
Snel en eenvoudig aanvragen ✔
Meerdere offertes vergelijken ✔
100% gratis en vrijblijvend ✔
Erkende vakmannen ✔
Buisisolatie overbodig?
Wist je dat een perfect geïsoleerd huis nog altijd warmte kan verliezen? Iedereen kent het gevaar van koudebruggen bij ramen of de miserie van slechte isolatie in het dak. Maar ook bij je verwarmingsbuizen gaat er veel warmte verloren. Testaankoop berekende dat leidingisolatie of buisisolatie je tot €10 euro per meter leiding per jaar kan besparen. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest - denk aan steenwol, rockwool of schuim - loopt dat op tot honderden euro’s per jaar.
Verwarmingsbuizen verliezen veel warmte omdat ze tussen de ketel en de radiatoren lopen. Dat betekent dus onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of ergens tussen muren. Koude ruimtes dus waar je snel warmte verliest. Met buisisolatie voorkom je warmteverlies en kan je besparen op je energiekosten.
Wanneer je beslist om je leidingen te isoleren, dan kies je voornamelijk uit drie types materialen: minerale wol, polyethyleenschuim of elastomeerschuim. In theorie kan je alle materialen op elke buis gebruiken, maar in de praktijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten.
PS: Je woning ook op andere plaatsen laten isoleren helpt je om de energiefactuur nog te drukken. Meer informatie vind je op: isolatie plaatsen.
Zwart elastomeerschuim - zoals het bekende Armaflex - heeft een groot voordeel: het is een heel soepel materiaal dat vlot rondom alle verwarmingsbuizen kan. Elastomeer is veruit het handigste materiaal voor buizen met bochten van 90° of voor leidingen die dicht tegen de muur lopen. Je kan er dus meer dan enkel rechte buizen mee isoleren.
Elastomeer heeft een goede isolerende waarde, dus zelfs met een dikte van 11mm houd je de warmte mooi vast.
Minerale wol - zoals Isover - is minder flexibel dan elastomeer. Als je voor minerale wol gaat, zal je de isolatie moeten opsnijden om rond hoeken van 90° te doen passen. Met isolatieschaaltjes of met een kleefband kan je alles opnieuw aaneensluiten.
Kijk op voorhand hoeveel ruimte je hebt tussen de verwarmingsbuis en de muur. Minerale wol is vaak dikker dan elastomeer. Het kan zijn dat dit type isolatie niet overal tussen past.
Van polyethyleenschuim zijn een paar merken bekend, denk maar aan Thermotube, Climaflex of Insultube. Het is de goedkoopste vorm van buisisolatie, maar tegelijk ook de minst praktische. Poyethyleenschuim is gemakkelijk aan te brengen bij rechte buizen, maar breekt vaak af bij gebogen leidingen. Isolerende tape om alles te dichten is een absolute must.
Asbest rondom je leidingen? Tot de jaren ‘80 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal. Sterk, brandvast, goedkoop en dus een ideale grondstof. Nu de gevaren rond asbest goed gekend zijn, worden de regels rond het gebruik asbest als bouwmateriaal alsmaar strenger.
In Vlaanderen moet alle asbest weg tegen 2040, maar ook in in Brussel en Wallonië gaan stemmen op om maatregelen te nemen. Meer info rond regels kan je vinden op de website van jouw gewest.
Sinds 1 oktober 2020 kan je in Antwerpen een subsidie krijgen voor het verwijderen van oude leidingisolatie die asbest bevat. Na controle kan je de oude isolatie tegen een lagere prijs laten verwijderen en vervangen door nieuwe buisisolatie. Het bedrag gaat onmiddellijk van de factuur, dus je hoeft niets voor te schieten.
Op zoek naar een goede vakman om de verwarmingsbuizen of leidingen van je verwarming te isoleren? Via Casius kan je gratis en zonder verplichtingen meerdere prijsoffertes aanvragen. Vul het groene formulier in en wij brengen je in contact!
Ook wie in Belsele, Kemzeke, Nieuwkerken-Waas, Sinaai-Waas, Sint-Pauwels, Stekene, Waasmunster woont kan hier zeker een goede vakman vinden.
Het is een buiten muur van 13m2 (buiten muur achetr kant van het huis). Er is een klein oud overkapping om weg te gooseneck. Ik wil graag isolatie met materiaal van 3 if 5 mm en crepi.
53m² 11cm isopur, 7,5cm chape
Voor en achtergevel nakijken welke isolatie mogelijk is. Voorkeur voor spouwmuur, maar we willen graag de opties overlopen
Voor de benedenverdieping van mijn te verbouwen woning zou ik vloerisolatie willen plaatsen. Hiervoor zou ik op het betonnen welfsel van ongeveer 10cm dik nog 10cm kunnen opvullen tot de 0-pas. Zou zou er dus eerst een laag van 4-5cm isolatie op geplaatst kunnen worden. daarbovenop de vloerverwarming en daarboven dan een chape van nog eens 4-5cm. Daarboven dan nog een tegel. Gaat om zo een 55 - 60 cm².
Zou een muur van de trap-gang geluidsdicht willen maken want we horen de buren praten en den tv. We hadden hier graag geluidsisolatie willen laten plaatsen.
Ik ben op zoek naar een vakman voor het plaatsen van gespoten PUR +chape, na het zelf plaatsen van vloerverwarming. De totale oppervlakte is ongeveer 160m².