Schilderen

65 Schilder Binnen

Wanneer schilderen? | Soorten verf 

 

Schilderwerken

Een van de klussen die doe-het-zelvers het vaak uitvoeren zijn zonder twijfel schilderwerken. Daardoor wordt de moeilijkheid van dit werk vaak onderschat. Het is immers van zeer groot belang dat je weet waarmee je bezig bent. Schilderen is immers afwerking en dient daarom zorgvuldig en correct te gebeuren. Informeer je dus goed en laat je bijstaan door een vakman. Er zijn talrijke merken die tal van verschillende verfsystemen aanbieden. Elk met hun eigen voor- en nadelen.

 

Er zijn tal van verschillende soorten verf. Wat de eerste vraag moet zijn: betreft het een klus binnen of gaan we buiten iets schilderen? Verf voor buitentoepassingen is immers anders van samenstelling en meer geschikt om te weerstaan aan de weersinvloeden. De tweede vraag betreft de ondergrond. Welk materiaal gaat u schilderen? De mogelijkheden zijn zeer divers: hout, baksteen, tegels, dakpannen, metaal, kunststof,... Afhankelijk van welk materiaal zal beschilderd worden, dient u de correcte verf te kiezen. Elke ondergrond stelt immers eigen eisen aan de verf. Ben je zover, dan moet je nog de keuzen maken wat kleur en samenstelling betreft. Zo kan je kiezen voor een kleurloze afwerking (zoals een vernis op hout), een matte afwerking of meer glans. Elk type heeft echter zijn eigen voor- en nadelen.

 

Ideale omstandigheden om te schilderen

Schilderen buiten

Gevel Schilderen

Wanneer je buiten schilderwerken gaat uitvoeren, dien je rekening te houden met een aantal factoren. Indien je zo maar aan de slag gaat, bestaat de kans dat je aan kwaliteit (en duurzaamheid) van je werk zal inboeten.
Eerst en vooral moet je rekening houden met de temperatuur. Zo mag het niet te warm zijn. Is het warmer dan 20°C, zal je verf sneller uitdrogen met strepen tot gevolg. Schilder je bijvoorbeeld een gevel of deur die op het zuiden is georiënteerd, dan hou je ook rekening met de zon. Door de zon zal deze gevel opwarmen waardoor de verf sneller zal uitharden met strepen tot gevolg.

Is het te koud, onder 10°C, dan loop je de kans dat je verf niet meer zal drogen. Ook bij regenweer schilder je beter niet. De luchtvochtigheid is op die moment zo hoog dat de verf niet meer zal uitdrogen. De ideale temperatuur om buiten te schilderen is dus tussen 10°C en 20°C.

 

Schilderen binnen

Ook binnen moet je zorgen voor optimale omstandigheden om te schilderen. Dezelfde temperaturen als buiten zijn hier van toepassing. Ideaal is dus om te schilderen tussen 10°C en 20°C. Zorg daarbovenop voor een goede luchtvochtigheid.

Ook stof is absoluut te vermijden. Zorg daarom voor stofvrije muren en vloer. Ventileer pas na de werken zodat er geen stof kan circuleren die in de natte verf blijft plakken.
Meer nog dan buiten, is het binnen van groot belang om proper te werken. Plak dus voldoende af en bescherm of verwijder je meubels. Een ongelukje is snel gebeurd!

 

Soorten verf

Over het algemeen kunnen we stellen dat er twee soorten verf zijn: de watergedragen verven en de solventgedragen lakken.

Een watergedragen verf is verdunbaar met water en geurarm en heeft een aantal voordelen. Een verf op waterbasis behoudt zijn glans en kleur beter, droogt sneller, is meer dampdoorlatend en is makkelijker bij het reinigen van je materiaal. Uiteraard zijn er ook nadelen. Zo bereik je met watergedragen verf nooit dezelfde glans als met solventgedragen lakken.

Bij een solventgedragen lak gebruikt men meestal whitespirit of terpentine om het bindmiddel te verdunnen. Deze soort verf is beter bestand tegen krassen en heeft een betere mechanische weerstand. Deze verven zijn ook vlot verwerkbaar en drogen mooi uit.

Uitlopers moeten vermeden worden. Ook de droogtijd is een nadeel. Vaak kan er pas 24u na de eerste laag lak overschilderd worden.

 

Je zet ook best geen solventgedragen lak over een oude watergedragen verflaag. Die laatste laag is immers meer soepel waardoor de solventgedragen laklaag zal barsten.

 

Naast solventgedragen en watergedragen verfsoorten zijn er ook nog de zogenaamde natuurverven waarbij het bindmiddel is vervangen door plantaardige olieën. Hierdoor droogt deze lak trager en is daardoor beter geschikt voor speciale verftechnieken.

 

Verfsysteem

 

Een verfsysteem bestaat uit een aantal specifieke soorten lak die in de juiste volgorde dienen worden toegepast. Men start altijd met een grondlaag die wordt afgewerkt met doorgaans 2 extra afwerklagen. Het is van belang om het verfsysteem te respecteren om tot een optimaal resultaat te komen.

De grondlaag of primer is van zeer groot belang. Sla je deze stap over, dan is de kans groot dat het resultaat niet optimaal zal zijn.

 

Werkwijze

 

1. Help!
stap 1
2. Omschrijf
stap 2
3. Bespreek
stap 3
4. Kies
stap 4

 

EENVOUDIG, SNEL, VRIJBLIJVEND en GRATIS

 

 

Offerte aanvragen

Werkwijze

Hoe Werkt Casius