Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Tegelzetter vloer leggen tegels

Vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Zoek je een duurzame vloertegel voor je woning? Een overzicht van tegels, richtprijzen en de beste vakmensen uit je regio vind je hier.

Hoe vloertegels leggen: bevestigingsmethode

Vloertegels leggen in een mortelbed

Wanneer je vloertegels in een mortelbed legt, maak je gebruik van 3 lagen. Onderaan komt de stabilisé. Dit is een stabiliseerlaag die bestaat uit zand en cement en het grote gewicht van de vloer opvangt en draagt. Deze laag stabilisé is minstens 7 centimeter dik. Daarboven komt een laag mortelbed die ervoor zorgt dat je tegels niet los komen. Bij de meeste soorten natuursteen kan je de tegels best in zo'n mortelbed leggen.

Let op dat de laag mortelbed niet te dik ligt. Vaak is een centimeter al voldoende. Maak je de laag dikker, dan heb je het gevaar dat je vloertegels gaan verzinken in de lijmlaag.

Met de methode van een mortelbed worden de tegels ingemetseld en dus heb je weinig ruimte om fouten te maken. Een slecht geplaatste tegel kan je nooit meer recht leggen zonder uit te breken.

Vloertegels leggen met natte chape

Een andere manier om vloertegels te leggen is om te werken met een natte chape. Die gebruik je vooral wanneer je werkt met dunne tegels. Voor je de tegels op de natte laag chape legt, strooi je er best nog wat droog cement over. Dat zorgt voor een betere hechting.

Groot voordeel van een natte chape: het is gemakkelijk te combineren met vloerverwarming.

Vloertegels lijmen met kleefcement

De meeste keramische tegels worden tegenwoordig standaard ingelijmd op een droge chape. Werk je met dikkere tegels, dan wordt zowel de tegel als de ondergrond helemaal ingelijmd. Deze techniek staat bekend als dubbel verlijmen en wint aan populariteit.

Zoals altijd blijft een effen ondergrond belangrijk. De meeste fouten ontstaan door een slecht geëgaliseerde ondergrond of door oneffenheden in de hoeken.

Bij twijfel over de juiste methode om vloerentegels te leggen, doe je het best beroep op een professioneel vloerder. Hij of zij beschikt over de kennis en over de juiste materialen om jouw nieuwe vloer te plaatsen. Wil je enkele rake tips ontvangen of gratis een paar offertes naast elkaar leggen? Gebruik de gratis offertedienst om enkele voorstellen voor jouw tegelvloer te ontvangen

Vrijblijvend offertes vergelijken?

Soorten tegels en de voordelen

Natuursteen tegel

Aan een natuursteen hangt een verhaal vast en net dat maakt ze aantrekkelijk. Onze planeet bevat een haast eindeloze variatie aan stenen en in theorie kan je die allemaal in jouw vloer verwerken. Graniet, marmer, hardsteen, basalt of zandsteen zijn de populairste. Wil je iets anders? Geen probleem, de keuze is aan jou. De kleuren van de stenen gaan van zandkleur tot peilloos zwart en alles daartussenin. Natuursteen is een ambachtelijk product waar heel wat arbeid in kruipt. Dat voel je aan de prijs.

 • Natuurstenen zijn zeer duurzaam
 • Uitgebreide keuze
 • Elke steen is ander. Je bent dus zeker van een unieke vloer
 • Niet de goedkoopste steen
 • Let op met onderhoud. Sommige stenen verdragen geen zuur of zijn minder krasbestendig.

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van - onder andere - klei en zand. De mix krijgt de juiste vorm en wordt op hoge temperatuur gebakken. Extra mineralen zorgen voor stevigheid en een glazuurlaag maakt de tegel bestand tegen water en geeft hem zijn typisch glanzende uiterlijk. Keramische tegels kan je heel gemakkelijk verven. Dus als je dacht dat bij natuurstenen al veel mogelijkheden waren, is de keuze hier bijna eindeloos. Van sierlijke patronen over egale kleuren tot Mondriaanse kunstwerken. You name it, we got it!

Denk ook al even na over welke voegen je graag wil? Dikke of dunne? Donkere voeg of toch liever wat lichter? Geen onbelangrijke keuze, want voegen dienen niet enkel om de vloer mooier te maken. Ze hebben ook een grote invloed op de stevigheid.

 • Oneindig veel keus
 • Goedkoper dan natuursteen
 • Gemakkelijk onderhoud
 • Let op met kwaliteit. Keramische tegels hebben een eerste en tweede keus.
Tegelzetter vloer laten leggen tegels
Vloertegel laten leggen door tegelzetter

Cementtegels

Cementtegels zijn te vergelijken met de oude tegels in kleurrijke patronen. Ze zijn vaak dikker en kleiner dan keramische tegels en worden ook wel Portugese tegels genoemd en geven de ruimte een retro toets. Cementtegels zijn meer poreus dan keramische tegels, want wil zeggen dat ze gevoeliger zijn aan vocht en vuil. Dat kan je oplossing door de tegels te behandelen met een product dat beschermt tegen water en vocht, zodat ze wel geschikt zijn voor jouw badkamer. Vraag bij de vloerder advies over de kwaliteit van de tegels. Tegels met een harde toplaag gaan na verloop van tijd een beetje glanzen. Bij een zachtere toplaag worden de tegels doffer bij intens gebruik.

Laminaatvloer

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

 • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
 • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
 • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
 • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

De opvallendste voordelen van laminaat

 • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
 • Grote variatie
 • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
 • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

En de nadelen van laminaat

 • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
 • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Parketvloer

Een parketvloer kan je moeilijk omschrijven als een echte tegelvloer. Maar wie toch wil kiezen voor het uitzicht van parket zonder de nadelen, kan kiezen voor een keramische parketvloer. Keramisch parke  heeft de look en feel van parket, maar bestaat uit keramische tegels. Het is net alsof er een badkamervloer in hout ligt. Bovendien zijn de keramische tegels goed bestand tegen vocht en krassen.

Kurkvloer en kurktegels

Kurk is misschien een vreemd materiaal om aan dit lijstje toe te voegen, maar toch een interessante optie om wat grondiger te bekijken. Het ecologische karakter en de duurzaamheid van een kurkvloer zijn slechts twee van de vele redenen om eentje te overwegen.

Je kan de kurkvloeren opdelen in twee categorieën. Enerzijds de traditionele kurktegels die je op de ondervloer gaat verlijmen of plakken. Anderzijds kan je kiezen voor klikvloeren. Ze bezitten een  functionele klikverbinding, waardoor je ze vlotter kan leggen. Deze zwevende kurkvloeren staan bij producent en vloerders bekend als kurklaminaat, omdat het systeem exact hetzelfde is al bij een gewone laminaatvloer.

Vloerder legt kurkvloer
118 Parket Vloer Lakken

Gietvloer en betontegels

Een gietvloer wordt - nogal letterlijk - gegoten. Het resultaat is een naadloze vloer met een strakke en moderne uitstraling. Net omdat de vloer naadloos is, is dit een volledig waterdichte vloer voor de badkamer. Het is een zeer hygiënische vloer omdat er zich geen vuil of bacteriën kunnen nestelen in voegen. Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen boven elkaar. De bovenste laag kan zodanig behandeld worden dat je een antislip vloer in de badkamer krijgt. Dit is zeker geen overbodige luxe in een badkamer.

Een betonvloer is in principe ook een gegoten vloer. De lagen zijn anders opgebouwd. Enkel het bovenste laagje is van beton. Om aan beton een strakke look te geven, wordt het beton gepolierd. De toplaag wordt glanzend gemaakt en verstevigd. Of je laat je betonvloer polijsten. Hierbij wordt een klein laagje afgeschuurd. Het resultaat is een gespikkelde vloer.

Kostprijs vloertegels leggen

De prijs van het leggen van vloertegels hangt af van enkele factoren. Het type tegel bepaalt al heel wat van die prijs. Tegels in natuursteen kosten je vaak meer dan keramische tegels. Betontegels kunnen ook serieus oplopen in prijs. Gemiddeld mag je voor natuursteen als snel een prijs tussen de € 30 à € 80 per m² rekenen. De maximumprijs van keramische tegels ligt iets lager, ergens rond de € 30 à € 60 per m²

Ben je op zoek naar een overzicht van de meest voorkomende vloertegels? Dan kan je de tabel hieronder raadplegen en enkele richtprijzen vergelijken.

Prijzen blijven natuurlijk maar schattingen, dus wil je heel gericht een voorstel voor jouw project? Vergelijk dan gratis offertes via onze online offertepagina bij erkende vakmensen uit je regio.

Product Gemiddelde prijs
Tarief van de vakman € 35 – € 50 per m²
Natuursteen tegels € 30 – € 80 per m²
Keramische tegels € 16 – € 60 per m²
Betontegels tot € 100 per m²
Kurkvloer € 30 - € 65 per m²
Keramische parketvloer € 30 - € 100 per m²
Eventuele vloerverwarming € 40 – € 50 per m²

Slijtklassen voor keramische tegels

Wil je weten of je een sterke tegel vast hebt? Dan moet je naar de slijtklasse kijken. Die geeft je een indicatie hoe goed de keramische tegel tegen krassen en vuil is bestand. Hoe hoger de klasse, hoe sterker de tegel.

Klasse Gevoeligheid Toepassing
1 Zeer gevoelig aan slijtage. Je leg deze tegel best niet op plekken die druk belopen worden. Badkamer, slaapkamer
2 Slijtagegevoelig, maar al sterker dan klasse 1. Vermijd opnieuw plekken waar veel schoenen passeren. Slaapkamer, toilet, bovenverdiepingen
3 De degelijke middenmoot. Tegels uit klasse 3 kan je in de meeste ruimtes gebruiken. Bovenverdieping, eventueel woonkamer
4 Goed bestand tegen krassen en vuil. Gebruik ze met een gerust hard in drukke ruimtes. Keuken, inkomhal, werkkamer
5 Niet slijtagegevoelig. Gebruik deze tegels wanneer de vloer intensief gebruikt wordt. Kantoor, terras

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten voor vloerders

zaterdag 15 januari 2022

Steentapijt verwijderen en nieuwe vloer leggen

Wij willen graag een nieuwe vloer leggen die berekend is op een hond (durft al eens plassen op de tegels). We zoeken een stevige vloer/ tegel die gemakkelijk is in onderhoud. Het gaat om een ruimte van 50 m²: keuken en berging. Oude vloer is steentapijt, moet nog worden uitgebroken. Er zitten ook 2 putten voor afvoer in, die moeten behouden worden en willen we graag bereikbaar houden in de toekomst.


Vloerwerken Hulste
zaterdag 15 januari 2022

Nieuwe laminaatvloer leggen

Er is bestaande tegelvloer in de living en we willen graag die opfrissen. We willen laminaat plaatsen zonder de tegelvloer te breken. De living is ongeveer 31 m² groot. We willen graag ook nieuwe plinten plaatsen.


Vloerwerken Ham
donderdag 13 januari 2022

Nieuwe parketvloer leggen

Parket op oude tegelvloer in inkomhal, woonkamer en slaapkamer (ruimtes bevinden zich allen op het gelijkvloers). De oude vloer moet niet uitgebroken is als dat niet nodig is. 30m² + 12m² + 15m² ongeveer


Vloerwerken Zulte
donderdag 13 januari 2022

Nieuwe parketvloer leggen

Wij zoeken iemand voor de aankoop en plaatsen van parket vloer in bestaand appartement in de leefruimte: 30m2. Graag het verschil bekijken tussen half-massief (gelaagd) en massief parket.


Vloerwerken Antwerpen
woensdag 12 januari 2022

110 m² vloertegels leggen

Vloerder gezocht, ons ganse gelijkvloers moet gevloerd worden, de chape hebben we net klaar. Tegelvloer 110 m².


Vloerwerken Oostduinkerke
woensdag 12 januari 2022

Chapewerken

Het aanleggen van chape buiten voor terras. Eigenlijk ophogen van de bestaande chape en over het verwijderde zwembad. Gesloten bebouwing. Materiaal moet door het huis.


Vloerwerken Kontich
dinsdag 11 januari 2022

Vloer gelijkvloers plaatsen

Op het gelijkvloers in een oud rijhuis moet (indien nodig) de bestaande houten vloer worden verwijderd en de ondervloer waterpas worden gelegd. In het achterste deel (keuken ca. 20m²) moeten tegels worden gelegd, in de voorste delen (eetkamer en living ca. 25m²) parketvloer leggen. Het is 1 ruimte.


Vloerwerken Jette
maandag 10 januari 2022

Gieten van chape op isolatie

15 m² chapevloer van 5 cm aanleggen op al geplaatste isolatie, werf in achterhuis.


Vloerwerken Jette
maandag 10 januari 2022

Tegels toilets herstellen/vervangen

Wegens een lek in het toilet zijn de natuurtegels van de vloer en onderaan de muur verkleurd. Het gaat om een ruimte van 1m50 op 1m50.


Vloerwerken Astene
zondag 09 januari 2022

Vloer egaliseren in keuken, toilet en hal

We zoeken een vakman om een deel van de vloer van ons te renoveren huis te egaliseren. Het gaat om een opp van 40 vierkante meter of misschien wel meer, op het gelijkvloers in onze bungalow. Oppervlakte hangt af van advies vakman. Ruimtes sowieso te behandelen: keuken, hal, toilet en een aparte slaaphal. De keuken loopt door in de living en we zouden graag wat tips willen of die hele ruimte te egaliseren is of eventueel een stuk ervan.


Vloerwerken Roeselare
zaterdag 08 januari 2022

vloer uitbreken, beton,chape en vloeren mbt vloerverwarming

Ik zoek gespecialiseerd bedrijf die mij kan helpen om 70m² vloer uit te breken, grond af te graven, beton en chape te gieten zodat loodgieter vloerverwarming kan plaatsen, daarna chappen en vloeren. Leegstaand huis waar de huurders in moeten.


Vloerwerken Sint-Niklaas
woensdag 05 januari 2022

Laminaat en ondervloer plaatsen

Zou in 5 ruimtes laminaat willen laten leggen. Totaal oppervlakte ongeveer 60 m2. living 20m² badkamer 6m² waterbestendige 2 slaapkamers 10m² keuken daar ligt nu stenen vloer max 10m² waterbestendige Laminaat aan te kopen door plaatser.


Vloerwerken Gent
dinsdag 04 januari 2022

Chape leggen op dakterras

Ik ben opzoek naar een vakman voor chapewerken. Het gaat over 28 m², achteraan 1e verdieping op een dakterras. Bedoeling is om er daarna epoxy op te leggen. Ondergrond moet dus heel stevig zijn.


Vloerwerken Mechelen
maandag 03 januari 2022

Nieuwe parketvloer leggen

Enkel plaatsing (aankoop parket al gedaan). Het betreft 1 ruimte, de living met een oppervlakte van om en bij de 42m2


Vloerwerken Leopoldsburg
zondag 02 januari 2022

Terras leggen

We zoeken iemand voor bestrating van een terras (50m²) en in de tuin. Mogelijk ook herleggen van 2 opritten die momenteel wat verzakt zijn Waaltjes als vloer hebben we zelf.


Vloerwerken Essen
woensdag 29 december 2021

Parket oliën

Graag hestellen en of oliën van parket. Het gaat om Franse eik parket, en ongeveer 26 m².


Vloerwerken Wolvertem
woensdag 29 december 2021

Laminaat leggen in nieuwbouw

Voor nieuwbouw huis oplevering april zoeken we een laminaatlegger voor 3 slaap kamers en 1 gang oppervlakte 46m². Mogelijks leggen van ondervloer indien nodig.


Vloerwerken Essen
dinsdag 28 december 2021

Vloer voor in bijbouw

Wij gaan een stukje bijbouwen (32 vierkante meter) waar we een vloer zullen leggen, alsook onze oude vloer moet vervangen worden. (zie blijlage gemarkeerde deel in het geel)


Vloerwerken Moen
dinsdag 28 december 2021

Laminaat leggen in slaapkamers

Wij zijn bezig met een verbouwing van een woning en wensen op de 4 slaapkamers + 2 overlopen laminaat te plaatsen. Het materiaal (dekzeil, ondervloer en laminaat) is reeds door ons aangekocht. Voor de afwerking dienen we nog plinten te gaan halen. Oppervlakte bedraagt +/-75m².


Vloerwerken Gentbrugge
donderdag 23 december 2021

Renoveren woonkamervloer

Vakman voor het renoveren van vloer in woonkamer (ongeveer 40m²). Momenteel liggen er keramische vloertegels waarvan twee gebarsten, om die reden wensen we een nieuwe vloer te leggen. Eén optie die we overwegen is laminaat. Als alternatief denken we ook na over betegeling. Graag een vakman die ons hierin kan informeren - wat we specifiek graag zouden willen weten: -Indien nodig: uitbreken van de huidige vloer en egaliseren -Aanbrengen beschermende onderlaag -Plaatsen van afwerkingslaag in laminaat/tegels -Voor- en nadelen van verschillende toepassingen Betreft een appartement, (kleine) lift aanwezig in het gebouw


Vloerwerken Heverlee
maandag 20 december 2021

Chape plaatsen

We hebben riolering vernieuwd en gaan beton laten storten. Hierop moet dan chape komen. Het gaat om de keuken en een deel van de gang, ongeveer 15m2.


Vloerwerken Nieuwpoort
maandag 20 december 2021

Pvc vloer leggen

Ik zoek een vakman om 60m2 pvc vloer leggen. PVC vloer al in mijn bezit.


Vloerwerken Leuven
zondag 19 december 2021

Volledige bevloering van villa

Renovatie villa: Wij wensen een natuurstenen vloer te leggen. Alles is reeds gestript. Chappe wordt voorzien. Vloer 100 m2 en 3 badkamers te tegelen. Zowel boven als beneden.


Vloerwerken Sint-Genesius-Rode
zaterdag 18 december 2021

Nieuwe vloer leggen: betonlook tegels

In appartement op de eerste verdieping nieuwe beton look tegels 60x60 cm leggen. Ongeveer 70 m2


Vloerwerken Dendermonde
Offertes aanvragen