Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Dakleien op een hellend dak

Leien dak

Leien dak

Uitgekeken op gewone dakpannen en wil je iets anders? Leien daken vormen een mooi alternatief.

De verschillende soorten dakleien

We leggen het al honderden jaren op onze daken, maar leien bekleden - heb je 'm? - steeds vaker een andere functie, zoals bijvoorbeeld gevel te bedekken. Het ruime assortiment en duurzame karakter zijn twee factoren die bijdragen aan de groeiende populariteit.

Natuurleien

Natuurleien zijn het duurste type om jouw dak mee te bekleden. Maar voor die extra investering krijg je wel een dakbedekking die minstens 70 jaar meegaat. Het zijn robuuste leien die goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en nauwelijks of geen onderhoud vereisen.

Leien plaatsen

Kunstleien

Net zoals bij dakpannen, waar een betonnen dakpan de goedkoopste optie is, zijn kunstleien de beste keuze voor je portemonnee. Goedkoper dan natuurleien, maar dus ook iets minder kwalitatief. 't Is dus logisch dat ze minder lang meegaan: gemiddeld moet je ze na 25-30 jaar vervangen. Voordeel van deze leien is dat de dakwerker ze op verschillende manieren kan gaan aanbrengen.

Gevelbekleding leien

Bitumen leien

Een type dakleien dat bij ons minder vaak wordt gebruikt om woningen mee te bedekken. Deze dakshingles vind je wel vaak terug op het dak van een tuinhuis of een carport. Ze zijn flexibel en klein van formaat, dus ze zijn ideaal voor kleinere of onregelmatige oppervlaktes. De levensduur ligt net zoals bij kunstleien rond de 30 jaar. Pluspunt: bitumen zijn met voorsprong de goedkoopste soort van de dakleien.

Plaatsing dakleien

Wat is de prijs van een leien dak?

De oppervlakte, uurprijs van de dakwerker en het materiaal spelen mee in het opstellen van een kostprijs. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen per soort dakleien.

Soort dakleien Richtprijs (inclusief materiaal en montage) Levensduur
Natuurleien € 75 - € 100 +++
Kunstleien € 45 - € 65 ++
Bitumen leien € 35 - € 50 ++
Dakleien

Dak vernieuwen?

Vergelijk GRATIS meerdere offertes van dakwerkers uit de buurt.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten

dinsdag 19 januari 2021

Daklekkage herstellen

Ons appartementsgebouw is een oud herenhuis met een in 2019 vernieuwd (plat) dak. Wat echter niet werd vernieuwd is de dakkapel en het schuin dak met leien. Door storm en wind schade zijn deze leien echter losgekomen of gebarsten. Met als gevolg dat er nu bij hevig regen weer water binnen sijpelt in het appartement hieronder. Het dak is toegankelijk via het bovenste appartement. Er kan echter niet met een ladderlift gewerkt worden (tenzij voor aanvoer of afvoer 's nachts met speciale maatregelen) omwille van de tram die in de straat rijdt. Er kan wel mits aanvraag voor het gebouw worden geparkeerd met de bestelwagen of vrachtwagen. Dat zal ongeveer een 7x1,5m


Dakdekken en dakherstelling
vrijdag 15 januari 2021

PVC gevelbekleding aanbrengen

Vervangen oude eternit leien op zijgevel 3-gevelwoning. De totaaloppervlaktie die aangepakt moet worden is ongeveer 25-35vierkante meter. Deze muren moeten eventueel ook geisoleerd worden. Ik kan eventueel ook foto's naar de vakman doorsturen.


Gevel- en metselwerken
donderdag 10 december 2020

Hellend dak herstellen

Afhalen van de leien dakbedekking en daarna plaatsen van nieuwe klei dakpannen (1 dakvenster zit in dak). De totaaloppervlakte van het dak is ongeveer 110m². Klei dakpannen zou ik graag met de vakman aankopen.


Dakdekken en dakherstelling
Offertes aanvragen