Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen blijven een goede investering. Op zoek naar handige info, richtprijzen voor installatie of wil je gratis offertes vergelijken? Hier kan het.

Zonnepanelen plaatsen: welke soorten?

Monokristallijne zonnepanelen

Als je zwarte panelen op een dak ziet liggen, mag je ervan uitgaan dat ze van het type monokristallijn zijn. Deze panelen halen het hoogste rendement, dat kan oplopen tot 17%. Uiteraard komt dit hoge rendement niet zomaar: deze panelen zijn vaak de duurste.

Polykristallijne zonnepanelen

Wanneer je denkt aan zonnepanelen, denk je onbewust aan dit type: blauwe kleur in een schervenpatroon. Hun rendement ligt iets lager op 15%, maar ze zijn goedkoper dan monokristallijne panelen.

Op zoek naar een erkende vakman bij jou uit de buurt? Of twijfel je nog en zou je graag prijzen vergelijken? Vraag gratis offertes aan en ga meteen aan de slag!

Waar let ik op?

Oriëntatie is cruciaal. Probeer je panelen altijd naar het zuiden te richten. Zo benut je maximaal het aantal uren zon per dag. Lukt dat niet, dan komen het oosten of westen ook in aanmerking. Het noorden vermijd je altijd.

Schaduw is nefast voor je rendement. Zonnepanelen blijven energie produceren zelfs als het bewolkt is, maar als er permanent schaduw over je panelen ligt, zal je er een pak minder plezier aan beleven. Probeer vooruit te denken. Ben je van plan om nog bij te bouwen of om bomen te planten? Probeer je dan voor te stellen waar die schaduw zal vallen en hou er rekening mee.

Een hellingsgraad tussen 15° en 35° is ideaal. Val je buiten deze marge, dan moet je niet panikeren. Zonnepanelen werken ook onder een hoek die groter of kleiner is. Het kan wel een klein effect hebben op het rendement.

In de meeste steden en gemeenten heb je geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Een snelle blik op de website van jouw stad kan uitsluitsel brengen. Ben je van plan om zonnepanelen te installeren, dan heb je enkel toestemming nodig van je netbeheerder.

Wat is de prijs van zonnepanelen?

De kostprijs voor zonnepanelen kan hoog oplopen en sterk verschillen per huishouden. De prijs van het materiaal en het tarief van de vakman zijn de grootste slokoppen. De richtprijzen in de tabel gelden voor panelen met een vermogen van 270 WattPiek.

Voor hoeveel personen? Aantal zonnepanelen Richtprijs
1 10 € 4.500
2 13 € 6.100
3 15 € 7.000
4 20 € 8.300
5 23 € 9.000

Gemiddeld heb je na 6 à 10 jaar je investering terugverdiend. Het kan dus snel gaan, zeker als je bedenkt dat zonnepanelen tot 35 jaar kunnen meegaan.

Offertes voor zonnepanelen aanvragen

Premies voor zonnepanelen?

Wie nog wou genieten van de befaamde groenestroomcertificaten is eraan voor de moeite: in Vlaanderen krijg je die niet meer. De overheid beschouwt zonnepanelen als rendabel genoeg en dus liggen de stroomcertificaten intussen in de vuilbak. Er zijn echter nog twee principes van belang.

De meter draait terug

Het komt erop neer dat je alleen het nettosaldo betaalt van de energie die je van het net afneemt. Als jouw nettosaldo gelijk is aan nul of negatief, betaal je dus niets.

Prosumententarief

Ook al heb je zonnepanelen, toch blijf je de faciliteiten van het distributienetwerk gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Daarom betalen verbruikers met een terugdraaiende teller het prosumententarief. In dit tarief zit een bijdrage inbegrepen voor het onderhoud van de infrastructuur en een vergoeding voor het stoomtransport.

Offertes aanvragen