Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Onderaanneming vakman

Onderaanneming in de bouw

Laat je vakmanschap 100% renderen

Interesse in onderaanneming in de bouw?

In de bouw gaat het niet altijd aan hetzelfde tempo. De ene keer heb je heel veel werk, de andere keer is het wat minder. Als je als vakman jezelf inzet in onderaanneming, krijg je veel meer mogelijkheden. Maar wat is precies een onderaannemer in de bouw en de betekenis ervan? En hoe zit het met het contract voor onderaanneming in de bouw? Is er bijvoorbeeld een uurloon voor onderaanneming in de bouw, wat zijn de voordelen van werken als onderaannemer in de bouw en hoe stap jij als expert in dit systeem? In dit artikel vind je heel wat informatie over dit systeem en kom je te weten hoe jij hiermee kunt starten.

Hoe werkt onderaanneming?

Onderaanneming doe je in opdracht van de bouwheer of de algemene bouwondernemer die een project aanneemt en uitvoert. Jij als onderaannemer bent een deel van zijn hele project. Je werkt dus niet rechtstreeks voor een klant, maar je werkt rechtstreeks voor de bouwondernemer.

Wat zijn de voor- en nadelen van werken als onderaannemer in de bouw?

Een van de voordelen van werken in onderaanneming is dat je meer werk krijgt dan wat je nu hebt. Het kan zijn dat je een periode minder werk hebt voor je eigen klanten. Deze gaten vul je perfect op door te werken als onderaannemer in de bouw.
Een ander voordeel is dat je veel extra ervaring opdoet. Door met een aantal hoofdaannemers te werken, kom je andere situaties tegen waar je andere oplossingen moet bieden. Dit komt je ervaring alleen maar ten goede.
Het nadeel is misschien dat je winstmarge iets kleiner zal zijn dan wanneer je rechtstreeks voor de klant zou werken. Daar staat dan weer tegenover dat je gewoon meer werk krijgt.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van onderaannemers?

De grootste verantwoordelijkheid ten opzichte van de klant ligt bij de hoofdaannemer. Bij gebreken of andere klachten zal hij de eerste persoon zijn bij wie de klant komt aankloppen. Echter kan hij in een contract vastleggen welke verantwoordelijkheden jij hebt tegenover hemzelf, de hoofdaannemer. Zelden of nooit zal je rechtstreeks bij de klant verantwoording moeten afleggen. De klachten zullen via de hoofdaannemer naar jou toekomen, en enkel wat betreft jouw werk.

Onderaannemer

Hoe zit het met de betaling, uurlonen... ?

Van bij het begin wordt er tussen jou en de hoofdaannemer een contract opgemaakt, het zogenaamde ‘contract onderneming bouw’. Daarin wordt de vergoeding gespecifieerd. Je bepaalt zelf wat de prijs voor jouw onderaanneming is en op welke manier je wilt uitbetaald worden. Werk je per uur? Dan bepaal jij zelf je uurloon voor je onderaanneming in de bouw. Of word je liever per project betaald? En wil je in schijven (bijvoorbeeld na elke gedeeltelijke oplevering) betaald worden of is het voor jou OK als je op het einde van het project uitbetaald wordt? Ook de bewijsvoering van uitvoering van de werken wordt best vastgelegd in een contract. Met andere woorden: wanneer word jij beschouwd als de werken volledig te hebben afgewerkt? Alle documenten en andere voorzieningen die nodig zijn om je werk te kunnen uitvoeren, worden ook in de overeenkomst onderaanneming bouw vastgelegd. En wat met meerwerk? Het kan zijn dat de hoofdaannemer je plots vraagt om ook nog een ander werk uit te voeren. Specificeer in je contract hoe dit zal verlopen, liefst schriftelijk! Zo zijn er nog wel een aantal bepalingen die in je contract vastgelegd worden.

Hoe factureren in onderaanneming?

Bij onderaanneming spreekt men nogal eens van het verleggen van de BTW. Als onderaannemer zou je op je facturen kunnen vermelden ‘Belasting te voldoen door de medecontractant, Art 194 btw-richtlijn’. Je zou dus zelf geen BTW vragen aan je hoofdaannemer om de BTW later terug te betalen, maar de hoofdaannemer zou dan aan de klant BTW vragen en deze terugbetalen. Maar opgelet! Dit is niet op alle situaties van toepassing. Gaat het om een bouw in opdracht van een bedrijf of van een particulier, is het gelegen op Belgisch grondgebied, enz... ? De wetgeving hieromtrent is zeer specifiek maar verandert nogal eens. Informeer je goed vooraleer je aan een opdracht begint!

Pro vindt pro

Hoe in onderaanneming werken?

Wil jij, naast je eigen zaak, je niet echt gaan bezighouden met de extra inspanning die onderaanneming met zich zou kunnen meebrengen? Dit kan! Doe in dat geval een beroep op een matcher, een tussenpersoon of hoe je een platform zoals Casius ook zou noemen. Wij brengen verschillende zelfstandige vakmannen in contact met elkaar. Het is hier een kwestie van vraag en aanbod. Jij biedt je diensten aan, je wordt gevonden door andere aannemers en samen realiseren jullie een project.

Wat biedt Casius jou als zelfstandige vakman?

Naast de toegang tot een groot netwerk van professionele collega-vakmannen hebben we bij Casius nog een aantal andere diensten:

Een aanbod van nagebelde bouw- en renovatieprojecten op maat van jouw vakbedrijf. Elke project wordt elektronisch gescreend en als er geen concrete uitvoerintentie is nemen we het ook niet in behandeling. Elk project wordt aan maximaal 3 vakmannen aangeboden. Op deze manier heb jij een reeële kans om het project uit te voeren.

Casius stelt samen met jou je eigen website op. Deze is op jouw maat en volgens jouw wensen gemaakt. Ze is gemakkelijk te beheren, zodat jij altijd zelf je website kan wijzigen wanneer jij dat wilt. Casius zorgt voor optimale zoek/vindbaarheid en zorgt ervoor dat je website er mooi en aantrekkelijk uitziet. Bovendien is je website geschikt om vanop allerlei schermen te raadplegen: pc, tablet of smartphone bijvoorbeeld.

Een andere Casius dienst is onze incasso ondersteuning. Wij helpen jou om onbetaalde facturen te innen, en dit zonder enige kosten voor jou!


Dit krijg je door samen te werken met Casius:

Meld je vrijblijvend aan als vakman

Ben jij een zelfstandige vakman in de bouwsector? Benieuwd of je aan de eisen van het Erkend Vakwerk keurmerk voldoet? Meld je vrijblijvend aan via het groene formulier en maak kennis met onze diensten. Gratis en zonder verplichtingen uiteraard.

Inschrijven als vakman

Vrijblijvend aanmelden