Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Isolatie Wand In Houten Profielen

Isolatie

Isolatie

Wil je jouw energiefactuur naar beneden halen? Dan loont het de isolatie van je huis eens onder de loep te nemen. Casius helpt je aan informatie, filtert prijzen en bezorgt je offertes op maat voor de perfecte isolatie.

Isoleren verplicht in 2020?

Vanaf 2020 verandert er veel op vlak van isolatie, want de Vlaamse Overheid schreef een nieuwe norm uit. Gevolg? Alle huizen die voor 2006 op het net werden aangesloten, moeten een goede isolatie hebben. Dakisolatie wordt dus verplicht. Dat klinkt als een grote kost, maar een goed geïsoleerd huis haalt je energiefactuur drastisch naar beneden.

De mogelijkheden om je woonst te isoleren zijn uitgebreid. Je kan daken en vloeren isoleren, je kan geluidsisolatie aanbrengen of je kan jouw leidingen beschermen tegen warmteverlies. Via het groene menu kan je alle opties overlopen.

Heb je liever dat een vakman bij jou langs komt om de mogelijkheden te overlopen? Vraag dan helemaal gratis een offerte aan om in contact te komen met de beste vakmannen uit de buurt.

 

Begrippen en termen

Als je isolatiematerialen opzoekt of wanneer je overlegt met een aannemer, komen telkens dezelfde begrippen terug: het S-peil, de U-waarde, de R-waarde en de lambda-waarde (λ). Deze waarden bepalen mee hoe goed jouw huis geïsoleerd is.

S-peil

Het S-peil is de vervanger van het oude K-peil en geeft een idee hoe energiezuinig je bouwschil is. Vrij vertaald: hoe goed zijn je ramen, vloeren, buitenmuren en dak geïsoleerd? Hoe lager het S-peil van je woning, hoe energie-efficiënter jouw woning is. Vanaf 2020 gelden nieuwe richtlijnen in Vlaanderen, dan moeten alle nieuwbouwwoningen onder S28 duiken.

R-waarde

De R-waarde vertelt je iets over de warmteweerstand van het isolatiemateriaal waarmee je werkt. Die weerstand hangt af van de dikte van het materiaal en de lambda-waarde (zie hiernaast). Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie en hoe hoger de R-waarde. Wanneer je beslist welk materiaal je zal gebruiken, houd je best rekening met deze waarde. Als de R-waarde te laag is, kan je premies van de overheid mislopen.

U-waarde

De U-waarde - of warmtedoorgangscoëfficiënt - vertelt je iets over de isolatiewaarde van een bepaald onderdeel van jouw huis (dak, vloer, muren). Het zegt dus niets over het materiaal waarmee je werkt. Deze waarde is een graad voor de hoeveelheid warmte die in de tijd per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie doorgelaten wordt. Eenvoudiger gezegd: laat een wand veel warmte door, dan is de U-waarde hoog. Is de wand goed geïsoleerd, dan is de U-waarde laag.

Lambda-waarde (λ)

De lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Ze geeft aan hoe goed of slecht een isolatiemateriaal warmte geleidt. Een lage lambda-waarde betekent dat het materiaal goed isoleert.

Offertes aanvragen