Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Dakleien op een hellend dak

Leien dak

Leien dak

Uitgekeken op gewone dakpannen en wil je iets anders? Leien daken vormen een mooi alternatief.

De verschillende soorten dakleien

We leggen het al honderden jaren op onze daken, maar leien bekleden - heb je 'm? - steeds vaker een andere functie, zoals bijvoorbeeld gevel te bedekken. Het ruime assortiment en duurzame karakter zijn twee factoren die bijdragen aan de groeiende populariteit.

Natuurleien

Natuurleien zijn het duurste type om jouw dak mee te bekleden. Maar voor die extra investering krijg je wel een dakbedekking die minstens 70 jaar meegaat. Het zijn robuuste leien die goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en nauwelijks of geen onderhoud vereisen.

Leien plaatsen

Kunstleien

Net zoals bij dakpannen, waar een betonnen dakpan de goedkoopste optie is, zijn kunstleien de beste keuze voor je portemonnee. Goedkoper dan natuurleien, maar dus ook iets minder kwalitatief. 't Is dus logisch dat ze minder lang meegaan: gemiddeld moet je ze na 25-30 jaar vervangen. Voordeel van deze leien is dat de dakwerker ze op verschillende manieren kan gaan aanbrengen.

Gevelbekleding leien

Bitumen leien

Een type dakleien dat bij ons minder vaak wordt gebruikt om woningen mee te bedekken. Deze dakshingles vind je wel vaak terug op het dak van een tuinhuis of een carport. Ze zijn flexibel en klein van formaat, dus ze zijn ideaal voor kleinere of onregelmatige oppervlaktes. De levensduur ligt net zoals bij kunstleien rond de 30 jaar. Pluspunt: bitumen zijn met voorsprong de goedkoopste soort van de dakleien.

Plaatsing dakleien

Wat is de prijs van een leien dak?

De oppervlakte, uurprijs van de dakwerker en het materiaal spelen mee in het opstellen van een kostprijs. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen per soort dakleien.

Soort dakleien Richtprijs (inclusief materiaal en montage) Levensduur
Natuurleien € 75 - € 100 +++
Kunstleien € 45 - € 65 ++
Bitumen leien € 35 - € 50 ++
Dakleien

Dak vernieuwen?

Vergelijk GRATIS meerdere offertes van dakwerkers uit de buurt.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten

woensdag 14 oktober 2020

Indringdend vocht nakijken en herstellen

Op de eerste verdieping in de gemeenschappelijke traphal is er doorslaand vocht. De muur is bezet met leien maar enkel op die plaats is er indringend vocht. Op die plaats is er bij de buurman op het platte dak ook een dakterras aangelegd.


Vochtbehandeling
zondag 11 oktober 2020

Hellend dak herstellen

Diverse leien beschadigd. Dit moet hersteld en nagekeken worden. Waarschijnlijk gaat alles vervangen moeten worden. Ik denk misschien aan een volledig nieuw dak.


Dakdekken en dakherstelling
vrijdag 09 oktober 2020

Daklekkage herstellen

Ik heb een hellend dak met leipannen. De leien moeten er terug voor een stuk afgehaald worden om het lek op te sporen. Mogelijk liggen er aansluitstukken rond de dakraam verkeerd. Er lekt water binnen tot in de slaapkamer en dit moet snel worden opgelost om verdere waterschade te voorkomen. Op de hoogte van het velux raam lekt het naar binnen.


Dakdekken en dakherstelling
Offertes aanvragen