Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Spanplafond

Spanplafond plaatsen

Creëer een klassevolle look met een spanplafond

Bij nieuwbouw of verbouwingen stelt zich de vraag welk plafond je precies kiest. Een spanplafond zou een mooie en duurzame investering kunnen zijn. Het is niet alleen sterk, maar geeft je woning een moderne uitstraling. Zoals de naam 'spanplafond' zegt, is het een plafond dat aangespannen wordt. Het resultaat is een egaal en naadloos vlak dat een groot ruimtegevoel creëert in je woning.

Wat kost het en is het zelf te plaatsen? Of toch maar liever een vakman inroepen? Deze en andere vragen lossen wij op in dit artikel. Doe inspiratie op en misschien hangt binnenkort een spanplafond in jouw keuken, slaapkamer of kantoorruimte.

Wat is een spanplafond precies?

Een spanplafond is een doek dat opgespannen wordt tussen een kader dat aan de muur is bevestigd. Het doek wordt zeer strak aangetrokken, zodat het helemaal vlak komt te staan, vandaar de naam spanplafond. De uitleg klinkt behoorlijk simpel, maar in de realiteit komt er heel wat kijken bij de installatie van een zo’n plafond. Beroep doen op een vakman met de nodige kennis is dus geen slecht idee.

De voordelen van een spanplafond

Een spanplafond heeft nogal een slechte naam. Kitscherig, lelijk of 'nen hoop plastiek op spanning getrokken'. Er heerst vaak twijfel of dit wel de juiste oplossing is. Nochtans heeft een spanplafond talloze voordelen en - hand op het hart - amper nadelen. We zetten de voordelen van een spanplafond hier even voor jou op een rijtje:

  • De keuze in materialen en kleuren is groot.
  • De plaatsing gebeurt snel en zonder grote ingrepen.
  • Je hebt heel wat mogelijkheden in ontwerpen en opbouw.
  • Zeer hygiënisch: stofdicht, antistatisch, schimmelvrij en condensvrij.
  • Perfect te combineren met verlichting.
  • Perfect te combineren met isolatie.
  • Spanplafonds zijn ideaal om nutsleidingen te verbergen. Deze leidingen zijn later toch terug makkelijk te bereiken.
  • Het is zeer eenvoudig schoon te maken.
  • Het creëert een moderne look en een groot ruimtegevoel.
  • Spanplafonds zijn ideaal om geluiden van bovenaf te weren.
  • Akoestische spanplafonds creëren een aangenaam gevoel in grote ruimtes.

Ben je toe aan een nieuw plafond? Dan valt een nieuw spanplafond zeker te overwegen. 

Plaatsen Spanplafond

Waarom kiezen voor een spanplafond?

Wanneer je voor een spanplafond kiest, hoef je je oude plafond niet af te breken. Je moet enkel controleren of er geen loshangende stukken aanwezig zijn die later kunnen loskomen en op het doek kunnen vallen. Een ander voordeel is de snelheid van plaatsen. Een spanplafond laten plaatsen door een professioneel installateur kan vaak al binnen de 24 uur afgerond zijn, afhankelijk van het type plafond. Bij een plafond met verlichting of een plafond in verschillende niveaus duurt de installatie wel wat langer. Ook de combinatie van een spanplafond met isolatie vergt wat extra werk.

Verder zijn spanplafonds gemakkelijk te onderhouden. Je hoeft niet meer te schilderen en met af en toe wat poetswerk gaat zo’n plafond gemiddeld 20 jaar mee. Nu ja, poetswerk. De stof waaruit de doeken gemaakt zijn, zijn condens- en schimmelvrij plus antistatisch en stofdicht. Veel woorden om maar te zeggen: heel hygiënisch.

Het doek heeft nog een voordeel: het is lichtjes isolerend. In combinatie met plafondisolatie zit je met een serieuze isolerende laag, maar zelfs al plaats je geen isolatie, dan nog werkt de luchtruimte tussen je eigenlijke plafond en je spanplafond nog altijd licht isolerend. Een prima geplaatst spanplafond is ook ideaal om geluidshinder van de bovenliggende verdieping tegen te gaan.

Hoe lang blijft spanplafond goed?

Het opvallendste nadeel van een spanplafond is zijn levensduur. En dan bedoelen we: eens je spanplafond er ligt, blijft het voor jaren in die vorm. Gaten voor verlichting zijn er nu eenmaal, de kleur en de opbouw van je spanplafond blijft dezelfde. Daar kun je in de eerstvolgende jaren niets meer aan veranderen. Maar of dit opweegt tegen de voordelen? Wij denken persoonlijk van niet.

Spanplafond Keuken

Welke soorten spanplafonds bestaan er?

Welk type spanplafond kiezen? De twee meest populaire soorten zijn een polyester spanplafond en een pvc spanplafond. Polyester krijgt de naam 'koud spanplafond’, terwijl pvc een 'warm spanplafond’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met de manier van installatie. Een vakman kan jou hier meer over vertellen.

Naast het materiaal heb je een enorme keuze aan kleuren: van rustige kleuren zoals beige en gebroken wit tot hippe tinten zoals rood, blauw of geel. Je kan zelfs kiezen voor bedrukte spanplafonds. Denk aan een sterrenhemel in de kinderkamer, zomerse wolkjes of andere prints die je voorkeur uitdragen. Tot slot heb je nog de keuze tussen één groot vlak of een plafond in verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan je woonkamer waarbij het eetkamergedeelte en je salon in elkaar overvloeien. In je plafond kun je dan twee verschillende niveaus aanbrengen zodat je toch een scheiding van de twee ruimtes krijgt.

Denk aan de mogelijkheid van een akoestisch spanplafond

Als je voor een grote ruimte een spanplafond laat installeren, denk dan even aan de mogelijkheid van een akoestisch spanplafond. Grote ruimtes zoals vergaderzalen of leefruimtes kunnen erg galmen, wat een onaangename sfeer creëert. Het galmen in grote ruimtes is een probleem dat zich vooral voordoet bij moderne interieurs met stenen vloeren en waar weinig of geen overgordijnen of vloerkleden aanwezig zijn. Een spanplafond met akoestische eigenschappen is geperforeerd met zeer fijne gaatjes. Hierdoor wordt het storend geluid geabsorbeerd en het wordt aangenamer om in deze ruimtes te vertoeven.

Spanplafond prijs

Spanplafond en verlichting

Verlichting is perfect mogelijk bij een spanplafond. Spanplafonden met spotjes zijn een onklopbare combinatie, maar ook plafondlampen en luchters zijn perfect mogelijk. Bij beide opties wordt een klein gaatje in het plafonddoek aangebracht. Let wel: gaten maken in het doek is onomkeerbaar. Je zult in dit geval je verlichting altijd op dezelfde plaats moeten behouden.

Een andere optie is verlichting boven het spanplafond, waarbij het licht door het doek heen schijnt. Dit creëert een aangenaam, warm licht en een zeer gezellige sfeer. Bij spanplafonds in verschillende niveaus kan je ook led-stroken rondom het hoogste niveau aan te brengen of rondom de hele kamer. Ledverlichting is een gewaagde keuze die niet voor iedereen is, maar zeker het overwegen waard. Voor tips en inspiratie kan je natuurlijk altijd advies vragen aan een professional.

Hoe onderhoud je het spanplafond?

Het spanplafond schoonmaken is zeer eenvoudig. Het doek van het spanplafond neemt niet makkelijk vuil en vocht op en wordt daarom niet snel vuil. Bovendien is een mooi spanplafond naadloos waardoor er zich geen bacteriën of vuil in naden en kieren gaan nestelen. Een spons, lauw water en wat schoonmaakproduct is voldoende. Gebruik geen bijtende producten, dit zou het spandoek kunnen aantasten. En zoals hierboven al vermeld: je spanplafond schilderen is helemaal niet nodig. 

Voor welke kamers komt een spanplafond in aanmerking?

Vaak wordt er gekozen voor een spanplafond in de woonkamer, maar eigenlijk komen alle kamers van je woning of zelfs kantoorruimtes in aanmerking. Spanplafonds zijn niet onderhevig aan vocht. Wanneer je bijvoorbeeld verbouwingen doet in de keuken en een spanplafond wilt installeren, dan kan dit gerust. Hetzelfde geldt voor en spanplafond in de badkamer.

Hoe duur is een spanplafond?

Lukraak een gerichte kostprijs neerschrijven, is helaas niet realistisch. Wie dit toch doet, heeft het altijd over richtprijzen. Dit geeft jou een goed idee:

Spanplafond prijs per m²:

 

  • een standaard spanplafond: tussen 70 en 85 euro
  • een akoestisch spanplafond: tussen 100 en 150 euro
  • een spanplafond met print: tussen 90 en 100 euro
  • een lichtdoorlatend plafond: ongeveer 140 euro

Nogmaals, dit zijn richtprijzen. Deze prijzen kunnen afwijken om verschillende redenen:

  • Spanplafond prijs hangt af van de opbouw van het plafond: verschillende niveaus, hoekjes en kantjes...
  • de grootte van het plafond: een klein plafond zal in verhouding per vierkante meter meer kosten dan een groot plafond
  • al dan niet met verlichting
  • al dan niet gecombineerd met isolatie
  • de afwerking: wil je al dan niet een plint?
  • de afwerking van het plafond: mat of glanzend, reliëf...
Plafond in de living

Zelf installeren of laten installeren?

Er bestaan in de handel zelfbouwpakketten om zelf een spanplafond te plaatsen. Maar dat valt enkel aan te raden als je zelf ervaring hebt met de plaatsing van spanplafonds. Wie die ervaring ontbreekt, is het bijna een onmogelijke klus. Het plaatsen van een spanplafond moet vlekkeloos egaal gebeuren of het verpest de hele look van je kamer. En zeker wanneer er verlichting, niveaus en hoeken en kanten bij komen kijken, is het raadzaam om een spanplafond te laten plaatsen.
De voordelen van een spanplafond te laten installeren door een vakman zijn talloos:

  • Je krijgt van de installateur raad over stijlen, verschillende materialen en diverse mogelijkheden.
  • Je kunt via de installateur vaak kortingen krijgen op materialen. Zij werken nauw samen met vaste leveranciers en krijgen op hun beurt zeer voordelige prijzen. Jij profiteert daar ook van.
  • Je kunt eventueel in meerdere kamers tegelijk een spanplafond laten installeren. Hierdoor wordt je prijs per vierkante meter lager. Deze korting krijg je niet wanneer je zelf aan de slag gaat.
  • De kans op verkeerd werken, je doek te beschadigen of verkeerde gaten te maken wordt herleid tot nul als je je spanplafond laat plaatsen. Als de installateur beschadigingen aanbrengt, is hij de verantwoordelijke.
  • Je krijgt scherpe garanties van een professioneel installateur
  • Je krijgt service na verkoop indien dat nodig mocht zijn.

Offertes spanplafond aanvragen

Om de exacte spanplafond prijs te weten voor jouw specifieke situatie, kan je een aantal vrijblijvende prijsoffertes aanvragen via Casius. Wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen uit jouw buurt. Elke installateur die bij Casius is aangesloten, wordt grondig gescreend. Daardoor krijg je enkel degelijke, correcte vakmannen die jou een offerte sturen. Jij kiest dan welke het wordt. Je hoeft zelf niet rond te lopen en te gaan zoeken op zoek naar de beste spanplafond prijs om uiteindelijk een installateur te krijgen die je toch niet kent.

Offertes spanplafond vergelijken

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Offertes spanplafond