Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Vloer egaliseren parket of cement

Vloer egaliseren

Vloer egaliseren

Hulp nodig om je vloer te egaliseren? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Vloer egaliseren?

Waarom vloer egaliseren?

Voor je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondergrond te egaliseren. Vooral wanneer je parket, laminaat of tapijt wil leggen of de ruimte opnieuw wil betegelen. Doe je dit niet, dan zit je in de toekomst misschien met een scheve vloer opgezadeld. Je kan dus stellen dat je vloer egaliseren het belangrijkste aspect is van een vloer leggen. Een egale vloer is de basis. En dan kijk je al snel naar egaline. Dat is een egalisatiemortel die vanzelf nivelleert en in geen tijd voor een effen vloer zorgt.

Dit kan je zelf laten doen, maar fouten zullen later zichtbaar zijn. Is je budget voldoende en wil je zeker zijn dat alles goed wordt uitgevoerd? Dan kan je op zeker spelen en een paar prijsoffertes vergelijken voor je het egaliseren van je vloer.

Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Wanneer vloer egaliseren?

Om ervoor te zorgen dat je vloer mooi afgewerkt is, moet je zorgen dat je ondergrond mooi effen en vlak is. Door je vloer te egaliseren zorg je voor een resultaat zonder niveauverschil waar je later de vloer op kan leggen.

Egaliseren met egaline of egalisatiemortel help om niveauverschillen uit je ondervloer te krijgen, maar het is geen wondermiddel. Egaliseren wordt vooral gedaan:

  • Wanneer je een klein verschil hebt in niveau tussen twee delen van je vloer. Alles tot 2 à 3 centimeter kan je oplossen met egaline.
  • Wanneer je een deel van je vloer wilt ophogen tot de hoogte van de rest van de ruimte.
  • Om een dunne ondervloer te creëren bij het plaatsen van parket of laminaat.

Hoe dik vloer egaliseren?

Egaline of andere producten om je vloer te egaliseren zijn vooral bedoeld als ondergrond. Je hoeft ze dus niet dik aan te leggen, want er komt nog een vloer bovenop. Bovendien is egaline een duur product. Je kan het in theorie opgieten tot een dikte van 2 à 3 centimeter, maar dat kost je handenvol geld. Meestal zal je kiezen voor een dikte van 1 à 2 millimeter.

Zit je toch met een aanzienlijk hoogteverschil dat je moet overbruggen? Dan kan je de oude chape beter laten uitbreken en een nieuwe chape gieten.

Egaline aanbrengen: vloer egaliseren

Egaline is een vloeibaar middel dat bestaat uit een kunsthars en cement. Je kan het uitgieten over je ondergrond en is op dit moment misschien wel het populairste egalisatiemiddel. Het is sterk, flexibel en ziet eruit als beton. Daarom zie je het steeds vaker als uiteindelijke vloerbedekking voorkomen.

Welk type egaline kiezen?

Welk type egaline je kiest hangt af van het soort ondergrond waar je op werkt en de dikte van de laag egaline die je nodig hebt. Klinkt ingewikkeld, maar in principe vast het onderscheid gemakkelijk te maken. Zit je met een betonnen ondergrond of eentje op basis van cement, dan kan je kiezen voor egaline op basis van cement. Kalkondergronden behandel je dan weer met een egaline op kalkbasis. 

Egaline als afwerking?

Egaline is eigenlijk bedoeld als ondergrond, niet echte vloerafwerking om later op te lopen. Je kan egaline op elk soort ondergrond aanbrengen. Tegels, hout, betonvloer of laminaat, maakt weinig uit. Maar als afwerkingsvloer is het niet aan te raden. Egaline is gevoelig aan scheurvorming omdat het snel uitdroogt. Verder blijven onregelmatigheden duidelijk zichtbaar, zelfs na afwerking en aanbrengen van een coating. Je gebruikt het dus beter niet als afwerking voor je vloer.

Vloer egaliseren, hoeveel kost het?

Hoe dikker de laag egaline die je wil leggen, hoe duurder de prijs om je vloer te laten egaliseren, dat is logisch. Aangezien je egaline meestal maar legt tot een dikte van 3 millimeter, kan je de kosten dus gaan opdelen per extra millimeter die erbij komt.

Egaliseren van vloeren tot 1 millimeter kost je gemiddeld rond de € 6 per m². Doe je daar een extra millimeter bij, dan betaal je een dikke € 10 per m² vloer egaliseren. De prijzen om een vloer te egaliseren tot diktes van 3 millimeter schommelen tussen de € 15 - € 20 per m².

De prijzen in onderstaande tabel zijn gemiddelde richtprijzen, geen exacte cijfers. Het loont dus de moeite om offertes van een paar vakmannen te vergelijken om zo de beste deal te vinden. Op zoek naar enkele erkende vakmensen uit jouw buurt? Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Vloer laten egaliseren Prijs per m²
tot 1 millimeter € 6 - € 8
tot 2 millimeter € 8 - € 11
tot 3 millimeter € 17 - € 20

Stappenplan: egaliseren op parket of cement

Houten vloer

Stap 1: voorbereiden

Kijk of je uitstekende planken kan vastschroeven. Hoe vlakker de ondergrond, hoe gemakkelijker je later het egalisatiemiddel kan verdelen over de vloer.

Stap 2: reinigen en opvullen

Als de planken goed vast liggen, is het tijd om de ondergrond te reinigen door te stofzuigen, te vegen en de vetvlekken te verwijderen. Breng ook een hechtmiddel aan.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 3: egaliseren

Controleer goed of je een zelfnivellerend egalisatiemiddel voor houten vloeren hebt. Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 4: uitdrogen

Laat één à twee dagen uitdrogen.

Betonvloer

Stap 1: reinigen en opvullen

Reinig de ondergronden zorg dat die droog, vet- en stofvrij is. Informeer ook of je een fixeermiddel nodig hebt.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 2: egaliseren

Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Kijk op de verpakking om te zien hoeveel egalisatiemiddel je nodig hebt. Gemiddeld mag je rekenen op 2 à 3 kilogram per vierkante meter.

Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 3: uitdrogen

Laat een dag of twee uitdrogen en werk af met een primer. Daarna kan je de vloerbedekking aanbrengen.

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten vloer egaliseren

dinsdag 19 oktober 2021

Vloer egaliseren en Kurkvloer leggen

Momenteel ligt er een originele planken vloer (oud en on-egaal) met daarop een oude laminaat. De vloer zou dus eerst moeten geëgaliseerd worden en daarna een donkere kurkvloer met houtprint (donker grijs). De kamer is ongeveer 16m².


Vloerwerken Gent
woensdag 06 oktober 2021

Egaliseren vloer

Zoek een vakman voor het egaliseren van een vloer. Het betreft 3 aaneengesloten ruimtes op het gelijkvloers. (Keuken, berging en living). In totaal gaat het over 70m². De egalisatie laag moet over een bestaande chape aangebracht worden. De chape is in redelijke staat, maar beschadigd door het verwijderen van de oude vloer en door het inslijpen van leidingen. De ingeslepen leidingen zijn terug opgevuld. Ter info: Op de egalisatie laag zal een click-vinyl aangebracht worden. (Zwevend geplaatst met ondervloer) Het aanbrengen van de egalisatie laag staat gepland voor februari 2022.


Vloerwerken Kessel-Lo
woensdag 29 september 2021

Vloer egaliseren

De woonkamer en keuken moet een afwerklaag krijgen zodat het mooi gelijk is overal. Het gaat om ongeveer 50/55 vierkante meter. Dit zou het liefst zo snel mogelijk moeten gebeuren zodat we voor de winter beneden kunnen zitten. Nadien doen we de afwerking zelf (leggen tegels)


Vloerwerken Lanaken
donderdag 29 juli 2021

Keukenvloer egaliseren en herbetegelen

Ten gevolge van een lek in de waterleiding, heeft de loodgieter een geul doorheen de volledige keuken opengebroken, vanaf de 'technische ruimte' -achteraan de keuken- tot aan de spoelbak -vooraan de keuken-. Het lek is dus hersteld, maar de vloer (tegelvloer 14,5 m²) dient verder te worden uitgebroken, de geul dient terug te worden opgevuld en de totale vloeroppervlakte moet worden geëgaliseerd en terug betegeld. Dit is in een appartement.


Vloerwerken Antwerpen
woensdag 21 juli 2021

Vloer egaliseren en laminaat plaatsen

Ik wens de vloer te egaliseren van de slaapkamer (4 x5m?) en nieuw laminaat te leggen. Dit op de eerste verdieping van een rijwoning


Vloerwerken Oudenaarde
zondag 04 juli 2021

Vloer egaliseren op twee verdiepingen

Ik zoek een vakman die 130 vierkante meter vloer kan egaliseren, verdeeld over de eerste en tweede verdieping in het kader van een verbouwing. Mogelijks ook een nieuwe vloerbedekking te plaatsen door de vloerder die de egalisatie voorziet.


Vloerwerken Leuven
donderdag 01 juli 2021

Chapewerken uitvoeren

Wij gaan onze bovenverdieping renoveren en willen op de hele verdieping een nieuwe vloerafwerking plaatsen. Technieken (sanitair en elektriciteit) verlopen ook in chape, er zou dus plaatselijk ingeslepen worden. Vloer vertoont lichte golvingen. Ik weet niet of we chape best uitbreken of egaliseren.


Vloerwerken Mariakerke
woensdag 19 mei 2021

Egaliseren vloer (met vloerverwarming)

Ik zou laminaat willen leggen maar onze vloer dient geëgaliseerd te worden. Het zou gaan om een 70m². Het zijn 2 ruimtes die in elkaar lopen. Het zou gaan om meer dan 2cm dat moet geëgaliseerd worden. Er liggen nu tegels.


Vloerwerken Grimbergen
vrijdag 26 februari 2021

Vloer egaliseren

Ik zou graag 2 vloeren laten egaliseren: 1) tegelvloer van 40 vierkante meter 2) betonvloer van 60 vierkante meter


Vloerwerken Poppel
vrijdag 05 februari 2021

Egaliseren zoldervloer

Voor onze zoldervloer, die tot kamer wordt omgebouwd, willen wij onze chappe egaliseren. Wij dachten aan Fermacell egalisatiekorrels doordat het belangrijk is om het geluid tegen te houden. De vloer is ca 62 m²


Vloerwerken Lebbeke
vrijdag 25 december 2020

Egaliseren van chape

Een kamer van 11 m² op het 1e verdiep zou geëgaliseerd moeten worden om een kurkvloer te kunnen leggen. De oude chape is wat te korrelig geworden.


Vloerwerken Putte
woensdag 09 december 2020

Egaliseren bestaande vloer

In mijn woning ligt een rustieke vloer met voegen van ongeveer 10mm en 2 a 3mm diepte. Deze voegen zouden geëgaliseerd moeten worden omdat ik daar een nieuwe vloer met een dikte van 4 5mm op ga leggen. De oppervlakte die behandeld moet worden is 45-50 vierkante meter.


Vloerwerken Bocholt
maandag 23 november 2020

Vloer egaliseren

Ik zoek iemand die mijn vloer kan egaliseren. Het zou gaan om een 50m². Ik heb een huis gekocht en een deel is in osb-platen en de andere in oude vloer. Hier zit echter een hoogteverschil op, ik zou dit willen wegwerken voor er een nieuwe vloer op komt.


Vloerwerken Oostende
zaterdag 14 november 2020

Egaliseren van de zoldervloer

Egaliseren zoldervloer boven de garage. De oppervlakte van de garage is ongeveer 20 vierkante meter. Eenmaal dit in orde zouden we hierop een eenvoudig vloer willen aanleggen.


Vloerwerken Kessel-Lo
zondag 01 november 2020

Vloer egaliseren

Mijn living moet geëgaliseerd worden. Ongeveer 32 vierkante meter. Ondergrond is tegel.


Vloerwerken Stabroek
zondag 25 oktober 2020

Betonvloer egaliseren

Begin volgend jaar beginnen wij met de renovatie van onze woning. We hebben een ruimte waar de vloer gelijk gelegd moet worden met het niveau van de andere kamers. Er liggen momenteel tegels in deze ruimte en de overgang tussen de rest van het huis en deze ruimte sluit mooi aan, maar geleidelijk aan helt de vloer richting de achterdeur. . De bedoeling is dus we de tegels er uit gaan halen en de vloer ter hoogte van de achterdeur gelijk gemaakt wordt met het laagste punt. Dan zou de vloer gelijk gelegd moeten worden zodat dit aansluit op de tegels van de ruimte daarnaast. Nadien wordt er overal steentapijt gelegd. Nu vroeg ik me af of egalisatie de beste oplossing is voor dit probleem om de vloer opnieuw egaal te krijgen? Het gaat om een ruimte van 15m²


Vloerwerken Tienen
woensdag 14 oktober 2020

Egaliseren houten vloer

Houten vloer moet geëgaliseerd worden. De oppervlakte van de vloer is ongeveer 60 vierkante meter.


Vloerwerken Gent
maandag 14 september 2020

Egaliseren van chape

Zoek een stielman die een chape kan egaliseren. Op die chape waren vroeger tegels gelijmd met tegellijm op cementbasis. De tegels zijn verwijderd maar op 95% van het oppervlak is de lijm nog aanwezig (zit behoorlijk vast). Egalisatielaag (zo dun mogelijk) schat ik op 3 tot 5mm. Betreft 1 grote ruimte van ongeveer 35m² en een aansluitende hal van 2m². Het betreft een appartement op de 5de verd, straatzijde Kleine lift - 3 prs/300kg- aanwezig


Vloerwerken Oostende
donderdag 10 september 2020

Zoldervloer egaliseren

Graag zou ik mijn zolder willen egaliseren om later zelf parket of laminaat op te voorzien. Ongeveer 4x5m


Vloerwerken Kieldrecht (Beveren)
woensdag 02 september 2020

Egaliseren vloer garage

Ik zou graag mijn garage van ongeveer 45m² willen egaliseren. Er ligt momenteel stenen tegels maar ze liggen niet mooi recht.


Vloerwerken Brasschaat
woensdag 26 augustus 2020

Betegelen badkamervloer

Egaliseren van de vloer + betegelen van de vloer in de badkamer. Ruimte is 5 à 6 vierkante meter. Tegels zijn 20cm x 20 cm.


Vloerwerken Wilrijk
woensdag 05 augustus 2020

Egaliseren zoldervloer met verschil van maximaal 7cm

Egaliseren van een betonnen zoldervloer met een oppervlatke van ongeveer 60 m². Hoogteverschil tot maximaal 7 centimeter moet worden weggewerkt. Doel: inrichten van slaapkamers / speelkamer


Vloerwerken Tiegem
vrijdag 24 juli 2020

Laminaat plaatsen

Wij wensen een laminaat vloer te laten leggen op onze eerste verdieping. Dit omvat 2 kamers en de overloop. Een oppervlakte van ongeveer 45m² in totaal. Momenteel is er een onregelmatige houten vloer (die ook het plafond van beneden is). Er dient dus zeker ook een ondervloer gelegd te worden om te egaliseren.


Vloerwerken Aaigem
maandag 22 juni 2020

Vloer egaliseren en tegels leggen

Ik wil een bestaande vloer in de inkom vervangen door andere vloer tegels. Ik zoek iemand om de vloer te egaliseren en de nieuwe tegels te plaatsen. De inkom is 21 m².


Vloerwerken Temse
zaterdag 20 juni 2020

Nieuwe tegelvloer plaatsen in atelier

Nieuwe tegelvloer plaatsen in atelier. Graag egaliseren én plaatsen van tegels en plinten. Het betreft ong. 25m² tegels en ong. 27m plinten.


Vloerwerken Schoten
vrijdag 12 juni 2020

Zolder vloeg egaliseren en vloerbedekking leggen

Ik zou graag onze zoldervloer laten afwerken met laminaat. Ik spreek van 25m² en er is nog niks aangekocht van vloerbedekking, deze zouden we dan aankopen bij de vakman, de vloer moet ook nog geëgaliseerd worden. Liefst tot 3cm max dikte maar als de vakman iets anders zegt gaan we dat advies zeker opvolgen.


Vloerwerken Evergem
maandag 08 juni 2020

Egaliseren + plakken pvc vloer

Tapijt weg halen op bovenverdieping. Vervangen door PVC tegels. Vloer dient vermoedelijk eerst geëgaliseerd te worden. Totale opp. vloer is ong. 60m².


Vloerwerken Erpe-Mere
donderdag 04 juni 2020

Vloer egaliseren

Graag wens ik mijn vloer te laten egaliseren zodat deze "klaar" is om er vervolgens laminaat op te plaatsen. De huidige ondervloer bestaat uit chape. De dikte van het egaliseren zal ongeveer 2 tot 4 mm bedragen. De oppervlakte van de drie (slaap)kamers is in totaliteit 36m²


Vloerwerken Wilrijk
maandag 06 april 2020

Betonvloer verhogen en egaliseren

Graag zou ik mijn garagevloer willen laten afwerken. Momenteel ligt er een betonnen vloer, deze zou nog 3cm hoger moeten en voorzien worden van een proper glad oppervlak. 33 m².


Vloerwerken Waasmont
zaterdag 04 april 2020

Vloer egaliseren

Ik wil de vloer voor de badkamer laten egaliseren. Gaat over een ruimte van 4 op 3 bij benadering. Houten ondervloer en draagconstructie op 1e verdieping. Huis dateert van eind 19e eeuw. Eventueel ook betegelen als dit een haalbare optie is.


Vloerwerken Brugge
Offertes aanvragen