Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Tegelzetter vloer leggen tegels

Vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Zoek je een duurzame vloertegel voor je woning? Een overzicht van tegels, richtprijzen en de beste vakmensen uit je regio vind je hier.

Hoe vloertegels leggen: bevestigingsmethode

Vloertegels leggen in een mortelbed

Wanneer je vloertegels in een mortelbed legt, maak je gebruik van 3 lagen. Onderaan komt de stabilisé. Dit is een stabiliseerlaag die bestaat uit zand en cement en het grote gewicht van de vloer opvangt en draagt. Deze laag stabilisé is minstens 7 centimeter dik. Daarboven komt een laag mortelbed die ervoor zorgt dat je tegels niet los komen. Bij de meeste soorten natuursteen kan je de tegels best in zo'n mortelbed leggen.

Let op dat de laag mortelbed niet te dik ligt. Vaak is een centimeter al voldoende. Maak je de laag dikker, dan heb je het gevaar dat je vloertegels gaan verzinken in de lijmlaag.

Met de methode van een mortelbed worden de tegels ingemetseld en dus heb je weinig ruimte om fouten te maken. Een slecht geplaatste tegel kan je nooit meer recht leggen zonder uit te breken.

Vloertegels leggen met natte chape

Een andere manier om vloertegels te leggen is om te werken met een natte chape. Die gebruik je vooral wanneer je werkt met dunne tegels. Voor je de tegels op de natte laag chape legt, strooi je er best nog wat droog cement over. Dat zorgt voor een betere hechting.

Groot voordeel van een natte chape: het is gemakkelijk te combineren met vloerverwarming.

Vloertegels lijmen met kleefcement

De meeste keramische tegels worden tegenwoordig standaard ingelijmd op een droge chape. Werk je met dikkere tegels, dan wordt zowel de tegel als de ondergrond helemaal ingelijmd. Deze techniek staat bekend als dubbel verlijmen en wint aan populariteit.

Zoals altijd blijft een effen ondergrond belangrijk. De meeste fouten ontstaan door een slecht geëgaliseerde ondergrond of door oneffenheden in de hoeken.

Bij twijfel over de juiste methode om vloerentegels te leggen, doe je het best beroep op een professioneel vloerder. Hij of zij beschikt over de kennis en over de juiste materialen om jouw nieuwe vloer te plaatsen. Wil je enkele rake tips ontvangen of gratis een paar offertes naast elkaar leggen? Gebruik de gratis offertedienst om enkele voorstellen voor jouw tegelvloer te ontvangen

Vrijblijvend offertes vergelijken?

Soorten tegels en de voordelen

Natuursteen tegel

Aan een natuursteen hangt een verhaal vast en net dat maakt ze aantrekkelijk. Onze planeet bevat een haast eindeloze variatie aan stenen en in theorie kan je die allemaal in jouw vloer verwerken. Graniet, marmer, hardsteen, basalt of zandsteen zijn de populairste. Wil je iets anders? Geen probleem, de keuze is aan jou. De kleuren van de stenen gaan van zandkleur tot peilloos zwart en alles daartussenin. Natuursteen is een ambachtelijk product waar heel wat arbeid in kruipt. Dat voel je aan de prijs.

 • Natuurstenen zijn zeer duurzaam
 • Uitgebreide keuze
 • Elke steen is ander. Je bent dus zeker van een unieke vloer
 • Niet de goedkoopste steen
 • Let op met onderhoud. Sommige stenen verdragen geen zuur of zijn minder krasbestendig.

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van - onder andere - klei en zand. De mix krijgt de juiste vorm en wordt op hoge temperatuur gebakken. Extra mineralen zorgen voor stevigheid en een glazuurlaag maakt de tegel bestand tegen water en geeft hem zijn typisch glanzende uiterlijk. Keramische tegels kan je heel gemakkelijk verven. Dus als je dacht dat bij natuurstenen al veel mogelijkheden waren, is de keuze hier bijna eindeloos. Van sierlijke patronen over egale kleuren tot Mondriaanse kunstwerken. You name it, we got it!

Denk ook al even na over welke voegen je graag wil? Dikke of dunne? Donkere voeg of toch liever wat lichter? Geen onbelangrijke keuze, want voegen dienen niet enkel om de vloer mooier te maken. Ze hebben ook een grote invloed op de stevigheid.

 • Oneindig veel keus
 • Goedkoper dan natuursteen
 • Gemakkelijk onderhoud
 • Let op met kwaliteit. Keramische tegels hebben een eerste en tweede keus.
Tegelzetter vloer laten leggen tegels
Vloertegel laten leggen door tegelzetter

Cementtegels

Cementtegels zijn te vergelijken met de oude tegels in kleurrijke patronen. Ze zijn vaak dikker en kleiner dan keramische tegels en worden ook wel Portugese tegels genoemd en geven de ruimte een retro toets. Cementtegels zijn meer poreus dan keramische tegels, want wil zeggen dat ze gevoeliger zijn aan vocht en vuil. Dat kan je oplossing door de tegels te behandelen met een product dat beschermt tegen water en vocht, zodat ze wel geschikt zijn voor jouw badkamer. Vraag bij de vloerder advies over de kwaliteit van de tegels. Tegels met een harde toplaag gaan na verloop van tijd een beetje glanzen. Bij een zachtere toplaag worden de tegels doffer bij intens gebruik.

Laminaatvloer

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

 • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
 • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
 • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
 • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

De opvallendste voordelen van laminaat

 • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
 • Grote variatie
 • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
 • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

En de nadelen van laminaat

 • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
 • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Parketvloer

Een parketvloer kan je moeilijk omschrijven als een echte tegelvloer. Maar wie toch wil kiezen voor het uitzicht van parket zonder de nadelen, kan kiezen voor een keramische parketvloer. Keramisch parke  heeft de look en feel van parket, maar bestaat uit keramische tegels. Het is net alsof er een badkamervloer in hout ligt. Bovendien zijn de keramische tegels goed bestand tegen vocht en krassen.

Kurkvloer en kurktegels

Kurk is misschien een vreemd materiaal om aan dit lijstje toe te voegen, maar toch een interessante optie om wat grondiger te bekijken. Het ecologische karakter en de duurzaamheid van een kurkvloer zijn slechts twee van de vele redenen om eentje te overwegen.

Je kan de kurkvloeren opdelen in twee categorieën. Enerzijds de traditionele kurktegels die je op de ondervloer gaat verlijmen of plakken. Anderzijds kan je kiezen voor klikvloeren. Ze bezitten een  functionele klikverbinding, waardoor je ze vlotter kan leggen. Deze zwevende kurkvloeren staan bij producent en vloerders bekend als kurklaminaat, omdat het systeem exact hetzelfde is al bij een gewone laminaatvloer.

Vloerder legt kurkvloer
118 Parket Vloer Lakken

Gietvloer en betontegels

Een gietvloer wordt - nogal letterlijk - gegoten. Het resultaat is een naadloze vloer met een strakke en moderne uitstraling. Net omdat de vloer naadloos is, is dit een volledig waterdichte vloer voor de badkamer. Het is een zeer hygiënische vloer omdat er zich geen vuil of bacteriën kunnen nestelen in voegen. Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen boven elkaar. De bovenste laag kan zodanig behandeld worden dat je een antislip vloer in de badkamer krijgt. Dit is zeker geen overbodige luxe in een badkamer.

Een betonvloer is in principe ook een gegoten vloer. De lagen zijn anders opgebouwd. Enkel het bovenste laagje is van beton. Om aan beton een strakke look te geven, wordt het beton gepolierd. De toplaag wordt glanzend gemaakt en verstevigd. Of je laat je betonvloer polijsten. Hierbij wordt een klein laagje afgeschuurd. Het resultaat is een gespikkelde vloer.

Kostprijs vloertegels leggen

De prijs van het leggen van vloertegels hangt af van enkele factoren. Het type tegel bepaalt al heel wat van die prijs. Tegels in natuursteen kosten je vaak meer dan keramische tegels. Betontegels kunnen ook serieus oplopen in prijs. Gemiddeld mag je voor natuursteen als snel een prijs tussen de € 30 à € 80 per m² rekenen. De maximumprijs van keramische tegels ligt iets lager, ergens rond de € 30 à € 60 per m²

Ben je op zoek naar een overzicht van de meest voorkomende vloertegels? Dan kan je de tabel hieronder raadplegen en enkele richtprijzen vergelijken.

Prijzen blijven natuurlijk maar schattingen, dus wil je heel gericht een voorstel voor jouw project? Vergelijk dan gratis offertes via onze online offertepagina bij erkende vakmensen uit je regio.

Product Gemiddelde prijs
Tarief van de vakman € 35 – € 50 per m²
Natuursteen tegels € 30 – € 80 per m²
Keramische tegels € 16 – € 60 per m²
Betontegels tot € 100 per m²
Kurkvloer € 30 - € 65 per m²
Keramische parketvloer € 30 - € 100 per m²
Eventuele vloerverwarming € 40 – € 50 per m²

Slijtklassen voor keramische tegels

Wil je weten of je een sterke tegel vast hebt? Dan moet je naar de slijtklasse kijken. Die geeft je een indicatie hoe goed de keramische tegel tegen krassen en vuil is bestand. Hoe hoger de klasse, hoe sterker de tegel.

Klasse Gevoeligheid Toepassing
1 Zeer gevoelig aan slijtage. Je leg deze tegel best niet op plekken die druk belopen worden. Badkamer, slaapkamer
2 Slijtagegevoelig, maar al sterker dan klasse 1. Vermijd opnieuw plekken waar veel schoenen passeren. Slaapkamer, toilet, bovenverdiepingen
3 De degelijke middenmoot. Tegels uit klasse 3 kan je in de meeste ruimtes gebruiken. Bovenverdieping, eventueel woonkamer
4 Goed bestand tegen krassen en vuil. Gebruik ze met een gerust hard in drukke ruimtes. Keuken, inkomhal, werkkamer
5 Niet slijtagegevoelig. Gebruik deze tegels wanneer de vloer intensief gebruikt wordt. Kantoor, terras

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten voor vloerders

dinsdag 19 oktober 2021

Vloer egaliseren en Kurkvloer leggen

Momenteel ligt er een originele planken vloer (oud en on-egaal) met daarop een oude laminaat. De vloer zou dus eerst moeten geëgaliseerd worden en daarna een donkere kurkvloer met houtprint (donker grijs). De kamer is ongeveer 16m².


Vloerwerken Gent
maandag 18 oktober 2021

Vloer gieten kelder

Een deel van de tegelvloer in de kelder is door vochtophoping omhoog gekomen. Voorlopig gaat het om een 20 à 25 -tal m² , maar de hele woning is onderkelderd en ik zie op verschillende plaatsen ook wel startende beschadigingen. Tegels zijn deels kapot en dienen te worden verwijderd. Vervolgens dient een industriële gietvloer te worden aangebracht.


Vloerwerken Maasmechelen
maandag 18 oktober 2021

Houten vloer renoveren en tussenwand plaatsen

Ik ben op zoek mijn huidige houten vloer in de badkamer te renoveren. De planken liggen rechtstreeks op de steunbalken; er moet ook een nieuwe douche en een nieuw toilet geïnstalleerd worden; + een wand plaatsen om privacy te bekomen voor gebruikers van douche en toilet; nadien indien mogelijk ook nog plafond keuken herstellen.


Vloerwerken Ganshoren
maandag 18 oktober 2021

Parket vloer laten leggen

Wij willen een parketvloer laten leggen van ongeveer 100m², maar er is ruimte om meer te leggen, dus de oppervlakte is te bespreken. Nu ligt daar gewone chape.


Vloerwerken Wommelgem
zondag 17 oktober 2021

Parketvloer renoveren op gelijkvloers en verdieping

leveren en plaatsen parketvloer in woning (gelijkvloers en verdieping - totale oppervlakte 150 m²) Bestaande vloer kunnen we zelf uitbreken


Vloerwerken Merchtem
zaterdag 16 oktober 2021

Vloerwerken ifv vloerverwarming

Graag hadden we vloerverwarming gehad in plaats van de bestaande (lucht)verwarming. Hiervoor moet de tegelvloer uitgebroken worden, dan graag controleren of de chape voldoet + aanbrengen isolatie vloerverwarming en dan een nieuwe vloer plaatsen - parket/laminaat of soortgelijk. Totaaloppervlakte van +/- 150 m ² - gelijkvloers


Vloerwerken Hoeilaart
vrijdag 15 oktober 2021

Bestaande vloer uitbreken en vervangen door een nieuwe keramische tegels

Wij zijn op zoek naar een ernstige, professionele vakman, met verschillende jaren ervaring om +/- 60m2 vloeren te leggen op het gelijkvloers.


Vloerwerken Nieuwpoort
maandag 11 oktober 2021

Betonvloer leggen

We zouden graag onze vloer uitbreken en een betonnen vloer laten leggen. Graag zouden we eens willen luisteren wat de mogelijkheden zijn. Het gaat om een goeie 30m². Nu liggen er tegels in. We zouden graag een industriële look creëren


Vloerwerken Gentbrugge
maandag 11 oktober 2021

Chape gieten garagevloer

Vloer van garage is ingezakt, tegelvloer was gelegd op ondergrond van zand, deze is verzakt. Dus, graag tegels verwijderen en een chape gieten - verdere afwerking is niet nodig, is enkel om de wagen te parkeren. Oppervlakte +/- 20 m²


Vloerwerken Brussel
maandag 11 oktober 2021

Parketvloer leggen

Ik zoek iemand die parketvloer kan leggen (11m²) Het parket wordt voorzien.


Vloerwerken Evere
zondag 10 oktober 2021

Tuinhuis bevloeren: chape ophogen

Voor een tuinhuis van 3 op 4m, moet er een vloer met ophoging van +- 4cm komen. Dus eerst soort chape en dan vloer lijmen.


Vloerwerken Deinze
zaterdag 09 oktober 2021

Nieuwe laminaatvloer leggen

We hebben een huis aangekocht van 2005 en zouden graag de leefruimte, keuken en de gang vernieuwen zonder veel breekwerk, daarom wss. laminaat. Nu bestaat deze ruimtes uit vloer en deels parket.


Vloerwerken Neeroeteren
donderdag 07 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Op begane grond hebben we natuurstenen vloer, op de eerste verdieping - laminaat. We willen graag die vervangen door multiplank.


Vloerwerken Lommel
woensdag 06 oktober 2021

Egaliseren vloer

Zoek een vakman voor het egaliseren van een vloer. Het betreft 3 aaneengesloten ruimtes op het gelijkvloers. (Keuken, berging en living). In totaal gaat het over 70m². De egalisatie laag moet over een bestaande chape aangebracht worden. De chape is in redelijke staat, maar beschadigd door het verwijderen van de oude vloer en door het inslijpen van leidingen. De ingeslepen leidingen zijn terug opgevuld. Ter info: Op de egalisatie laag zal een click-vinyl aangebracht worden. (Zwevend geplaatst met ondervloer) Het aanbrengen van de egalisatie laag staat gepland voor februari 2022.


Vloerwerken Kessel-Lo
woensdag 06 oktober 2021

Nieuwe parketvloer leggen

Plaatsen van 14m² parketvloer van Quick-Step - PARKET - INTENSO | INT3903 - verlijmd. enkel plaatsing (aankoop al gedaan)


Vloerwerken Grobbendonk
dinsdag 05 oktober 2021

Betonvloer binnen en buiten plaatsen

Wij zouden graag een betonvloer willen binnen en buiten. Garageruimte 12 cm diepte, 20m² : folie, beton, versterkt met glasvezel of wapenigsnet, aanbrengen kwartslaag, machinaal afpolieren, aanbrengen curingcompound, breuklijnen inslijpen. Buitenruimte (zal overdekt worden) van 22m², diepte 15 cm, ondergrond is grind. Buiten een bekisting te voorzien. Er zijn 2 muren, maar de andere 2 zijden hebben een bekisting nodig.


Vloerwerken Mariakerke
dinsdag 05 oktober 2021

Chape gieten

Gelijkvloers 90 m ² zou van chape (10 à 15 cm dik) en egaliseer (1 cm dik) moeten worden voorzien, liefst op korte termijn. Momenteel liggen er nog tegels her en der verspreid, (ik ben bezig met de sleuven voor de riolering), maar die kan ik -in overleg met vakman- eventueel zelf voorafgaand aan de werken verwijderen. -


Vloerwerken Neeroeteren
dinsdag 05 oktober 2021

Parketvloer plaatsen op tegelvloer

Aangezien ik de schouw heb afgebroken, is er nu een deel vloer dat niet is afgewerkt, en dus lijkt het nodig de hele vloer ineens te vervangen aangezien er anders steeds een té duidelijk kleurverschil in de parket zal zijn. Er zou dus in de woonkamer een nieuwe parket (16 m²) moeten worden geplaatst, bovenop een tegelvloer. Ikzelf zal de huidige 3-laagse parketvloer al uitbreken en de lijmresten zoveel mogelijk verwijderen. Dit zou ik op korte termijn willen laten realiseren.


Vloerwerken Loenhout
maandag 04 oktober 2021

Tegelvloer leggen

Ik zoek een vloerder voor het vernieuwen van vloer badkamer, kleine hal en keuken. Tegels. Ken de oppervlakte niet van buiten.


Vloerwerken Zellik
maandag 04 oktober 2021

Granieten vloer uitbreken en keramische tegels plaatsen

Oude, granieten vloer opbreken en opruimen en een nieuwe vloer met keramische tegels van 60x60 plaatsen. In totaal 27m² vloer zetten plus chape voorzien.


Vloerwerken Houthalen
woensdag 29 september 2021

Vloer egaliseren

De woonkamer en keuken moet een afwerklaag krijgen zodat het mooi gelijk is overal. Het gaat om ongeveer 50/55 vierkante meter. Dit zou het liefst zo snel mogelijk moeten gebeuren zodat we voor de winter beneden kunnen zitten. Nadien doen we de afwerking zelf (leggen tegels)


Vloerwerken Lanaken
woensdag 29 september 2021

Parket plaatsen in 3 ruimtes

Wij hebben 2 kamers met oppervlakte van 9m² en 16m² plus traphal van 4m². Allebei met resten van tapijt lijm. Het zou eerst geëgaliseerd moeten worden en daarna zou er parket geplaatst moeten worden.


Vloerwerken Mechelen
maandag 27 september 2021

Houten vloeren renoveren

Ik ben op zoek mijn huidige houten vloer te renoveren. De planken liggen rechtstreeks op de steunbalken. Het zijn 3 verdiepingen, op 1 verdiepingen zou ik ze willen houden en de andere mogen vervangen worden. 80m² + 100m²


Vloerwerken Lier
maandag 27 september 2021

Betonplaat op volle grond plaatsen

Wij zouden graag een betonplaat laten plaatsen. 75m² betonplaat op volle grond, gelijkvloers, alles is uitgegraven.


Vloerwerken Erembodegem
Offertes aanvragen