
Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔
Van plan je woning te verkopen of zit je met een renovatie van de elektrische installatie? Denk aan het plaatsen van elektrische verwarming of het installeren van zonnepanelen. Dan is een elektrische keuring verplicht. Bij die keuring wordt het elektrisch schema onder de loep genomen. Vooral bij renovaties schort daar wel eens iets aan. Doorheen de jaren zijn extra stopcontacten bijgevoegd die niet op het schema staan. Of erger: je bent het schema kwijt.
Het elektriciteitsplan of elektrisch schema bevat twee tekeningen: het eendraadschema en het situatieschema.
Het eendraadschema is een eenvoudige weergave van de elektrische installatie in je woning. Alle leidingen, kabels, stopcontacten, lichtpunten en zekeringskasten vind je er snel op terug. Alles is genoteerd met letters, nummers en symbolen volgens de officiële AREI-richtlijnen.
De elektrische symbolen zijn universeel: op elk elektriciteitsplan in heel het land worden dezelfde iconen gebruikt. Wat staat erop?
Het eendraadschema heeft je in één oogopslag een duidelijk beeld van de indeling en de grootte van de elektrische installatie. Je weet echter nog niet waar alles zich bevindt in de woning of het gebouw. Daar dient een ander schema voor.
Het situatieschema is de volgende stap in een conforme elektrische installatie. Het is een plattegrond gebaseerd op het grondplan van jouw woning. Met symbolen wordt aangeduid waar de verschillende elementen van het eendraadschema zich bevinden. Op het situatieschema zie je dus exact waar alle stopcontacten, lichtpunten, zekeringskasten, ... zich bevinden in het huis. Per verdieping wordt een situatieschema opgemaakt.
Ja, als je het zelf tekent.
Een elektrisch plan is niets meer dan een verzameling van documenten met symbolen en lijnen erop. Theoretisch gezien kan je dus zelf zo'n schema opstellen. Maar dat kost tijd en als je weinig ervaring hebt met elektrische installaties, kan het een heel lastige opgave worden. Vooral in oude woningen waar het moeilijk te achterhalen is waar de elektrische elementen zich precies bevinden, is dit een onmogelijke opgave voor een leek. Bovendien kan je dingen vergeten. Een onvolledig eendraadschema of situatieschema betekend een niet-conforme installatie en een negatieve keuring.
Laat je het elektrisch plan toch uittekenen door een ervaren elektricien, dan mag je rekenen op een prijs rond de € 200 à € 300 voor een volledig schema. Die prijzen variëren afhankelijk van
Elke elektricien heeft zijn eigen prijzen. Kies je voor de beste prijs-kwaliteit of is je budget beperkter? Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken kan je snel de beste keuze maken.
Neen, dat is niet verplicht.
Zolang alles juist aangeduid staat en de AREI-reglementen en universele symbolen gebruikt worden, mag je het elektrisch schema gerust door Slisse & César van om de hoek laten tekenen.
Voorwaarde blijft natuurlijk dat alles correct weergegeven is. En zoals hierboven vermeld is dat niet altijd een gemakkelijke opgave. Als je elektrische installatie wordt afgekeurd omdat er fouten in het eendraadschema of situatie schema slopen, dan moet je die opnieuw laten opmaken - lees: een extra kost - en de installatie opnieuw laten keuren - lees: nog een extra kost.
Elektriciens werken met goede apparatuur die snel je elektrische installatie in kaart kan brengen. Het is dus geen overbodige investering om de schema's door een ervaren vakman te laten tekenen.
Neen. Ook de elektrische installatie zelf moet natuurlijk conform zijn. Denk aan de isolatie van de kabels, onveilige afstand van de stopcontacten tot lavabo's, de zekeringskast of de aarding van de installatie. Zijn er mankementen, dan komen die aan het licht bij de keuring van de installatie. Zo'n keuring is verplicht bij het verkoop/ aankoop van een huis, wanneer je een nieuwe elektrische installatie gebruikt of wanneer je jouw installatie uitbreidt.
Eendraadschema en een situatieschema opstellen, aanduiding nominale spanning
Voor de verkoop van een bestaand gelijkvloersappartement moet er een eendraadschema en een situatieschets opgemaakt worden. Het appartement is van 1998.
Ik heb een huis waar de electriciteit niet conform is: de continuïteit van de beschermingsgeleiders naar de aarde is niet verzekerd aan het begin van de installatie is geen verzegelbare ADS met een gevoeligheid van max 300ma en een nominale stroom van 40a geplaatst er is geen degelijke aarding aanwezig de beschermingsgraad van de kast is onvoldoende de onder spanning staande delen in de kast moeten worden afgeschermd elektrisch materieel van klasse I is niet verbonden met de beschermingsgeleider diverse leidingen zijn los en moeten worden vastgezet diverse contactdozen, toestellen en/of lichtschakalaars, zonder onderplaat, zijn op een brandbare ondergrond gecomteerd zonder montageplaten de installatie is niet voorzien van een eendraadschema en/of situatieschema