Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Mazoutketel vervangen

Je mazoutketel vervangen? De beste alternatieven op een rij!

De beste keuzes om je stookolieketel te vervangen

Voor de meeste woningen is het vanaf 1 januari 2022 in Vlaanderen verboden om een nieuwe mazoutketel te plaatsen. Enkel als je woning niet kan aangesloten worden op het aardgasnet, mag je nog een nieuwe stookolieketel laten installeren. Voor veel mensen is het dus zaak om uit te kijken naar een andere manier van verwarmen. En dat is vaak uiteindelijk een goede zaak. Oude mazoutketels verkwisten veel energie, en met de huidige prijzen kan je met een nieuwe installatie vrij snel je investering terugverdienen. 

Wij lijsten graag voor jou de alternatieven op en brengen je graag in contact met erkende vakmannen in jouw buurt.

Wil je meteen contact met een erkend vakman uit jouw buurt?

Je mazoutketel herstellen mag wel nog

In 2022 mag je meestal dus geen nieuwe ketel laten plaatsen. Je oude ketel op stookolie mag je echter nog wel laten herstellen. Als de brander of de regelaar van je installatie kapot is, mag je die nog altijd laten vervangen. Als echter de hele ketel (het ketellichaam) stuk is, dan mag je die niet meer herstellen en moet je je mazoutketel verplicht vervangen door een nieuwe installatie die werkt met een andere energiebron.

Waarom wordt mazout verboden?

Je kan het allicht al raden: het klimaat zit er voor veel tussen. We moeten in snel tempo onze uitstoot van broeikasgassen verminderen. Op het vlak van CO2-uitsoot scoort stookolie immers niet goed. Ook al stoten de nieuwste installaties tot 40% minder CO2 uit, alternatieven scoren meestal beter. Aardgas stoot bijvoorbeeld ongeveer 25% minder koolstofmonoxide uit dan stookolie. Ook komt er bij de verbranding van mazout ook zwaveloxide vrij. Dat is bij aardgas helemaal niet het geval. Aardgas produceert ook veel minder stikstofoxide.

Voor het klimaat en het milieu is je mazoutketel vervangen dus absoluut een goede zaak!

Verbod mazoutketel
Genietenthuis

Hoe lang mag je nog met mazout stoken?

Verwarm jij nu nog je huis met mazout? Dan moet je niet meteen ongerust worden. Het is niet de bedoeling om huidige installaties te raken. Het is pas als je mazoutketel vervangen aan de orde is dat deze wet geldt. Natuurlijk blijft een verwarmingsketel niet eindeloos werken, en vaak zit je met een verouderde installatie die veel (dure) energie verspilt. Vaak is je mazoutketel vervangen dus ook een goed idee waar je uiteindelijk geld mee kan uitsparen. 

Wat na mazout?

Maar dan rijst de vraag natuurlijk: naar welke energiebron schakel je best over? Er zijn verschillende mogelijkheden met elk hun voor- en nadelen. We geven je graag een goed overzicht van de meest courante bestaande alternatieven voor stookolieketels.

Condensatieketel op aardgas

De meest voor de hand liggende keuze om je mazoutketel te vervangen is een condensatieketel op aardgas. Dat is de makkelijkste omschakeling die je kan doen als er een gasaansluiting in je straat mogelijk is. Bij het omschakelen naar een ketel op aardgas is het niet nodig om leidingen te vervangen. Het kan dus snel gaan en zonder te veel extra kosten. Zeker als je woning hebt die al wat ouderdom heeft en je wil niet grondig investeren in extra isolatie is gas de beste keuze.

Opgelet: schakel je over op gas, dan moet je de mazouttank nog wel laten reinigen en daarna laten verwijderen of laten opvullen met zand of schuim.

Wat is dat een condensatieketel?

Een condensatieketel is een nog betere versie van een hoogrendementsketel. Bij condensatie wordt ook de warmte die aanwezig is in de rookgassen gerecupereerd. Hierdoor stijgt het rendement met ongeveer 15%. Niet mis. Bij een klassieke hoogrendementsketel verdwijnt die warmte gewoon door de schouw. Wel worden tegenwoordig deze termen vaak door elkaar gebruikt.

condensatieketel plaatsen

Wat kost overschakelen van mazout naar aardgas?

Overschakelen naar aardgas is de meest economische manier om je mazoutketel te vervangen. Het is kwestie van de gasleiding en de leidingen van je centrale verwarming aan te sluiten en klaar.

Natuurlijk dien je een nieuwe ketel op aardgas te kopen en te laten installeren. Reken hiervoor op een kostprijs (geplaatst en inclusief btw) tussen de € 2.200 en € 5.500. Dat is goedkoper dan een nieuwe mazoutketel, maar de levensduur is wel korter. Een gasketel gaat ongeveer vijftien tot twintig jaar mee.

Wat kost een mazoutketel vervangen?

Bij Casius helpen we je snel, gratis en vrijblijvend aan concrete offertes van vakbedrijven in jouw buurt. Zo heb je snel een goed idee van wat je mazoutketel vervangen in totaal zal kosten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en gaan voor de beste deal!

mazoutketels vervangen

Tip! Zorg altijd dat je een ketel kiest met het juiste vermogen, aangepast aan de isolatiewaarde van je woning! Koop je een ketel met een te hoog vermogen, dan zal de aankoop duurder zijn dan nodig. Koop je een ketel met een te laag vermogen, dan zal die te hard moeten werken en daardoor voor extra energiekosten zorgen.

Warmtepomp: een groener alternatief!

Een warmtepomp is ook een goed alternatief voor je mazoutketel. Zeker als je een goed geïsoleerde woning hebt met een verwarming op lage temperatuur (bv. vloerverwarming), is een warmtepomp een super alternatief. Heb je dan nog zonnepanelen op je dak, dan is dat nog een groot extra voordeel. 

Een warmtepomp is met veel voorsprong de meest milieuvriendelijke verwarming. Ze maakt je ook onafhankelijk van de prijzen van fossiele brandstoffen. MAAR! Een warmtepomp is natuurlijk duurder in aankoop en de installatie is ingewikkelder. Het is dus duurder in aankoop... maar heel zuinig in gebruik. 

Geothermische warmtepomp

Dit is een warmtepomp die de warmte haalt uit de bodem of het grondwater. Hiervoor dient men dus diep te graven om de warmtebron te kunnen aanboren. Dit soort warmtepomp is enkel een optie bij een grondige renovatie van een woning of bij een nieuwbouw. Daarom zijn ze voor het vervangen van een mazoutketel vaak geen optie. Omdat ze hun warmte diep uit de bodem halen, is het rendement niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Ze hebben zo een heel hoog rendement. 

Geothermische warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Deze soorten warmtepompen halen hun warmtebron uit de omgeving. Ze zuigen buitenlucht aan en de compressor verhoogt de temperatuur. Zo kan de warmte gebruikt worden voor je woning. Het rendement is hier wel afhankelijk van de buitentemperatuur... hoe kouder, hoe minder rendement. Voordeel is wel dat voor dit type er niet moet geboord worden en er geen grondwerken nodig zijn. Ze zijn heel geschikt om bestaande verwarmingsinstallaties te verbeteren. Ze worden daarom vooral gebruikt bij renovaties. 

Warmtepomp lucht water

Wat kost een warmtepomp?

Het is al gezegd: in aankoop zijn warmtepompen een stuk duurder dan een gasketel. Natuurlijk haal je er op lange termijn winst uit... maar dat duurt wel even. Hieronder geven we je een goed idee van de kostprijs:

Soort warmtepomp Kostprijs Opmerking
Lucht-water warmtepomp € 7.000 - € 10.000 De meest voordelige optie
Lucht-water warmtepomp Vanaf € 15.000 Deze hebben een groter rendement, maar er is wel een grondboring voor nodig.
Grond-water warmtepomp € 6.000 - € 20.000 Kosten lopen flink uiteen. Ook hier is grondboring nodig en een heel buizensysteem onder de grond. Zeker bij een verticaal buizensysteem kunnen de kosten hoog oplopen.

Een warmtepomp is goed voor het milieu en het klimaat! Daarom geeft de overheid ook premies voor het installeren ervan. Je kan je premie vinden op de premiezoeker van de overheid!

Zoek premies voor warmtepompen

Andere alternatieven voor mazout

Verwarmingsketel op pellets

Een andere manier om je woning te verwarmen is een ketel op pellets. Houtpellets zijn geperste houtkorrels die gemaakt zijn van afvalhout zoals zaagsel, houtspaanders, ... Dit basismateriaal wordt onder heel hoge druk samengeperst waardoor de energiewaarde heel hoog ligt. 

Ter vergelijking: 1 liter stookolie komt overeen met 2 kg houtpellets 

Eenvoudig ketel vervangen

Een voordeel aan pellets, is dat de installatie ter vervanging van een bestaande mazoutketel vrij eenvoudig is. Mogelijk welk een knelpunt is dat je bij een pelletverwarming een lokaal nodig hebt waar je de pellets kunt opslaan in bulk (met automatische aanvoer). Een droge kelder of dergelijke is dus een grote troef als je wil gaan voor ene verwarming met pellets.

Nadeel is wel dat de installatie en aankoop van een verwarmingsketel op pellets dubbel zo duur is. Het is dus afwegen of de goedkopere brandstof (ca. de helft van de prijs van aardgas) opweegt tegen de duurdere aankoop van de installatie (ca. dubbel zoveel als een gasketel).

Pellets

Tip: Pelletkachel als bijverwarming voor kleine woning!

 

Zoek je een budgetvriendelijke bijverwarming voor je woning? Dan kan een pelletkachel wel een uitkomst bieden. Dergelijke kachel kan je manueel de pellets toevoegen. Dit moet je regelmatig dus zelf bijvullen (gemiddeld om de twee dagen). Je hebt dus wel een kleine opslagruimte nodig, maar je geniet van extra (voordelige) warmte én het genot van 'een vlam in je woonkamer'. 

En wat met verwarmen op elektriciteit?

Elektriciteit is altijd een veel te dure verwarming!

Elektrische verwarming is heel duur! Welke soort elektrische verwarming je ook gebruikt (rechtsreeks of met accumulatie), de kostprijs voor het gebruik loopt snel op. Verwarmen op elektriciteit is dus altijd te vermijden, zeker omdat de installatie zelf ook prijzig is. 

De verwarmingsspecialist helpt je verder!

Geraak je er zelf niet uit? Logisch: want de keuze die je maakt heeft grote gevolgen voor vele jaren. Daarom is het belangrijk om je te laten bijstaan door een ervaren specialist.

Bij Casius brengen we je snel, gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen uit jouw buurt. Zo kan je kun oplossingen horen, offertes vergelijken en altijd de beste deal vinden.

Offerte aanvragen vervangen mazoutketel

Ontvang gratis offertes voor verwarmingsinstallatie