Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Vloerverwarming met droog systeem leggen

Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen

Niets beter dan wakker worden en je voeten op een heerlijk warme vloer laten neerkomen. Op een paar jaar tijd is vloerverwarming een waardig alternatief geworden voor traditionele radiatoren.

Vloerverwarming leggen: plaatsen volgens opbouw

Hydraulische vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen in chape: nat systeem

Nat of droog heeft niets te maken met de vloeistof in de buizen, maar wel met wat rond de buizen ligt. Wanneer je vloerverwarming in de chape legt, het zogenaamde nat systeem, worden de buizen rechtstreeks in de vloer of chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Zo'n isolatielaag vertaalt zich al snel in een extra opbouwhoogte die schommelt tussen de 15 en 20 centimeter. Natte systemen installeer je daarom best enkel bij nieuwbouwwoningen of renovaties waar je de vloer kan uitbreken indien nodig. Zo kan je steeds voldoende opbouwhoogte voorzien.

Bij een nat systeem moet je er rekening mee houden dat de verwarmingsbuizen de chape zelf ook doen opwarmen. Vrij vertaald: de chape zet uit en krimpt door de warme buizen die erdoor lopen. Zorg dat je steeds een wapeningsnet in de chape aanbrengt en voorzie een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes. Beide beschermen je vloer tegen de veranderende temperatuur. Doe je dat niet, dan kan de vloer beginnen barsten.

Vloerverwarming op bestaande vloer: droog systeem

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de buizen niet rechtstreeks in contact met de chape rondom, maar liggen ze in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal, die vervolgens in een isolatieplaat van piepschuim of polystyreen worden gelegd. De isolatieplaat is een warmtegeleider en zorgt ervoor dat de warmte die de vloerverwarming opwekt gelijk wordt verspreid. Droge systemen staan bekend voor hun goede warmtegeleiding, korte opwarmtijd en zuinig verbruik. Bovendien is de kans op barsten kleiner.

Dit droge systeem is ideaal voor renovaties waar maar een beperkte vloeropbouw beschikbaar is. Heb je de middelen niet om de oude vloer volledig open te breken, dan is een vloerverwarming op de bestaande vloer je beste optie.

Vloerverwarming infrezen

Kort uitgelegd: in de bestaande vloer worden sleuven geslepen waarin de leidingen van de vloerverwarming worden gelegd. Dat gebeurt met een speciale vloerfrees die sleuven van 15 - 17 mm diep in de vloer snijdt. De breedte van de sleuven is gelijk aan de dikte van de buizen waardoor de vloerverwarming komt te stromen. Je kan de buizen dus gemakkelijk in de sleuven duwen. Daarna hoef je de vloer enkel opnieuw te egaliseren en alles aan te sluiten. Je behoudt dus de bestaande vloer en bovendien kost een vloerverwarming infrezen minder tijd dan de klassieke methodes van hierboven. Je bespaart dus een hoop tijd.

199 Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming leggen

Voor een elektrische vloerverwarming moet je geen vloeren uitbreken. Je kan de verwarming gewoon boven een bestaande vloer leggen. Een elektrisch systeem installeren is dus eenvoudiger dan de natte of droge installaties van hierboven. Bovendien zijn ze heel erg dun. Je hoeft je vloer niet op te hogen om plaats te maken voor een elektrisch systeem.

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt als bijverwarming om extra ruimtes te verwarmen. Een elektrisch systeem verbruikt veel energie voor de ruimte die het opwarmt. Ze worden dus enkel gebruikt in kamers waar je liever geen leidingen naar laat trekken of wanneer je geen volledig nieuwe cv-ketel wil installeren.

Afhankelijk van de ruimte en hoe vaak je de verwarming wil gebruiken, kan je kiezen uit drie verschillende soorten: een verwarming met matten, elektrische kabels of een foliesysteem. Elektrische matten komen het vaakst voor omdat ze heel gemakkelijk te installeren zijn. Voor kleinere, nauwe ruimtes zijn kabels of een foliesysteem beter geschikt.

Op zoek naar een gratis offerte?

Contacteer je liever een vakman om je vloerverwarming te laten leggen? Met ervaring en kennis kan hij je helpen om het type vloerverwarming te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo ben je zeker van een correcte, vlotte plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Contacteer zonder verplichting enkele erkende vakmensen in jouw buurt via onze gratis offertepagina

Prijs vloerverwarming leggen

De prijs verschilt afhankelijk van het type vloerverwarming waar je voor kiest. Elektrische vloerverwarming is niet goedkoop en verbruikt ook nog eens een pak energie. Enkel als bijverwarming is een elektrische vloerverwarming dus een optie die je kan overwegen.

Bij de klassieke vloerverwarming is het infrezen van de vloerverwarming in een bestaande vloer de goedkoopste optie. Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 30 à € 50 per vierkante meter. Vloerverwarming leggen met nat systeem kost je ongeveer € 35 à € 60 per vierkante meter. De duurste methode is het plaatsen van vloerverwarming in droog systeem. Reken daar op € 40 à € 60 per vierkante meter.

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan loopt de prijs extra op. Dat komt omdat de leidingen dichter bij elkaar liggen. De kosten voor materiaal lopen op en ook de arbeidsuren stijgen.

Soort vloerverwarming Richtprijs per vierkante meter
Elektrische vloerverwarming € 50
Vloerverwarming in nat systeem € 35 à € 60
Vloerverwarming in droog systeem € 40 à € 60
Vloerverwarming infrezen € 30 à € 50

Tip: Vergelijk prijsoffertes van meerdere schilders in je buurt. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de kosten voor het schilderen van je deuren.

Vloerverwarming leggen: hoe werkt het?

Vloerverwarming kan op twee manieren werken: hydraulisch en elektrisch. Hydraulische vloerverwarming werkt op dezelfde manier als traditionele radiatoren en maakt gebruik van leidingen of buizen. Water wordt opgewarmd en komt in de buizen van de vloerverwarming terecht. In plaats van die warmte via verschillende radiotoren door de woning te verspreiden, komt de warmte nu van onder het volledige vloeroppervlak naar boven. De warmte wordt dus veel gelijkmatiger verdeeld over de ruimte. Vloerverwarming is efficiënter, waardoor je de thermostaat enkele graden lager kan zetten, zonder dat je het gevoel hebt dat je woning kouder is.

Hydraulische vloerverwarming - dat zijn de natte en droge systemen - is een inert systeem. Het duurt dus even voor de verwarming op temperatuur is. De combinatie met andere radiatoren of een buitenregeling kan dus helpen om de verwarming optimaal te laten werken.

Elektrische vloerverwarming werkt een pak eenvoudiger. Ze is verkrijgbaar in uitrolbare matten die je onder je bovenvloer uitrolt. Net als bij hydraulische vloerverwarming wordt de warmte gelijk verdeeld over de vloer. Nadeel aan een elektrische vloerverwarming is dat de elektriciteitskosten hoog kunnen oplopen, zeker als hoofdverwarming. Vaak wordt zo'n verwarming enkel gebruikt in een kleine kamer of wanneer het de moeite niet loont om leidingen en een cv-ketel naar die ruimte te trekken. Elektrische verwarming als bijverwarming is dus geen slechte optie, voor hoofdverwarming kijk je beter naar klassieke vloerverwarming.

Zorg voor een goede isolatie als je voor vloerverwarming kiest. Buizen die warmte naar onderen verliezen zijn een ramp voor je rendement en dankzij gepaste wandisolatie vermijd je koudebruggen tussen vloer en muur.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Steeds meer mensen opteren om vloerverwarming te installeren in hun nieuwbouw. Daar moeten ook redenen voor zijn. Vloerverwarming heeft enkele opvallende voordelen, maar er zijn ook bedenkingen bij te maken die je best overweegt voor je tot een aankoop overgaat. Deze opsomming helpt je op weg.

 • Zuiniger dan klassieke radiatoren
 • Constante warmte doorheen de woning
 • Geen plaatsverlies door radiatoren
 • Minder rondvliegend stof, dus beter voor de gezondheid
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Installatieprijs ligt hoger
 • Inert systeem, dus opwarmen vergt tijd
 • In bestaande woningen is het soms moeilijk te installeren. Vaak moet een vloer worden uitgebroken.

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je graag enkele prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit jouw buurt!

Vloerverwarming leggen of laten plaatsen?

Vloerverwarming zelf leggen

Zelf je vloerverwarming leggen is geen gemakkelijke opgave. Beslis je toch om er zelf aan te beginnen, kan een goede structuur je op weg helpen.

 • Plan op voorhand uit waar je de buizen wil leggen. Kies welk patroon je zal gebruiken en waar je de vloerverwarming wil hebben.
 • Onderaan komt de isolatie: PUR, schuimplaten of andere alternatieven.
 • Naast isolatie onder de vloerverwarming moet je ook voor randisolatie zorgen. Zo voorkom je scheuren in de dekvloer en voorzie je een extra geluidsisolatie.
 • Tijd om vloerverwarming te leggen.
 • Test de aansluiting van je vloerverwarming: op elektriciteit, op de cv-ketel, op de warmtepomp.
 • Kies de vloer die je wenst voor de afwerking.

Vloerverwarming laten leggen

Bij het leggen van vloerverwarming heb je weinig ruimte tot fouten. Plaats je de verwarming niet correct, dan kan de vloer gaan barsten. Het kan dus geen kwaad om een vakman te contacteren om je een voorstel te doen. Wil je nagaan hoeveel een kwalitatieve vloerverwarming je zou kunnen kosten? Vergelijk dan kosteloos enkele offertes van erkende vakbedrijven uit jouw buurt via onze offertepagina.

Vraag gratis offertes voor vloerverwarming aan

Recente opdrachten vloerverwarming

maandag 11 oktober 2021

Warmtepomp plaatsen

Wij hebben accumulatie vloerverwarming. Beneden ongeveer 50m² + boven 12m² Deze zou volledig vervangen moeten worden. + de plaatsing van een warmtepomp


CV en verwarming Brecht
zaterdag 09 oktober 2021

Warmtepomp lucht - lucht installeren

Renovatie woning 30j oud. Heden aanwezigheid van accumulatie verwarming. Renovatie met plaatsing vloerverwarming. Reeds 6,8kwp zonnepanelen liggen & 9,6kWh. Welke optie is financieel het interessantst & vergelijking om energiezuinig de renovatie te voorzien van warmtebronnen dewelke zowel vloerverwarming als dagdagelijkse huishoudtaken/douche/wasmachine/... voorzien van de nodige vereisten.


CV en verwarming Oostduinkerke
maandag 04 oktober 2021

Verwarming op gas vervangen en vloerverwarming regelbaar maken

Onze verwarming van Viessman (vitodens 200) geeft storingen en Viessman technische dienst kan het niet oplossen. Wij willen daarom de ketel vervangen door een nieuwe. We dachten ook een Viessman maar staan open voor andere (kwalitatieve) alternatieven. Wij hebben 9 radiatoren en 70m² vloerverwarming. We willen graag ook een aparte regeling voor de vloerverwarming zodat die niet te warm wordt (aparte pompgroep van maken?). De boiler is nu aangesloten via losse pomp en zonder wisselklep. De vloerverwarming is rechtstreeks aan gesloten op het cv-circuit (wel met thermostatische kranen ertussen).


CV en verwarming Neerpelt
woensdag 18 augustus 2021

Nieuwe condensatieketel plaatsen in schoolgebouw

Verwijderen van de bestaande cv-ketel in een schoolgebouw. Leveren en plaatsen van een condensatieketel met een hydraulische collector en een pompgroep gemengd (vloerverwarming) en een ongemengd pompgroep (radiatoren). De warmwaterbereiding wordt verzorgd door een ingebouwde platenwarmtewisselaar. Gewenste materialen: • condensatieketel met een vermogen van 30kW met naast hangende boiler van 40 liter. • modulerende digitale klokthermostaat met buitenvoeler (klaslokalen). • kamerthermostaat (keuken). • aansluitset verwarmingskring. • hydraulische collector voor twee verwarmingskringen • gaskraan • aanlegthermostaat. • ophangbeugel voor twee pompgroepen. • ongemengde pompgroep


CV en verwarming Blaasveld
maandag 19 juli 2021

Centrale verwarmingsinstallatie plaatsen voor een verbouwingsproject

We zijn aan het verbouwen en willen graag in de hele woning centrale verwarming laten installeren. Er zou ook een nieuwe ketel moeten geplaatst worden. Wel twijfelen we nog over het al dan niet voorzien van vloerverwarming.


CV en verwarming Brasschaat
maandag 19 juli 2021

Vervangen Thermomaster-ketel

Onze Bulexketel (type: Thermomaster F24E) heeft regelmatig storingen (display, printplaat,... allemaal dure herstellingen), dus ik overweeg deze te laten verwijderen en te laten vervangen door een nieuwe gelijkwaardige ketel - weliswaar zonder haperingen. Maximale ruimte ter beschikking is 450 x 700 mm - dit is makkelijk toegankelijk want in de garage gesitueerd. Ook is er een vloerverwarmingsunit aanwezig (Bulex type sd201) met 2 radiatorkringen.


CV en verwarming Maasmechelen
zondag 11 juli 2021

Warmtepomp lucht - lucht plaatsen

Ter vervanging van elektrische vloerverwarming. Ter plaatse bekijken wat de mogelijkheden zijn én hoeveel kamers we kunnen betrekken. Living en keuken al zeker.


CV en verwarming Schaffen
maandag 14 juni 2021

Vloerverwarming leggen + gasketel vervangen

We hebben een huis gekocht en gaan renoveren, we willen vloerverwarming leggen en misschien de gasketel laten vervangen. Vloerverwarming over een oppervlakte van 140 m². Sowieso het gelijkvloers maar het zou kunnen dat we 2 kamers op het eerste verdiep ook meenemen.


CV en verwarming Maasmechelen
maandag 14 juni 2021

Bijverwarmen dmv gas: ketel + radiatoren te plaatsen

Momenteel verwarmen we onze vrijstaande woning dmv elektrische vloerverwarming. Ik wil deze lager zetten om de kost elektriciteit te reduceren en vervolgens met 3 radiatoren bijverwarmen ... Hiertoe zou nieuwe gasketel in de kelder geplaatst kunnen worden.


CV en verwarming Mol
maandag 14 juni 2021

Installeren aardgasverwarming gelijkvloers 80 m²

Ik wens een chauffagist die op de benedenverdieping aardgasverwarming kan installeren in een volledig open ruimte - keuken - living en polyvalente ruimte hebben samen een oppervlakte van ongeveer 80 m². Momenteel is er geen gasaansluiting aanwezig, we hebben elektrische vloerverwarming. Huis is volledig onderkelderd, deels begaanbaar, deels met ruime kruipkelder. Momenteel staat er nog water in, dus de werken zouden gepland zijn voor september.


CV en verwarming Geel
donderdag 15 april 2021

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Plaatsing van een nieuwe mazout CV-ketel (voor 14 radiatoren, vloerverwarming en warm water).


CV en verwarming Balen
donderdag 15 april 2021

Plaatsing CV-ketel mazout/aardgas

Plaatsing van een nieuwe mazoutketel of aardgasketel voor de radiatoren (4 stuks), de vloerverwarming en het warm water te verwarmen.


CV en verwarming Vorst (Kempen)
woensdag 14 april 2021

Vloerverwarming leggen

Er zou vloerverwarming (70m²) geplaatst moeten worden in een woning op de gelijkvloers. Momenteel is er enkel chape en nog geen tegels of parket op de vloer. De vloerverwarming zou niet op de betonnen vloer mogen komen omdat er dan een probleem ontstaat met de deuren.


CV en verwarming Wommelgem
dinsdag 06 april 2021

Plaatsen van vloerverwarming en vloerisolatie

Plaatsen van vloerisolatie en vloerverwarming. Ik heb alles er al uit gegraven. Oppervlakte ervan is +/- 60 a 70 m2. Het is enkel de benden verdieping.


CV en verwarming Sint-Genesius-Rode
dinsdag 06 april 2021

CV ketel en radiatoren vervangen

3 gaskachels aanwezig deze moeten verwijderd worden. Nog geen centrale verwarming dot moet volledige aanleg worden. Er moeten 4 a 5 verwarmd worden. Er moeten ook 6 a 7 radiatoren geplaatst worden of vloerverwarming. We zijn nog aan het twijfelen en zou we zouden het graag met de vakman bespreken.


CV en verwarming Vilvoorde
woensdag 31 maart 2021

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Voor een nu nog casco, zelf te verbouwen, loft zijn we op zoek naar een offerte voor een gascondensatieketel en toebehoren, die aan volgende voorwaarden voldoet: - gascondensatieketel, liefs met kleine (geïntegreerde) boiler - Gesloten systeem, de af- en toevoer zitten klaar - Combinatie voor sanitair warm water en vloerverwarming - Loft is 110m2, één badkamer met regendouche, bad en twee lavabo’s. Graag gelijktijdig warm water in bv. badkamer en keuken. Twee bewoners. - Vermoedelijk dus CW5 of CW6 - Aan te sturen door ons Loxone domoticasysteem. Wellicht dus via 0-10V sturing, dus indien dit een extra module is: graag ook op offerte plaatsen. - De ketel zelf heeft voor ons geen slimme functies (app, wifi, …) nodig.


CV en verwarming Avelgem
dinsdag 30 maart 2021

CV-ketel onderhouden

Onderhoud gasketel dat zich bevind in de berging. + Centrale verwarming (vloerverwarming) in berging


CV en verwarming Stokkem
zaterdag 20 maart 2021

Vloerverwarming plaatsen voor kleine kamer

We hebben een kleine kamer op de gelijkvloers die verbonden is met een grotere kamer die 1,5 meter hoger ligt. Momenteel hebben we in beide kamers een radiator. Alle heel groot deel van de warmte van de kleine en lager gelegen kamer gaat naar de grote en hoger gelegen kamer. Daarom hadden we het idee om in de kleine kamer vloerverwarming te voorzien omdat bij vloerverwarming de warmte meer aan de grond blijft. We hopen zo dat beide kamers dan ongeveer eenzelfde temperatuur zullen hebben. De grootte van de kleine kamer is 13m2. De grootte van de grote kamer is 28m2. Ze zijn met elkaar verbonden met een trap van 1,5m hoog. De hoogte van de plafonds van beide kamers is 2m80. We hebben enkel een CV-ketel die opwarmt tot 65 graden en deze warmte stuurt naar al onze chauffages in huis.


CV en verwarming Lier
vrijdag 19 maart 2021

CV ketel en radiatoren vervangen

Graag had ik me de vakman besproken over het installeren van de centrale verwarming voor een nieuwbouwproject. De plannen van de woning zijn alreeds beschikbaar, deze kan ik ook doorgeven aan de vakman. Qua CV en radiatoren en vloerverwarming zou ik graag alles bespreken met de vakman.


CV en verwarming Antwerpen
woensdag 17 maart 2021

Nieuwe verwarming plaatsen en vloerverwarming installeren

Ik zou graag de volledige verwarming willen vernieuwen in mijn woning, de werken die daarbij gekoppeld zijn het vervangen van de CV ketel, de radiatoren verwijderen, en eenmaal dit in orde zou ik graag vloerverwarming willen aanleggen. Momenteel heb ik een CV-ketel die op stookolie werkt, Graag zou ik willen overschakelen naar gas. Het merk/type van de nieuweCV-ketel zou ik graag willen bespreken met de vakman in kwestie. In verband met de vloerverwarming zou er 60 vierkante meter op de gelijkvloers geplaatst moeten worden. Alsook zou er een koelsysteem geplaatst moeten worden op het dak, de oppervlakte hiervan is ongeveer 80 vierkante meter.


CV en verwarming Mortsel
woensdag 17 maart 2021

Vloerverwarming infrezen - 100 vierkante meter.

In ons aangekocht gelijkvloers appartement van ongeveer 90-100m2 willen we graag vloerverwarming installeren door deze te laten infrezen in de bestaande tegelvloer. Is dit mogelijk of is het beter om de vloer uit te breken? Graag had ik dus advies gekregen van de vakman over hoe we dit het best kunnen aanpakken.


CV en verwarming Berchem (Antwerpen)
maandag 15 maart 2021

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Ik heb een warmtepomp maar wil graag een 2de circuit laten plaatsen met een sologasketel enkel voor vloerverwarming. Gewoon 2 kranen op bestaand systeem dat ik kan switchen van oktober tot april gas en van april tot oktober warmtepomp.


CV en verwarming Opoeteren
woensdag 10 maart 2021

Vloerverwarming herstellen in 1 slaapkamer

Mijn vloerverwarming doet het niet in 1 slaapkamer, verwarming is nagekeken maar in 1 kamer werkt de vloerverwarming helaas niet. De oppervlakte van de desbetreffende kamer is ongeveer 20 vierkante meter.


CV en verwarming Genk
dinsdag 23 februari 2021

Vloerverwarming aanleggen - 100 vierkante meter

Vervanging huidig verwarmingssysteem (vloerverwarming met koolstofmatten). Gas ligt in de straat, er is nog geen aansluiting aanwezig. Is het mogelijk om vloerverwarming te plaatsen op bestaande vloer verbonden met een nieuw CV systeem? We denken ook aan zonneboiler voor het verwarmen van water (dak naar zuidwesten gericht). Oppervlakte : 100 m² woonkamer, keuken, badkamer , gang en toilette (niet voor slaapkamers)


CV en verwarming Eppegem
dinsdag 23 februari 2021

Gascondensatieketel en vloerverwarming plaatsen

Te renoveren huis, graag zouden we gascondensatieketel plaatsen. Graag ook vloerverwarming te plaatsen. Oppervlakte voor vloerverwarming is 80 m².


CV en verwarming Buizingen
zondag 21 februari 2021

Vloerverwarming nat systeem in de chape plaatsen

Wij zouden graag vloerverwarming willen aanleggen, echter is er nog geen centrale verwarming aanwezig - Alle leiding, boiler, ketel moet allemaal nog geplaatst worden. Eenmaal deze werken zijn gebeurd zouden we graag dus vloerverwarming aanleggen. De oppervlakte die aangelegd moet worden is ongeveer 50 vierkante meter.


CV en verwarming Bonheiden
zondag 21 februari 2021

Vloerverwarming nat systeem aanleggen

Zelfbouwproject: vloerverwarming installeren in de gang en de leefkeuken (living/keuken) - ong. 70m². Vloerverwarming dient aangesloten te worden op bestaande CV-ketel. Vakman levert: - legplan - materiaal (buizen en collector) - sluit en controleert de vloerverwarming voor het leggen van de polybeton. Vloerplan digitaal beschikbaar.


CV en verwarming Oostkamp
zondag 21 februari 2021

Zonneboiler plaatsen

vakman voor plaatsing van een zonneboiler systeem dat aangesloten moet worden op bestaande geothermische WP, die beneden vloerverwarming levert en boven via convectoren opwarmt.


CV en verwarming Hever
zondag 21 februari 2021

Elektrische vloerverwarming / paneelverwarming voor service flats aanleggen

Wij zijn bezig met de renovatie van 28 service flats en zijn op zoek naar een oplossing voor verwarming / vloerverwarming, door middel van elektriciteit in combinatie met zonnepanelen.


CV en verwarming Kapellen (Antwerpen)
zaterdag 20 februari 2021

Zonneboiler plaatsen

We zijn geïnteresseerd in 'indak' oplossingen indien mogelijk. In de eerste instantie is de verwarming te gebruiken voor sanitair maar zou eventueel ook de vloerverwarming kunnen bijstaan. De werkzaamheden zouden moeten plaatsvinden samen met de dakrenovatie. Waarschijnlijk rond de maand mei.


CV en verwarming Grobbendonk
Offertes aanvragen