Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Vloer egaliseren parket of cement

Vloer egaliseren

Vloer egaliseren

Hulp nodig om je vloer te egaliseren? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Vloer egaliseren?

Voor je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondergrond te egaliseren. Doe je dit niet, dan zit je in de toekomst misschien met een scheve vloer opgezadeld.

Wil je graag een erkende specialist om je te helpen of ben je op zoek naar prijzen voor jouw project? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je buurt.

Stappenplan: egaliseren op parket of cement

Houten vloer

Stap 1: voorbereiden

Kijk of je uitstekende planken kan vastschroeven. Hoe vlakker de ondergrond, hoe gemakkelijker je later het egalisatiemiddel kan verdelen over de vloer.

Stap 2: reinigen en opvullen

Als de planken goed vast liggen, is het tijd om de ondergrond te reinigen door te stofzuigen, te vegen en de vetvlekken te verwijderen. Breng ook een hechtmiddel aan.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 3: egaliseren

Controleer goed of je een zelfnivellerend egalisatiemiddel voor houten vloeren hebt. Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 4: uitdrogen

Laat één à twee dagen uitdrogen.

Betonvloer

Stap 1: reinigen en opvullen

Reinig de ondergronden zorg dat die droog, vet- en stofvrij is. Informeer ook of je een fixeermiddel nodig hebt.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 2: egaliseren

Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Kijk op de verpakking om te zien hoeveel egalisatiemiddel je nodig hebt. Gemiddeld mag je rekenen op 2 à 3 kilogram per vierkante meter.

Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 3: uitdrogen

Laat een dag of twee uitdrogen en werk af met een primer. Daarna kan je de vloerbedekking aanbrengen.

Wat is egaline?

Egaline is een vloeibaar middel dat bestaat uit een kunsthars en cement. Je kan het uitgieten over je ondergrond en is op dit moment misschien wel het populairste egalisatiemiddel. Het is sterk, flexibel en ziet eruit als beton. Daarom zie je het steeds vaker als uiteindelijke vloerbedekking voorkomen.

Je kan egaline op elk soort ondergrond aanbrengen. Enige voorwaarde is dat je de vloer op voorhand stabiel en waterdicht maakt.

Vloer egaliseren, hoeveel kost het?

De prijs hangt af van het type vloer en de oppervlakte die je onder handen wil nemen. Hout egaliseren is duurder dan beton. Heb je een onregelmatige ruimte? Dan kan dit de kostprijs doen stijgen. In de tabel vind je enkele richtprijzen die je op weg helpen.

Soort vloer Prijs per m²
Beton € 10 - € 25
Hout € 45 - € 75

Vraag gratis offertes aan

Offertes aanvragen