Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Vloerverwarming met droog systeem leggen

Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen

Niets beter dan wakker worden en je voeten op een heerlijk warme vloer laten neerkomen. Op een paar jaar tijd is vloerverwarming een waardig alternatief geworden voor traditionele radiatoren.

Welke types vloerverwarming kan ik leggen?

Nat systeem

Nat of droog heeft niets te maken met de vloeistof in de buizen, maar wel met wat rond de buizen ligt. Bij een nat systeem worden de buizen rechtstreeks in de vloer of chape gelegd. Natte systemen installeer je daarom best enkel in een nieuwbouw of wanneer je van plan bent je vloer volledig uit te breken.

Zorg dat je steeds een wapeningsnet in de chape aanbrengt. Die beschermt je vloer tegen de veranderende temperatuur. Doe je dat niet, dan kan de vloer beginnen barsten.

Vloerverwarming leggen droog nat systeem

Droog systeem

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de buizen niet in contact met de chape, maar liggen ze in profielen van isolerend piepschuim of polystyreen. In die profielen zitten goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waardoor de buizen lopen. De profielen worden afgedekt met een nieuwe isolatieplaat. Droge systemen staan bekend voor hun goede warmtegeleiding, korte opwarmtijd en zuinig verbruik. Bovendien is de kans op barsten kleiner.

Vloerverwarming met droog systeem leggen

Elektrisch systeem

Voor een elektrische vloerverwarming moet je geen vloeren uitbreken. Je kan de verwarming gewoon boven een bestaande vloer leggen. Een elektrisch systeem installeren is dus eenvoudiger dan de natte of droge installaties van hierboven. Bovendien zijn ze heel erg dun. Je hoeft je vloer niet op te hogen om plaats te maken voor een elektrisch systeem.

Afhankelijk van de ruimte en hoe vaak je de verwarming wil gebruiken, kan je kiezen uit drie verschillende soorten: een verwarming met matten, elektrische kabels of een foliesysteem. Elektrische matten komen het vaakst voor omdat ze heel gemakkelijk te installeren zijn. Voor kleinere, nauwe ruimtes zijn kabels of een foliesysteem beter geschikt.

Leentje uit Gijsegem vertelt hoe Casius haar hielp.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt op dezelfde manier als traditionele radiatoren. Water wordt opgewarmd en komt in de buizen van de vloerverwarming terecht. In plaats van die warmte via verschillende radiotoren in de woning te verspreiden, komt de warmte nu van onder het volledige vloeroppervlak naar boven. De warmte wordt dus veel gelijkmatiger verdeeld over de ruimte. Vloerverwarming is efficiënter, waardoor je de thermostaat enkele graden lager kan zetten, zonder dat je het gevoel hebt dat je woning kouder is.

Hydraulische vloerverwarming - dat zijn de natte en droge systemen - is een inert systeem. Het duurt dus even voor de verwarming op temperatuur is. De combinatie met andere radiatoren of een buitenregeling kan dus helpen om de verwarming optimaal te laten werken.

Zorg voor een goede isolatie als je voor vloerverwarming kiest. Buizen die warmte naar onderen verliezen zijn een ramp voor je rendement en dankzij gepaste wandisolatie vermijd je koudebruggen tussen vloer en muur.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Steeds meer mensen opteren om vloerverwarming te installeren in hun nieuwbouw. Daar moeten ook redenen voor zijn. Vloerverwarming heeft enkele opvallende voordelen, maar er zijn ook bedenkingen bij te maken die je best overweegt voor je tot een aankoop overgaat. Deze opsomming helpt je op weg.

  • Zuiniger dan klassieke radiatoren
  • Constante warmte doorheen de woning
  • Geen plaatsverlies door radiatoren
  • Minder rondvliegend stof, dus beter voor de gezondheid
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Installatieprijs ligt hoger
  • Inert systeem, dus opwarmen vergt tijd
  • In bestaande woningen is het soms moeilijk te installeren. Vaak moet een vloer worden uitgebroken.

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je graag enkele prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit jouw buurt!

Prijs van vloerverwarming?

De prijs hangt vooral af van twee factoren: de oppervlakte en of je vloerverwarming al dan niet als hoofdverwarming kiest. In de tabel vind je richtprijzen weer voor verschillende types vloerverwarming

Oppervlak Richtprijs
Tot 10 m² € 750 - € 825
Tot 20 m² € 850 - € 925
Tot 30 m² € 950 - € 1.025
Tot 40 m² € 1.100 - € 1.150
Tot 50 m² € 1.200 - € 1.250
Tot 60 m² € 1.400 - € 1.525
Tot 70 m² € 1.550 - € 1.700
Tot 80 m² € 1.700 - € 1.850

Vraag gratis offertes voor vloerverwarming aan

Offertes aanvragen