lang in een huis moeten wonen dat niet af is. Dan zit je voortdurend in de troep en dat is niet fijn. Natuurlijk blijft uitstellen een gok. Voor hetzelfde blijven de prijzen nog lang stijgen. Je loopt dan het risico dat uitstel tot afstel leidt. Door de (ver)bouw uit te stellen, schuif je bovendien de door jou gewenste comfortverbetering en de besparing van energiekosten voor je uit. Dit betekent dat je langer vast zit aan die aftandse uitgeleefde keuken en die slecht geïsoleerde bijkeuken. Wil je dat?
Jouw klus realiseren: plannen en offertes aanvragen
Hoe bespaar je geld en voorkom je verrassingen rondom de kosten van jouw klus? Hou er om te beginnen rekening mee dat je momenteel iets meer geduld zult moeten hebben dan anders. Veel bouwbedrijven hebben vanwege de drukte pas over een half jaar ruimte in hun agenda. Of ze zijn voor het inplannen gebonden aan langere levertijden van de materialen. Daarnaast liggen de prijzen in de offertes momenteel helaas een stuk hoger dan een jaar geleden. Het vergelijken van verschillende vakmannen biedt je gelukkig toch de kans om kosten te besparen. Vraag een prijsofferte aan bij minimaal drie verschillende aannemers. Dan heb je voldoende vergelijkingsmateriaal. Wees duidelijk over je wensen bij je offerteaanvraag.
Prijsofferte beoordelen
Bij het doornemen van de offertes is het raadzaam om op de volgende punten te letten:
- Goede beschrijving van de werkzaamheden, de inzet van vaklui en de benodigde bouwmaterialen;
- Verwijzing naar bouwtekeningen;
- Inzet van deskundige vakmannen (diploma’s en certificaten);
- Kwaliteit van de geadviseerde bouwmaterialen;
- Vermelding en kosten van eventuele vergunningen die vereist zijn;
- pbouw van de prijs (wat is wel en niet inbegrepen, zoals kosten van machines, gereedschap, steigers en ander materieel);
- Planningsvoorstel;
- Betaling;
- Uitstel, vertraging of annulering en de gevolgen daarvan;
- Algemene en ontbindende voorwaarden (inclusief mogelijke prijsaanpassingen).
Bij het maken van je keuze is het ook van belang om naar referenties te vragen. Een betrouwbaar bedrijf kan die altijd geven. Verdiep je daarnaast in de achtergrond van de vakbedrijven. Hoeveel jaar ervaring hebben ze en welke klussen hebben ze zoal geklaard? Bekijk de website van de bedrijven om te zien hoe ze zich presenteren. Krijg je daar een goed gevoel bij?
Aan de slag met een goede vakman: afspraken maken
Zodra je een keuze gemaakt hebt voor een bepaald bedrijf, is het zaak om heldere afspraken te maken en deze vast te leggen. Hiermee sta je sterker als er zich problemen voordoen. In de praktijk zul je zien dat je desondanks toch nog voor verrassingen kunt komen te staan. Sommige dingen zijn gewoon niet te voorzien. Zorg daarom dat je regelmatig contact hebt met de uitvoerende partij en dat je de voortgang van de werkzaamheden ter plaatse volgt. Spreek af dat de aannemer het je laat weten als er extra werk of materiaal nodig is en dat jij hiervoor akkoord moet geven. Dit kun je ook gerust in de opdrachtverstrekking vastleggen.
Prijsherziening in contract vastleggen
Ga na of en wanneer je volgens de voorwaarden van het bouwbedrijf te maken kunt krijgen met een prijsherziening. Met de huidige markt is dit immers iets waarmee je zeker rekening dient te houden. Staat hierover niks vermeld in de voorwaarden? Maak hierover dan alsnog afspraken in het contract. Leg vast dat de aannemer je inseint als de prijsstijging van bouwmateriaal zo hoog is dat dit aan jou doorberekend moet worden. Eventueel kun je dan nog op zoek gaan naar opties die voordeliger zijn. Ga voor een werkbare oplossing waarin jullie je allebeide kunnen vinden. Spreek bijvoorbeeld af dat de vakman altijd zo gauw mogelijk de benodigde materialen bestelt, zodat de planning niet in gevaar komt. Dit geldt uiteraard met name voor die spullen die nu al schaars zijn of dat binnenkort dreigen te worden. Wees dus extra alert op de ontwikkelingen qua corona en de gevolgen daarvan voor het aanbod van bouwmaterialen.
Ben je zelf een zelfstandige vakman in de bouwsector? Casius is al meer dan 20 jaar jouw partner in de bouw. Klik door en ontdek onze verschillende diensten die jouw rendement als vakman kunnen verhogen!
Ik ben een vakman