Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen blijven een goede investering. Op zoek naar handige info, richtprijzen voor installatie of wil je gratis offertes vergelijken? Hier kan het.

Zonnepanelen plaatsen? Nog steeds een goede investering!

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op veel huizen liggen ze, maar het parcours van zonnepanelen is op zijn minst hobbelig te noemen. De grote steun van de overheid werd plots teruggeschroefd, en ook de digitale meter (die niet meer terugdraait) zorgde voor veel vragen over hoe winstgevend zonnepanelen zijn.

Goed nieuws is wel dat de zonnepanelen prijs de afgelopen jaren sterk is gedaald. Inclusief de plaatsing betaal je tegenwoordig veel minder dan pakweg tien jaar geleden. Dat maakt dat zonnepanelen nog steeds een heel goede investering zijn! Ook al schommelt de terugverdientijd van zonnepanelen: je mag er zeker van zijn dát ze zich zullen terugbetalen.

Ben je op zoek naar een erkende vakman uit jouw buurt voor het plaatsen van zonnepanelen? Vraag dan snel, gratis en vrijblijvend enkele offertes op zodat je de prijzen kan vergelijken!

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kostprijs voor zonnepanelen kan hoog oplopen en sterk verschillen per huishouden. De prijs van het materiaal en het tarief van de vakman zijn de grootste slokoppen. De richtprijzen in de tabel is de zonnepanelen prijs voor panelen met een vermogen van 270 WattPiek.

Voor hoeveel personen? Aantal zonnepanelen Richtprijs
1 10 € 4.500
2 13 € 6.100
3 15 € 7.000
4 20 € 8.300
5 23 € 9.000

Gemiddeld heb je na 6 à 10 jaar je investering terugverdiend. Het kan dus snel gaan, zeker als je bedenkt dat zonnepanelen tot 35 jaar kunnen meegaan.

Zonnepanelen plaatsen: welke soorten?

Monokristallijne zonnepanelen

Als je zwarte panelen op een dak ziet liggen, mag je ervan uitgaan dat ze van het type monokristallijn zijn. Deze panelen halen het hoogste rendement, dat kan oplopen tot 17%. Uiteraard komt dit hoge rendement niet zomaar: deze panelen zijn vaak de duurste.

Polykristallijne zonnepanelen

Wanneer je denkt aan zonnepanelen, denk je onbewust aan dit type: blauwe kleur in een schervenpatroon. Hun rendement ligt iets lager op 15%, maar ze zijn goedkoper dan monokristallijne panelen.

Op zoek naar een erkende vakman bij jou uit de buurt? Of twijfel je nog en zou je graag prijzen vergelijken? Vraag gratis offertes aan en ga meteen aan de slag!

Waar let ik op?

Oriëntatie is cruciaal. Probeer je panelen altijd naar het zuiden te richten. Zo benut je maximaal het aantal uren zon per dag. Lukt dat niet, dan komen het oosten of westen ook in aanmerking. Het noorden vermijd je altijd.

Schaduw is nefast voor je rendement. Zonnepanelen blijven energie produceren zelfs als het bewolkt is, maar als er permanent schaduw over je panelen ligt, zal je er een pak minder plezier aan beleven. Probeer vooruit te denken. Ben je van plan om nog bij te bouwen of om bomen te planten? Probeer je dan voor te stellen waar die schaduw zal vallen en hou er rekening mee.

Een hellingsgraad tussen 15° en 35° is ideaal. Val je buiten deze marge, dan moet je niet panikeren. Zonnepanelen werken ook onder een hoek die groter of kleiner is. Het kan wel een klein effect hebben op het rendement.

In de meeste steden en gemeenten heb je geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Een snelle blik op de website van jouw stad kan uitsluitsel brengen. Ben je van plan om zonnepanelen te installeren, dan heb je enkel toestemming nodig van je netbeheerder.

Prijs per kwh in belgie 2021

Je weet ongeveer hoeveel energie je zonnepanelen zullen opwekken... maar hoeveel kan je zo besparen? Daarom wil je natuurlijk de prijs per kwh kennen in België. Dat is helaas niet zo eenvoudig, want de prijs schommelt heel sterk. Die prijs per kWh is ook in België onderhevig aan schommelingen op de internationale markt. Om je wel een idee te geven, zie je op de grafiek de evolutie van de prijs per kWh in België voor de periode december 2020 tot en met november 2021. Dit is de prijs die een eigenaar van een woning gemiddeld betaalt per kWh als hij jaarlijks 3.500 kWh verbruikt (enkelvoudige teller).

Natuurlijk is het belangrijk om te weten dat de prijs van de elektrische stroom zelf maar een deel uitmaakt van je totale energiefactuur. Je betaalt onder meer ook een kost voor de distributie van de elektriciteit, heffingen en btw.

Meer info vind je op de website van de VREG.

prijs per kwh belgie

Offertes voor zonnepanelen aanvragen

Premies voor zonnepanelen?

Wie nog wou genieten van de befaamde groenestroomcertificaten is eraan voor de moeite: in Vlaanderen krijg je die niet meer. De overheid beschouwt zonnepanelen als rendabel genoeg en dus liggen de stroomcertificaten intussen in de vuilbak. Er zijn echter nog twee principes van belang.

De meter draait terug

Het komt erop neer dat je alleen het nettosaldo betaalt van de energie die je van het net afneemt. Als jouw nettosaldo gelijk is aan nul of negatief, betaal je dus niets.

Prosumententarief

Ook al heb je zonnepanelen, toch blijf je de faciliteiten van het distributienetwerk gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Daarom betalen verbruikers met een terugdraaiende teller het prosumententarief. In dit tarief zit een bijdrage inbegrepen voor het onderhoud van de infrastructuur en een vergoeding voor het stoomtransport.

Zonnepanelen kostprijs
Offertes aanvragen