Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Nieuwe centrale verwarming installeren

Centrale verwarming

Centrale verwarming

Verwarmen kost energie, dus kan je best wat tijd besteden aan het samenstellen van een energiezuinige installatie.

Centrale verwarmingsinstallatie

Een centrale verwarmingsinstallatie bestaat uit één centrale ketel die de geproduceerde warmte verspreidt via een netwerk van leidingen of luchtkokers. Eén ketel, maar toch zijn er verschillende onderdelen aan zo'n centrale verwarming. Samen voorzien ze je huis van warmte.

Verwarmingsketel

Het belangrijkste onderdeel van die installatie is misschien wel de verwarmingsketel. Hier wordt de warmte opgewekt en naar de rest van de woning gestuurd. Er zijn meerdere types beschikbaar met elk hun voor- en nadelen. Sommige ketels hebben een hogere installatiekost terwijl anderen goedkoper zijn maar een lager rendement hebben. De populairste zijn een zonneboiler, de hoogrendementsketel, een condensatieketel, een warmtepomp of een pelletkachel.

Leidingen

Het warme water van de centrale ketel moet over de rest van de woning verdeeld worden. Dat gebeurt via een systeem van leidingen. Kies je voor convectieverwarming, dan lopen de leidingen naar de radiatoren. Bij vloer- of wandverwarming verdeel je de leidingen onder het oppervlak van die vloer of wand.

Meer informatie over leidingen vind je hier.

Radiatoren

Net als bij een verwarmingsketel wordt je keuze bepaald door je verbruik. Wil je grote ruimtes verwarmen, dan kies je voor radiatoren met een grote capaciteit. Kleinere ruimtes kan je verwarmen met radiatoren die een lagere wattage hebben.

Thermostaat

Dit is het controlecentrum van je verwarmingsinstallatie. Hier regel je welke temperatuur je in huis wil. Honeywell, Nest, Vaillant,... er is een enorm aanbod van merken. Overleg de voor- en nadelen van elk type met de vakman en maak de juiste keuze!

Heb je vragen en stel je die liever aan een expert? Of ben je op zoek naar prijzen om te vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit je buurt.

Prijs om centrale verwarming te plaatsen

De totale kostprijs hangt van heel wat factoren af. De energiebron die je kiest, het type ketel die je installeert tot zelfs de kosten van het jaarlijkse onderhoud dragen allemaal bij aan het prijskaartje.

Een verwarming op aardgas kost initieel het minst. Je betaalt ongeveer € 2.500 à € 3.000 voor de installatie. Je bent afhankelijk van een leverancier, dus hou hier rekening mee voor de jaarlijkse kost

Verwarm je op mazout, dan betaal je meer voor de installatie omdat je ook een opslagketel installeert. Voordeel is dat je kan inspelen op lage prijzen voor de olie en op die manier kan besparen. Voor de installatie betaal je minstens € 5.000.

Verwarmen met pellets kost je in het begin veel. De installatie is niet goedkoop en kan oplopen tot meer dan € 5.000 euro. Pellets zelf zijn niet zo duur, dus doorheen het jaar betaal je niet zoveel.

Bij een elektrische verwarming bepaalt de prijs van je elektriciteit hoeveel je uiteindelijk betaalt. Door zonnepanelen of andere hernieuwbare opties te installeren drijf je de prijs in het begin op, maar betaal je op termijn een pak minder. Reken op een installatiekost van € 3.000.

Recente opdrachten voor verwarming

woensdag 28 oktober 2020

Nieuwe centrale verwarming plaatsen

In een renovatieproject de bestaande centrale verwarming vervangen door een nieuwe centrale verwarming. Dit zou ik graag op gas of elektriciteit willen hebben, maar dit zou ik graag nog met de vakman bespreken.


CV en verwarming
woensdag 14 oktober 2020

Complete CV installatie plaatsen

Renovatie van hele appartement (1ste verdieping herenhuis) -- centrale verwarming in de gehele woning, moet individueel per verdieping/appartement. De brandstof die ik wil gebruiken is gas. De oppervlakte van dit appartement is 106 vierkante meter.


CV en verwarming
dinsdag 15 september 2020

Verwarmingsketel repareren

we hebben een centrale verwarming met mazout en warme lucht . een van de kamers krijgt geen warmte. we willen ook graag de filters vervangen Deze zou dus hersteld moeten worden.


CV en verwarming

Gratis offertes aanvragen

Offertes aanvragen