Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Chape 3

Chapewerken

Chapewerken

Informatie, richtprijzen en offertes voor chapewerken

Chape leggen voor een scherpe prijs, het kan

Een chape, ook wel zandcementvloer genoemd, is een vloerlaag gemaakt op basis van zand, cement en water. Deze laag is aangebracht op de dragende betonlaag van je woning. De bedoeling is om een waterpas vlak te verkrijgen waarop je dan verder vloert. Bovendien werkt deze laag niveauverschillen van de “kale beton” en leidingen voor verwarming en elektriciteit weg. Met de zandcementvloer breng je de vloer verder op het gewenste peil en creëer je een stevige basis die tegen een stootje kan. Chape leggen, ofwel het maken en plaatsen van de chapelaag, is een echte klus voor specialisten. In dit artikel leer je er alles over.

Chapewerken betekenis

Het chapewerk is de eerste stap in het aanleggen van een nieuwe vloer. De chapelaag zorgt voor een stabiele en stevige ondergrond voor de gekozen vloertegels of parket. De chapelaag heeft bovendien meer en meer een isolerende werking.

Wie al eens chapewerken meegemaakt heeft, denkt meteen aan de geur van de gemengd zand, cement en water en vloerders die met een rei dit mengsel helemaal egaal uitstrijken. De meest bekende vorm van “chappen” is inderdaad het opvoeren van het chapemengsel, waarna dit volledig egaal en waterpas uitgestreken wordt. Er bestaan echter veel soorten chapewerk. Inderdaad, chape is een vaak voorkomend begrip, maar wie met chapewerken wil beginnen, weet vaak niet precies wat dit inhoudt. Kort gezegd komt het erop neer dat dit de ondervloer is die als basis dient voor een afwerking van de zichtbare vloerbedekking. Welke vloerbedekking je ook kiest, er is altijd een grondlaag met zandcement noodzakelijk.

Chapevloer moet waterdicht en waterpas zijn

De chapevloer zelf komt op de draagvloer of kale betonlaag van de woning. Er bestaan nauwkeurige specificaties over hoe dik een zandcementlaag moet zijn. Een goed geplaatste chape moet waterdicht en waterpas zijn. Als de basisvloer op een vakkundige manier aangelegd is, dan is de afwerkingslaag in principe een gemakkelijke klus. Dan hoeft de vloerder enkel tegels of andere vloerbedekking te leggen en te voegen.

Een traditionele chapevloer bestaat uit een mengeling van zand en cement. Daarnaast bestaan er nog andere vormen en formules.

Isolatiechape is bijvoorbeeld een traditioneel zandcementmengsel dat vermengd wordt met isolerende materialen. Dit verhindert warmteverlies via de vloer. Een voordeel van isolatiechape is dat de droogtijd korter is en dat de chapelaag in zijn geheel lichter is dan een volledige traditionele chape. Dit product gebruikt men vaak in combinatie met isolatieplaten of PUR-spuitisolatie. De chapematerie vindt gemakkelijk zijn weg en vult bepaalde holtes of kieren in isolatieplaten. Lees hier meer over vloerisolatie.

Chape

Isolerende materialen zoals schuimbeton

Schuimbeton is een ander product dat gebruikt wordt om een basisvloer aan te leggen. Dit schuimbeton is heel vloeibaar om te verwerken en heeft een grote dichtheid. Het product dient perfect om moeilijke plaatsen en holle ruimtes uit te vullen en is ook aangewezen bij het gebruik van vloerverwarming. De isolerende werking van schuimbeton is beperkt.

Sneldrogend chapemiddel is het klassieke chapemengsel van zand, cement en water, maar hierbij wordt een product toegevoegd dat het drogen versnelt. Dit verhoogt wel de prijs, maar brengt met zich mee dat de afwerkingsvloer sneller geplaatst kan worden.

Goed chapewerk is echt vakwerk. Bij chapewerken komt er inderdaad heel veel kijken. Bovendien heb je maar één kans om het chapewerk tot een goed einde te brengen. Eens de laag er ligt, kun je er niets meer aan veranderen. Wij raden dan ook steeds aan om een chapespecialist in te schakelen voor deze werken. Een vakman weet perfect wat hij of zij moet doen en geeft je het nodige advies en feedback tijdens de werken. Via onze website vraag je gratis offertes aan voor chapewerken bij verschillende aannemers. Je vergelijkt ze dan ook gewoon vanuit je luie zetel met elkaar en kiest er de beste uit.

Droogtijd chape

De droogtijd hangt sterk af van de noodzakelijke dikte en het gebruikte materiaal van de chape.

Tot een dikte van vijf centimeter, moet je een week droogtijd per centimeter rekenen. Voor de extra centimeters reken je twee weken per centimeter.

Stel dat je een chapelaag met een dikte van 8 centimeter hebt, dan reken je vijf weken voor de eerste vijf centimeter, en dan nog eens zes weken voor de resterende drie centimeter. Dit brengt de totale wachttijd op 11 weken. Dit is echter een theoretische berekening. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kan de droogtijd sneller of trager gaan. Je chapespecialist vertelt er je alles over. De cementvloer is meestal ook na twee weken beloopbaar op planken. Vraag hier echter steeds advies over aan jouw aannemer. De droogtijd kun je beter niet versnellen met bouwdrogers of door de verwarming in te schakelen. Het is een proces dat echt zijn tijd nodig heeft.

Chape Egaliseren

Chapewerken prijs per m²

Bij een offerte voor chapewerk moet je op verschillende zaken letten. De prijzen worden per vierkante meter berekend. Je doet er goed aan om zelf het oppervlak te berekenen zodat je op die manier niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast speelt de dikte en de soort cementvloer een grote rol bij de prijs per m². De prijzen voor dezelfde soort chape werken lopen bovendien sterk uiteen van vakman tot vakman. Daarom is het belangrijk om steeds verschillende offertes aan te vragen en ze met elkaar te vergelijken. Hoe beter je geïnformeerd bent over de mogelijkheden en prijzen van chape werken, hoe beter je offertes kunt evalueren.

Chapewerken: prijzen

Wil je een chapevloer aanleggen in een nieuwe woning of tijdens een verbouwing, dan moet je een goed zicht hebben op de prijs. Hoewel de tarieven sterk verschillen van aannemer tot aannemer, doe je er goed aan om met deze richtprijzen rekening te houden.

Dikte chape bepaalt prijs chape

Voor traditionele chapevloeren zijn de prijzen afhankelijk van de dikte. Reken daarom bijvoorbeeld op € 10,8 per m² voor een dikte van 5 cm, 15 euro per m² voor een dikte van 7 cm en € 19 euro per m² voor een dikte van 8 cm.

Isolerende chape kost € 12 per m² voor een dikte van 5 cm, € 14 per m² voor een dikte van 7 cm en € 15 voor een dikte van 8 cm betaal je € 15 per m². Een zandcementvloer met wapening is noodzakelijk als je vloerverwarming gebruikt of isolerende platen legt.

Sneldrogende zandcement heeft een gemiddelde prijs vanaf € 26 per m² voor een dikte vanaf 5 cm. De kostprijs chape loopt dan op, maar je hebt het voordeel dat het product sneller droogt.

De prijzen lopen sterk uiteen. Het komt er dus ook op aan om de voor- en de nadelen van de diverse soorten met elkaar te vergelijken. Een sneldrogende of isolerende chapevloer is sneller klaar voor de afwerking, terwijl je bij een traditionele chapelaag een lange droogtijd moet voorzien.

Tips voor het voorbereiden van chapewerk

Zorg voor een nette werf. De kale betonvloer waarop er “gechapt” wordt, moet er ook echt kaal bij liggen. Anders heeft de aannemer nog tijd nodig om eerst alles schoon te maken, wat ook niet de bedoeling is.

Zorg ervoor dat de vloerder een goed bereikbare aansluiting heeft op een waterkraan
Plan het chapewerk ruim op tijd. Omdat een chapelaag een lange droogtijd nodig heeft, is dit niet de klus die je nog snel even kunt laten opknappen.

Je merkt het, bij chapewerken komt heel wat kijken. Laat je je door een ervaren chapper helpen, dan bespaar je jezelf heel wat kopzorgen. Wij hebben een netwerk van chapespecialisten bij wie je in één keer verschillende offertes aanvraagt. Zo vind je in een handomdraai de vakman voor jouw chapewerken! Scherpe prijs chapewerken? Vraag dan vandaag nog verschillende offertes aan!

Offertes chapewerken aanvragen

Ik deed aanvraag en Casius belde me die dag nog op. Ze lieten me weten dat ze op zoek gingen naar vakmannen in mijn regio. Twee dagen later kreeg ik een mail met de gegevens van 3 vakmannen. De vakman waar ik mij het beste bij voelde gaf mij ook een goede offerte. Ik ben blij met het eindresultaat en ook de prijs was zeker in orde.

Peter van Besien

Offertes chape aanvragen