Ga je voor een terras of voor een steentapijt buiten?
Welk materiaal kies jij voor je terras? Of ga je voor een steentapijt buiten? Dat laatste wordt steeds populairder! Hier vind je meer info over de soorten materialen die je kan gebruiken.
Een terras kan je volledige tuin maken of kraken. De dag van vandaag zijn er echter talloze opties in materiaalkeuze, wat voor vele mensen de keuze alleen nog maar moeilijker maakt. Wij maakten een lijstje van de interessantste opties.
Wil je meteen offertes ontvangen van een erkend vakman?
Klik dan op de groene knop en je kan gratis, snel en vrijblijvend tot drie offertes opvragen bij vakmensen uit jouw buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en altijd gaan voor de beste deal!
Grind
De eerste optie is een materiaal waarvan er zeer veel varianten beschikbaar zijn. Onder grind verstaan we eigenlijk de kleine, ronde stenen keitjes die in talloze kleuren, maten en vormen samen een mooi geheel vormen. Een variant van grind is split en dit materiaal heeft een hoekige structuur in plaats van de typerende ronde vorm van grind. Belangrijk is om steeds een anti-worteldoek te voorzien onder dit materiaal. Op deze manier kan men onkruid bestrijden en ook overbelasting vermijden.
Tegels
Het plaatsen van tegels is en blijft een populaire keuze om je terras mee aan te leggen. Hierbij maken we een onderscheid in de verschillende soorten en hun voornaamste kenmerken:
Keramische tegels
Deze tegels zijn zeer kleurvast en hebben meestal een natuurlijke look. Bij het plaatsen van keramische tegels is een egale ondergrond essentieel om te vermijden dat deze tegels scheuren. Het gevaar op scheuren is te wijten aan het feit dat deze tegels doorgaans niet zeer dit zijn. Keramische tegels zijn in het algemeen genomen iets duurder dan bijvoorbeeld een betontegel.
Betontegels
Betontegels zijn sterke tegels die veelal een moderne look bieden. Hiernaast zijn deze ook bestendig tegen vorst en relatief makkelijk plaatsbaar. Nadeel aan dit soort tegels is dat ze wat meer vocht opnemen dan andere tegels en ook vrij gevoelig zijn voor kleurverlies.
Tegels in natuursteen
Natuursteen is zoals de naam aangeeft een steen gemaakt van natuurlijke materialen. Hier hebben we net als bij de andere tegelsoorten verschillende opties zoals leisteen, marmer of blauwsteen. Ook nemen deze geen vocht op en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Natuursteen is meestal wel duurder dan bijvoorbeeld keramische tegels.
Tegels in alternatieve materialen
Als laatste en minst populaire optie kan men ook opteren voor tegels die niet uit steenachtig materiaal bestaan. Hierbij denken we aan tegels in composiet, hout of rubber. Deze kunnen in specifieke omstandigheden interessant zijn. Zo gebruikt men bijvoorbeeld een composiettegel vaak om een vintage effect te creëren.
Hout
Hout is en blijft nog steeds een veelgebruikte optie voor het aanleggen van een terras. Hierbij is het cruciaal om te opteren voor een duurzame materiaalkeuze. Aangezien een houten terras aan allerlei weersomstandigheden wordt blootgesteld is het echt wel essentieel om voor een kwalitatief materiaal te kiezen.
Klinkers
Ook in een terras met klinkers is er een zeer ruim aanbod. Hiernaast is een terras in klinkers qua kostprijs interessant vergeleken met de bovenstaande opties. Klinkers kunnen we opdelen in twee grote groepen namelijk de betonklinkers en de keiklinkers. Beide soorten zijn zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam indien ze op professionele wijze zijn gelegd.
Kasseien
Een terras met kasseien is sterk gelijkend met de klinkers. Ook bij kasseien hoeft men zich geen zorgen te maken omtrent onderhoud. De kasseien zijn zeer populair in België en Noord-Frankrijk. Handig om weten is ook dat eventuele beschadigingen aan kasseien kunnen vrij eenvoudig worden hersteld. Klein nadeel is het feit dat deze glad kunnen worden na regenval.
Of een steentapijt buiten?
Een steentapijt buiten laten plaatsen wint steeds meer aan populariteit in België. Dit is eigenlijk een variant op grind aangezien deze bestaat uit grind of kwartssteentjes die men samensmelt met epoxyhars. Ook bij steentapijt zijn er talloze variaties mogelijk en dus voor ieder wat wils. Naast een terras in steentapijt zien we deze vloer ook steeds vaker binnen in woningen. Hier zorgt de vakman meestal voor een gladdere afwerking dan buiten zodat het ook binnen onderhoudsvriendelijk is. Het feit dat een steentapijt buiten plaatsen duurzaam, krasbestendig en zeer onderhoudsvriendelijk is, maakt dit een aantrekkelijke optie.
Wil je liever advies ter plaatse van een erkende vakman uit de buurt? Plaats je opdracht bij Casius en ontvang een aantal vrijblijvende offertes op maat voor het aanleggen of vernieuwen van jouw terras.
Offertes aanvragenRecente aanvragen
Realiseren steentapijt en betonschutting
Graag willen we de tuin laten afzetten met betonplaten (met structuur) Momenteel staat er een bekaert-draad, dus deze zou moeten worden verwijderd. Breedte 18 m x lengte 18 m, hoogte +/- 1,8 m. Bijkomend willen we het bestaande terras 'tegels) laten vervangen door een steentapijt. Uitbraak huidig terras (40m²) zouden we eventueel zelf voorzien.
Aanleggen terras in steentapijt
Wij hebben interesse om een terras in steentapijt aan te leggen van ongeveer 40 m². Momenteel liggen er een deel grote stenen die eerst weg zouden moeten, het overige deel is gewoon zand.