Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Verbouwing en corona

Welke gevolgen heeft corona voor je verbouwing?

Welke gevolgen heeft corona voor je verbouwing?

De tweede golf coronabesmettingen spoelt over ons heen en we zitten opnieuw in lockdown. Kopzorgen voor verbouwers en aannemers dus. Als zelfstandige heb je een hoop regels om rekening mee te houden. En ook als particulier zit je met vragen. Mogen aannemers of vakmannen nog langskomen? Wat zijn de beperkingen? Zijn er überhaupt nog vakmannen te vinden.

De nieuwe maatregelen van de overheden hebben weinig invloed op de bouwsector. Dat neemt niet weg dat de oude regels en de gevolgen daarvan nog altijd gelden.

Gevolgen van corona voor particulieren

Mogen aannemers nog werken?

Veel bedrijven moeten verplicht sluiten, maar beroepen als aannemer, schrijnwerker, loodgieter of tuinier mogen voorlopig blijven doorwerken. Voor werken buitenshuis of op een werf waar niemand is, gelden geen echte beperkingen. Voor werken in het huis liggen de zaken anders.

Tijdens de eerste lockdown in maart/ april, werd een onderscheid gemaakt tussen dringende en niet-dringende werken. Een aannemer mocht nog langskomen om een boiler te herstellen, een lek te dichten of gebroken ramen te vervangen. Verbouwing van de keuken moest dan weer even aan de kant worden geschoven.

Voorlopig mogen alle werken gewoon doorgaan. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen dringende en niet-dringende werken. Hou er rekening mee dat vertragingen mogelijk zijn of dat een nieuwe lockdown kan betekenen dat sommige werken opnieuw als niet-dringend bestempeld worden en niet meer mogen doorgaan.

Wat als de aannemer later komt?

Veel vakmensen hebben moeite met de levering van hun materiaal of zien onderaannemers uitvallen door ziekte of het stilleggen van de activiteiten. Het kan dus zijn dat je aannemer de verbouwing bij jou stopzet of uitstelt. Kan je hem of haar dan dwingen toch te komen?

Tenzij je een einddatum in het contract hebt opgenomen, valt er weinig te doen. Je kan een een aannemer niet verplichten langs te komen en bij vertraging of stopzetting en je kan ook geen schadevergoeding afdwingen. Veel aannemers starten de werken terug op wanneer de corona-uitbraak opnieuw wat gaat liggen. Maak dus goede afspraken.

Wat als ik de overeenkomst wil annuleren?

Ben je bang dat de aannemer de afspraken niet zal nakomen? Of voel je je inkomsten dalen door de coronamaatregelen? Verbouwingen opschuiven of annuleren kan helpen de financiële druk te verzachten.

Helaas is een verminderd inkomen geen geldige reden om een contract op te zeggen. Verbreek je de overeenkomst zonder toestemming, dan kan je aannemer een schadevergoeding eisen. Probeer dus samen tot een oplossing te komen.

Gevolgen van corona voor zelfstandigen

Nieuwe maatregelen van de Vlaamse overheid hebben weinig gevolgen voor de bouwsector. De voorzorgen die je als vakman of aannemer de afgelopen maanden nam, gelden nog altijd. Natuurlijk is de kans reëel dat die maatregelen opnieuw verstrengen.

Een overzicht van de huidige maatregelen en enkele handige tips

  • Professionele verplaatsingen zijn nog altijd toegelaten. Zorg dat er genoeg afstand is in jouw camionette. Ga voor een minimaal aantal werkkrachten en houdt altijd afstand. Stel voor alle zekerheid een document of attest op om voor te leggen bij eventuele politiecontrole. Dat kost je een minuut of 5, maar bespaart een hoop miserie mochten de maatregelen verstrengen en de politie opnieuw controles uitvoert.
  • Haal je de uitvoerdatum niet? Verwittig tijdig je opdrachtgever/ klant. Je zal bijna altijd op begrip kunnen rekenen en een goede communicatie vergroot die kans alleen maar. Zit samen en probeer een nieuwe datum of regeling uit te werken.
  • Afstand houden en de befaamde social distancing zullen nog heel lang de regel blijven. Denk dus aan de simpele dingen: handen wassen, afstand houden, blijf thuis bij een ziek gevoel en draag een mondmasker. Alleen zo dalen de cijfers en kunnen we opnieuw terug naar het normaal

Ook Confederatie Bouw en Fema proberen extra maatregelen te treffen. Bouwmaterialen zijn cruciaal om vertraging te vermijden, dus is het logisch dat je als aannemer, dakdekker, loodgieter of schrijnwerker voorrang hebt op particulieren. Ben je lid van Fema of de Confederatie, dan volg je beste enkele extra richtlijnen.

  • Als aannemer plaats je jouw bestelling op voorhand, liefst via mail
  • De leveranciers en handelaars in bouwmateriaal zullen deze als prioritair behandelen en aanleveren op een afgesproken tijdstip.

Een volledig overzicht vind je op de website van de Confederatie Bouw.

Vergelijk gratis offertes

Offertes aanvragen