Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
stormschade dak

Stormschade: Preventie, verzekering en offertes

Stormschade aan woning of tuin?

We krijgen in België de laatste jaren meer en meer stormen over de vloer. Gelukkig hebben we hier (nog) niet te maken met echte tornado’s zoals in de Verenigde Staten die complete woningen vernielen of wegblazen. Toch merken we dat de stormen de laatste jaren wel aan kracht winnen en dus ook meer schade en kosten veroorzaken. In dit artikel vind je nuttige informatie en tips om om te gaan met eventuele schade veroorzaak door een storm.

Liever meteen een aantal offertes voor de herstellingswerken aanvragen? Vul het groene formulier aan om offertes aan te vragen!

Kan ik stormschade voorkomen?

Is het uberhaupt mogelijk om stormschade te voorkomen? Het antwoord op deze vraag ligt ergens in het midden. Het is zo dat je een aantal dingen kan doen om de kans om stormschade te verminderen. Voor beschadigingen van derden kan je je uiteraard nooit voorbereiden. Woon je in een appartement? Dan kan je helaas preventief niet veel doen maar als je een woning hebt met een tuin kan je volgende maatregelen nemen:

  • Ruim alle losse elementen in je tuin op zodat deze niet kunnen gaan vliegen. Denk hierbij aan tuinmeubels, bloempotten, vuilbakken of anderen voorwerpen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een van deze voorwerpen voor een gebroken raam of beschadigde gevel zorgt.
  • Ga even na of je dak en schoorsteen geen mankementen vertonen. Denk hierbij aan losliggende dakpannen of afbrokkelende bakstenen bij een schoorsteen. Controleer ook of de goten en regenpijp nog stevig gemonteerd zijn zodat ze niet kunnen loskomen.
  • Controleer of je tuinafsluiting voldoende stevig is. Zeker zichtdoeken op een draadomheining of houten panelen die niet gebetonneerd kunnen wel eens gaan vliegen tijdens een storm met krachtige windstoten.

Wat valt er onder stormschade?

Het begrip stormschade moeten we je niet uitleggen, maar er zijn wel een aantal “voorwaarden” die voldaan moeten worden om echt over stormschade te kunnen spreken. In België spreken we van een storm als er een windkracht van 7 of meer wordt gemeten. In de praktijk zal het al dan niet spreken over stormschade meestal afhangen bij welke verzekeraar je bent. Bij sommige verzekeraars wordt er bij een windkracht van 80 kilometer per uur gesproken over een storm, bij andere ligt dat dan weer op een windkracht van 100 kilometer per uur. Het merendeel van de verzekeraars neemt de windkracht van 80 kilometer per uur als maatstaf om al dan niet van een storm te spreken.

Soorten stormschade

Het is onmogelijk om alle verschillende gevallen van stormschade op te sommen maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende stormschades. Wij delen deze beschadigingen op in 3 groepen.

Stormschade dak

Een hoog dak vangt vaak veel wind en het is dus niet onlogisch dat er vaak schade is aan het dak door een storm. Zo komen er vaak dakpannen los door de storm en maken deze van het dak gewaaide dakpannen vaak nog extra schade. Stormschade aan het dak is zonder twijfel een van de meest voorkomende gevallen waarvoor mensen hun verzekering moeten aanspreken. Denk hierbij ook aan beschadigde zonnepanelen, regenpijpen of dakgoten.

omgewaaide boom op dak

Stormschade tuin

Naast het dak is ook de tuin vaak een slachtoffer van storm en stevige rukwinden. Een omgewaaide schutting of tuinafsluiting komt heel vaak voor. Het gaat hier voornamelijk om de iets minder stevige soorten omheiningen zoals de draadafsluiting of een houten afsluiting zonder betonpalen. Bij een storm zijn omgevallen bomen helaas ook schering en inslag. Ook omgewaaide bomen kunnen veel schade aan je woning, tuinhuis of afsluiting veroorzaken.

Andere schade door storm

Hiernaast kan een sterke wind of hagel ook nog tal van andere elementen van je woning beschadigen. Denk aan beschadigingen aan de gevel en ramen of deuren. Naast de woning is het tijdens een storm ook altijd handig je wagen ergens veilig te parkeren om de kans op beschadigingen te minimaliseren.

Stormschade verzekering

Als je pech hebt en getroffen bent door de storm moet je je verzekering aanspreken. Onder welke type verzekering valt dit juist? Dit type schade valt onder een brandverzekering. Dit type verzekering kennen we ook als woningverzekering of opstalverzekering. Uiteraard verschilt wat er precies in welke verzekering zit van verzekeraar tot verzekeraar. Zorg er in elk geval voor dat je verzekering ten alle tijden in orde is. Niet enkel stormschade maar ook bijvoorbeeld brand of inbraak wordt door deze verzekering gedekt.

beschadigde omheining door storm

Wat moet ik doen bij stormschade?

Verwittig bij stormschade zo snel mogelijk je verzekeraar! Het is cruciaal om duidelijke foto’s van de schade te nemen. Zo breng je concreet in beeld wat en in welke mat er iets beschadigd is. Probeer, in de mate van het mogelijke, ook te voorkomen dat de schade oploopt. Denk aan bijvoorbeeld het toemaken van een raam moest het glas gebroken zijn om waterschade te vermijden.

Ga vervolgens op zoek naar offertes van vakmannen om de definitieve kosten voor herstellingen in kaart te brengen. Wil je de schade zelf herstellen? Hou ook zeker goed je facturen van je materialen en dergelijke bij. Bezorg deze offertes of facturen zo snel mogelijk aan je verzekeraar.

Offertes aanvragen voor herstellingen

Ben je op zoek naar een goede vakman in de regio om een prijsofferte op te maken voor de herstellingswerken van de stormschade? Plaats je opdracht gratis en vrijblijvend bij Casius en wij brengen je in contact met gescreende vakmannen uit de buurt

Offertes schade door storm aanvragen

Snel na mijn aanvraag voor een herstelling aan mijn garage, kreeg ik een aantal contactgegevens van aannemers. De voorgestelde aannemer nam snel contact op en de opdracht werd snel en professioneel uitgevoerd!

Herman Bijttebier

Offertes herstellingen stormschade